Kamienne kregi, drewniane kapliczki...

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Agent 0007

Kamienne kregi, drewniane kapliczki...

Postby Agent 0007 » Wed Aug 09, 2006 3:39 pm

Kamienny krąg - miejsce kultu, czy tez jak kto woli po prostu forma pomnika, grobowca...

Maly kamienny krag:
5000 gram kamienia
mlotek kamienny

Kamienny Krąg
10000 gram kamienia
młotek kamienny

Bylem niedawno w sanktuarium kamiennym w Odrach, gdzie Gepidzi i Gotowiewedrowali okolo I - III w. Wykorzystywali ten teren jako miejsce kultu i grobowce dla wodzow. Glownie jednak do wykonywania rytualow, tancow i uczt. Obecnie odkopano juz znaczna czesc glownego placu. Sanktuarium znajduje sie na wzgorzu znajdujacym sie w zakolu rzeki, od dwoch stron otacza je woda. Od tamtegoi czasu porosl je las, choc istnieja przypuszczenia, ze las istnial tam takze wczesniej.

Krag bylby w zasadzie ciekawostka, nie dawalby nic... ale stwarzalby mozliwosc odegrania czegos ciekawego, przypuszczam, ze wiele spolecznosci posiada jakas tam religie, a jak nie to taki krag moglby spowodowac jej powstanie i rozprzestrzenianie. Spolecznosci, ktore krag uwarzalyby za prymitywny moglyby zbudowac:

drewniana kapliczke:
6000 gram drewna
kamienny mlotek
Elm0

Postby Elm0 » Wed Aug 09, 2006 3:59 pm

Zbuduję drewnianą chatę i nazwę ją kapliczką...
Zbuduję znak i nazwę go totemem...
Zbuduję Hall i nazwę go piramidą...
Zbuduję lepiankę i nazwę ją grobowcem...

Wszystko da się zrobić mając do dyspozycji obecne środki... Po co mają wprowadzać obiekty kultu jako odrębne budynki? Na takiej samej zasadzie można zaproponować nadmuchiwany zamek.. tez nic by nie dawał, tylko tworzył pole do odgrywania :twisted:
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
ActionMutante

Postby ActionMutante » Wed Aug 09, 2006 4:01 pm

Swietny pomysl Elmo! Zostan moim guru!
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
magicek

Postby magicek » Wed Aug 09, 2006 4:18 pm

A ja jestem za kamiennymi kregami lub czyms podobnym, rzeczywiscie moglby to dac pole do popisu dla religii... ale czuje ze sugestia jest pod konkretna canrtyjska religie...
Anthea :)

Postby Anthea :) » Wed Aug 09, 2006 4:18 pm

Tylko ten problem ze kamiennego znaku nie mozna budowac w pomieszczeniach... Jakby było mozna to rozwiązałoby część problemów...
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Wed Aug 09, 2006 4:18 pm

Ale to nie bylby budynek!!! Bylby widoczny tak jak i znak jest widoczny w opisie obiektow lokacji. W tym "miejscu" w lokacji moznaby przebywac jedynie odgrywajac, ze sie w nim przebywa!
Elm0

Postby Elm0 » Wed Aug 09, 2006 5:10 pm

Po raz kolejny sugeruję uruchomić pomysłowośc.. zbuduj sobie 10 kamiennych znaków.. i voila, kamienny krąg gotowy :P
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Wed Aug 09, 2006 5:48 pm

Bez sensu. Bede budowal dziesiec znakow. Skad wezme na to kamien?? A poza tym widac, ze jest to kamienny znak, bo tak pisze w obiektach. A nie pisze kamienny krag.
Artur

Postby Artur » Wed Aug 09, 2006 7:02 pm

to ty, ktory jestes tak bardzo za odgrywaniem postaci nie mozesz wyobrazic sobie budynku luz znaku jako kamiennego kregu? zalamales mnie... :(
Skuttter

Postby Skuttter » Wed Aug 09, 2006 7:16 pm

A ja się zgodzę z Agentem. Bardzo dobry pomysł (choć gdzieś już coś podobnego widzialem, bodajże pomniki czy coś takiego). Pytacie po co to nam? Żeby bylo przyjemniej, żeby bylo milej. Sądze że wprowadzenie jednego czy dwóch nowych budynków nie jest wielkim problemem. A jak ktoś zamiast kamiennego kręgu chce budować sterte znaków to nikt mu nie broni, nawet jak kamienny krąg będzie.
Artur

Postby Artur » Wed Aug 09, 2006 7:22 pm

hmm, ale w sumie lepiej skoncentrowac sie na rzeczach naprawde potrzebnych, a nie tych ktore maja byc po to zeby bylo milej, dlatego nie rozumiem czemu wprowadzili instumety przed zagrodami i wypasaniem zwierzat... i dlatego bede zly jezeli wprowadza przed wypasaniem zwierzat kamienne kregi 8)
Skuttter

Postby Skuttter » Wed Aug 09, 2006 7:30 pm

Artur wrote:hmm, ale w sumie lepiej skoncentrowac sie na rzeczach naprawde potrzebnych, a nie tych ktore maja byc po to zeby bylo milej, dlatego nie rozumiem czemu wprowadzili instumety przed zagrodami i wypasaniem zwierzat... i dlatego bede zly jezeli wprowadza przed wypasaniem zwierzat kamienne kregi 8)

Dlatego że wprowadzenie pojedyńczego przedmiotu/budynku jest o wiele mniej czasochłonne niż wprowadzenie zmian ktore pociągają za sobą kolejne zmiany. Wprowdzenie instrumentów nie zmienia niczego w grz poza tym że one się pojawią, a hodowla to dodatkowe budynki (zagrody), kolejne czynności (łapanie zwierząt), itd. To jest moje zdanie i nie koniecznie tak jest, ale wydaje mi się to logiczne.
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Wed Aug 09, 2006 8:24 pm

Wlasnie o to mi chodzi by gre umilic. Nie jest to oczywiscie konieczne i niezbedne, ale przypuszczam, ze wiele czasu nei zajmie poniewaz zadnych dodatkowych konsekwencji nie pociaga! Nie niesie ze soba przeciez niczego. Nie jest to ani nowy budynek ani nic takiego. Nie zmienia niczego, tylko w obiektach sie pojawia, ze on jest. Oczywiscie, mozna go zagrac w gwiazdkach... ze jest. Tylko po co jak przypuszczalnie mozna go zaimplementowac malym nakladem srodkow i sil w krotkim czasie... Taki sam cel mialyby te kapliczki... choc mnie osobiscie na nich nie zalezy. Mialyby taka sama funkcje. Ze by byly. Nie zrobie znaku kamiennego "Kamienny krag" bo to po prostu glupie jest. Nie zrobie tez szeregu znakow... podpisalbym je moze "Kamienny krag kamien pierwszy, drugi, etc...", co? Ewentualnie mozna to odegrac, ale przeciez jak juz napisalem zaimplementowanie czegos takiego nie powinno byc trudne.

PS. Artur ----> Budynek jako kamienny krag to totalny bezsens.
PS.2 ---> Jeden znak jako kamienny krag to tez bezsens, a szereg znakow bylby zbyt trudna rzecza do postawienia i pojawilby sie problem z nazewnictwem chhociaz moznaby nazwac - kamien polnocny, kamien poludniowy, kamien wschodni i tak dalej...
Artur

Postby Artur » Wed Aug 09, 2006 8:38 pm

jezeli wprowadzenie tego to zaden problem to nie mam nic przeciwko, a nawet jestem za :P nie krzyczcie juz na mie :lol:
Elm0

Postby Elm0 » Wed Aug 09, 2006 9:46 pm

No nie wiem, jeśli chcesz to wyślij sugestię dalej... chociaż według mnie to będzie rzadko uzywane urozmaicenie...

Return to “Sugestie”