Dynamiczne nazwy broni

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Agent 0007

Dynamiczne nazwy broni

Postby Agent 0007 » Wed Aug 09, 2006 3:27 pm

W skrocie chodzi mi tutaj o mozliwosc nazywania oreza. Zroznicowaloby to troche bronie, obecnie jest mnostwo "prostych koscianych dzid" a dynamiczne nazywanie broni zmieniloby ten stan rzeczy przez powiedzmy wyrzeźbienie, czy wygrawerowanie nazwy na rekojesci czy klindze. Byloby to w ten sposob, co nazywanie nowych domow i nowych pojazdow. W ten sposob mielibysmy zamiast tych nieszczesnych "calkiem nowych koscianych dzid" cos takiego

calkiem nowa kosciana dzida "Aglamir", czy nowy stalowy topor "Zemsta Aegnora", albo tez uzywana kosciana dzida "Wykalaczka" :D
Snake

Postby Snake » Wed Aug 09, 2006 3:47 pm

Tudzież 'Taurus', taaaak ja chce nazwy broni bo będę płakał :cry:
<snake> that means Cantr on christmas xD
<EchoMan> Well. I would like to think so. ;)
Elm0

Re: Dynamiczne nazwy broni

Postby Elm0 » Wed Aug 09, 2006 4:02 pm

Agent 0007 wrote:W skrocie chodzi mi tutaj o mozliwosc nazywania oreza. Zroznicowaloby to troche bronie, obecnie jest mnostwo "prostych koscianych dzid" a dynamiczne nazywanie broni zmieniloby ten stan rzeczy przez powiedzmy wyrzeźbienie, czy wygrawerowanie nazwy na rekojesci czy klindze. Byloby to w ten sposob, co nazywanie nowych domow i nowych pojazdow. W ten sposob mielibysmy zamiast tych nieszczesnych "calkiem nowych koscianych dzid" cos takiego

calkiem nowa kosciana dzida "Aglamir", czy nowy stalowy topor "Zemsta Aegnora", albo tez uzywana kosciana dzida "Wykalaczka" :D

Świetnie, tylko widzę mały błąd w rozumowaniu. Dynamicznie nadawaną nazwę widzisz tylko Ty. Lepszym pomysłem byłoby grawerowanie nazw widocznych dla wszystkich, tylko że to jest bliższe bardziej idei "metek"
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Wed Aug 09, 2006 4:21 pm

Masz racje. Chodzi mi o to, jak to jest ze statkami i jak to jest z budynkami.
magicek

Postby magicek » Wed Aug 09, 2006 4:21 pm

Tak dla nazywania broni ! Ale rzeczywiscie moglby to byc projekt przy ktorym uzywane bylby narzedzia do koscianym dzid np noz, ale do mieczy rylec...
Elm0

Postby Elm0 » Wed Aug 09, 2006 5:14 pm

To może tak:

1. Najpierw wytwarzasz broń.
2. Gotowa broń tak jak dotychczas, nie ma nazwy
3. Mając gotowy na przykład miecz i odpowiednie narzędzie czyli nóź/rylec itp. możesz założyć projekt grawerowania nazwy. Pojawia się okienko w którym wpisujesz nazwę (analogiczne do okienka w którym nazywasz pojazd/budynek). Projekt trwa, załóżmy, 3 godziny.
4. Otrzymujesz miecz z nazwą, wygląda on następująco:
uzywany stalowy miecz - NAZWA
albo
NAZWA (używany stalowy miecz)
ew. jakieś wariacje na ten temat :P
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
magicek

Postby magicek » Wed Aug 09, 2006 5:40 pm

Dla mnie nic dodac nic ujac :)
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Wed Aug 09, 2006 5:45 pm

Dokladnie o cos takiego mi chodzilo. Dzieki Elmo.
Artur

Postby Artur » Wed Aug 09, 2006 7:11 pm

jestem za, juz nawet zartobliwie wspominalem gdzies o czyms takim... , a ze to moglby byc przywilej starszych postaci...
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Wed Aug 09, 2006 8:19 pm

Wyobraźcie sobie sytuacje, gdy ojciec mowi do przybranego oczywiscie syna:
"Moj chlopcze... *glos jego jest juz chrapliwy ze starosci, a oddech urywany* Weź ten miecz. Teraz Tobie prawem spadku sie on nalezy. Nos Aglamir w chwale i z duma, tak by Ci co juz odeszli mogli patrzec na Ciebie z gory z podziwem i radoscia. Miecz ten w dloni Twego pradziada byl podczas II Bitwy o Lyonesse, scial kilka aranenskich lbow, naznaczyl naszych nieprzyjaciol stala. Twoj dziad wladal nim na pokladzie "Mewy" podczas Bitwy u Przyladka Mgiel. A i ja sie przysluzylem na swoj sposob scinajac nim w swym zyciu pieciu Aranenczykow. Nos go dumnie i z glowa podniesiona synu. "

Widac jak Starzec umiera...
Maestro

Postby Maestro » Wed Aug 09, 2006 10:56 pm

[wybaczcie niewielką wiedzę cantryjską, gram od niedawna] Wszystko pięknie, ale z rpgowego punktu widzenia byłoby to dziwne. No bo jak to - widzisz człowieka pierwszy raz, a wiesz jak nazywa się jego broń? W jaki sposób postać się tego dowiedziała? Imho to tak jak z przedstawianiem się - na pierwszy rzut oka nie widać, że ktoś ma na imię "Andrzej" i tak samo na pierwszy rzut oka nie widać, że jego broń to "Excalibur" :) W przypadku statków da się to wytłumaczyć wypisaniem nazwy na burcie...
Sasza

Postby Sasza » Wed Aug 09, 2006 11:15 pm

Taka 'logika cantr' :P
To niejest żaden rpgowiec (typowy,nietypowy), to jest Cantr i tu jest wszystko inne :P :P :D
Wybaczam... :wink:

Jestem ZA
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
robin_waw

Postby robin_waw » Thu Aug 10, 2006 6:43 am

No z daleka by sie swiecily runy na mieczu z jego nazwa *usmiecha sie*
Bziur

Postby Bziur » Thu Aug 10, 2006 7:36 am

Niestety - przeciw, podobnie jak z nazwami przedmiotów mogą się pojawić nazwy jak pistolet laserowy, superszybka kusza plazmowa itd.
Image
robin_waw

Postby robin_waw » Thu Aug 10, 2006 7:56 am

No nie przesadzajmy zbytnio, jak ktoś postronny by zobaczył taki przedmiot to zgłosił by do departamentu i następowała by konfiskata mienia, a takiego co zrobił by taki przedmiot można by upomnieć.
Przy nadawaniu nazwy ten co to robi by miał komunikat z ostrzezeniem ze moze postac zostac skasowana jezeli bedzie naduzywala nazw, i jezeli ma watpliwosci co do nazwy to niech sie najpierw poradzi innych.

Return to “Sugestie”