Kali mieckoscianapalka

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

BZR

Kali mieckoscianapalka

Postby BZR » Thu Aug 03, 2006 9:41 pm

Witajcie

Przedstawie wam moje dość luźne rozmyślania na temat postępu technicznego w cantr. Zaznaczam na wstępie, że projekt ten umieścilem w dziale sugestie dosć na wyrost, bowiem nawet przy akceptacji graczy wymagałby on ogromnych mzian w kodzie, a może nawet restartu(!) całej gry, więc nie bierzcie na serio tego wszystkiego;)

Postacie na starcie posiadałyby tylko elementrną wiedzę dotyczącą budowy najprostszych przedmiotów, tych z kości, futra, błota etc. Całą resztę wiedzy można byłoby opracować samemu, nauczyć się od przyjaciela, kupić, podpatrzyć lub przeczytać.

Pytanie - po co to? Ano po to by

1) Urzeczywistnić grę

2) Urozmaicić grę - na wyspie, na której jest mało zelaza powstaje głównie techonologia produkcji brązowych mieczy itp. Tam gdzie jest dużo błota a ludzie stawiają tylko lepianki, nagłe przyjście dostawy drewna nie równałoby się natychmiastowej budowie domostw.

3) Wzmocnić organizcję - mogłyby powstawać jeszcze bardziej powiązane cechy.

4) Wprowadzilibyśmy nowe wątki fabularne - szpiegostwo przemysłowe, podróżników rozdających technologie, miniszkoły.

Odpowiadam na przyszłe pytania - tak wiem, że przewaga miast wysoko rozwiniętych nad dziczą jeszcze by wzrosła... ale czy tak nie jest w istocie?

Zmiany takie mogłyby być chyba rozpatrzone w CANTR III, ale pogadać można :roll:
docent

Postby docent » Thu Aug 03, 2006 10:22 pm

czytać anglików od miesiąca wałkowane... i witamy na forum
BZR

Postby BZR » Thu Aug 03, 2006 10:49 pm

Forum czytam od jakiegoś czasu, zarejestrowany jestem od wczoraj bodajże, a angielskie forum czytam tylko archiwalne:)

Jak nie warto tego kontynuować na polskim to osobiscie wnosze o delete.
docent

Postby docent » Thu Aug 03, 2006 10:53 pm

dawałem nawet w temacie "przedsmokowym" linki bezpośrednio do tych wątków, ale nie nie kasować tylko dyskutować :) oczywiście po zapoznaniu się z tym do czego one już doszli...
Elm0

Postby Elm0 » Fri Aug 04, 2006 6:41 pm

Popieram pomysł angoli z "blueprintami". Wprowadźmy do Cantra więcej realizmu... jak widzę, że w leśnej głuszy grupka półnagich tubylców z kościanymi pałkami gada o biciu monet i budowie motocykli to krew się we mnie gotuje..
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Fri Aug 04, 2006 7:43 pm

Kiedys tez zalozylem o tym temat :lol:

Poszukam i dam linka tam bylo juz troche obgadane :P

EDIT: Temat: "Nauka i Odkrywanie"
http://www.cantr.net/forum/viewtopic.php?t=6918&highlight=
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Aug 05, 2006 3:00 pm

Coz, ja mimo wszystko jestem za projektami do przedmiotow chociaz. Zwlaszcza ze implementacja tego bylaby banalnie prosta.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Marcin24

Postby Marcin24 » Sat Aug 05, 2006 5:58 pm

OktawiaN :) wrote:Kiedys tez zalozylem o tym temat :lol:

Poszukam i dam linka tam bylo juz troche obgadane :P

EDIT: Temat: "Nauka i Odkrywanie"
http://www.cantr.net/forum/viewtopic.php?t=6918&highlight=

Pomysł OktawiaNa nie podoba mi się bo to tylko strata czasu uczyć sie czegoś. Ale zdobywanie planów do budowy czegoś było by już ciekawe. Naprzykład żeby zbudować radio trzeba by mieć jakiś pergamin albo coś takiego. Tylko niewiem zabardzo jak by można było te zwoje zdobywać. Może wprowadzić mądrość postaci jako umiejętność i wtedy w zależności od swojej mądrosci postać mogła by sporządzać takie instrukcje budowy bardziej zaawansowanych rzeczy.
Artur

Postby Artur » Sat Aug 05, 2006 7:19 pm

madrosc? nie gupi pomysl :P wtedy w menu projektow byla by ich rozna ilosc dla roznych postaci i tylko te najmadrzejsze mogly by radia robic i stal wytapiac :P
Matix

Postby Matix » Sat Aug 05, 2006 10:07 pm

Ech... było wiele razy...

W sumie jestem temu przeciwny. Gram w Cantra już dosyć długo i moge powiedzieć, że to co jest podoba mi się...

Ograniczenia technologiczne nie dałyby wiele grze.. podejżewam, że wręcz gra straciłaby na tym...

Procesy rozwoju w Cantr już istnieją. To, że Cantryjczycy posiadają wiedzę jak zbudować motor od urodzenia nie przeszkadza temu, że musi sie nad tym napracować z dwadzieścia lat, żeby móc sobie pozwolić na motor. Zazwyczaj powinien przed tym jeszcze zrobić sobie jakieś ubranie itp... itd...

Widziałem osady z lepiankami których mieszkańcy nie mieli nic do zaoferowania ponad jedzenie i błoto. Stali rzeczywiście na niskiem poziomie technologicznym, ale dodawali grze kolorytów. Prawdopodobnie takie postacie nie mają nawet co myśleć o rozwoju technologicznym.

Narzucanie technicznie w grze ograniczeń zepsuje smaczek całej gry. Ludzie nie będą już się skupiali na jak najlepszym odgrywaniu postaci, ale na jak najszybszym rozwoju w grze...

Mam pomysł... jak się wam nie podoba obecny wygląd cantra to zróbmy z niej kolejną grę typu hack&slash. Wprowadzmy jakies potworki, NPC. Niech Cantr upadnie. Tego nie chcemy, a takie działania prowadzą właśnie do tego. I nie będzie tutaj zwiększonego realizmu tylko element do osiągnięcia w grze.

Jestem na NIE
http://www.matix.salon24.pl
Snake

Postby Snake » Sat Aug 05, 2006 10:15 pm

Pogoń za technologią już teraz czasem skutecznie zabija wątek fabularny tej gry, a przecież nie o to chodzi w Cantr. :roll:
<snake> that means Cantr on christmas xD
<EchoMan> Well. I would like to think so. ;)
ActionMutante

Postby ActionMutante » Sat Aug 05, 2006 10:27 pm

Ekhm... moim skromnym zdaniem dodalo by to wiecej uroku niz odebralo, a jesli chodzi o "pogon za rozwojem" to mamy go juz teraz... Jak ktos chce motor, to biega jak poj****y w poszukiwaniu surowcow...
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
docent

Postby docent » Sat Aug 05, 2006 10:37 pm

Trza by nad tym długo i dobrze pomyśleć. Ale jest w tym jakiś potencjał
Elm0

Postby Elm0 » Sat Aug 05, 2006 10:51 pm

Matix wrote:Mam pomysł... jak się wam nie podoba obecny wygląd cantra to zróbmy z niej kolejną grę typu hack&slash. Wprowadzmy jakies potworki, NPC. Niech Cantr upadnie. Tego nie chcemy, a takie działania prowadzą właśnie do tego. I nie będzie tutaj zwiększonego realizmu tylko element do osiągnięcia w grze.

:shock:

Nie ma to jak negowanie pomysłu w fazie wstępnej i to w TAKI sposób. Przeczytałeś chociaż sugestie rozwoju technologicznego z działu angielskojęzycznego? :?
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Marcin24

Postby Marcin24 » Sun Aug 06, 2006 8:49 am

Artur wrote:madrosc? nie gupi pomysl :P wtedy w menu projektow byla by ich rozna ilosc dla roznych postaci i tylko te najmadrzejsze mogly by radia robic i stal wytapiac :P

Chodzi mi raczej o to żeby osoby najmądrzejsze tylko sporządzały by plany dzieki którym można by było dane rzeczy budować (każdy głupi potrafi zbudować radio jeśli ma jasno napisane gdzie ma zamontować jaki element).
Nie była by to wtedy pogoń za technologią ale szukanie mądrych ludzi. Wtedy naprzykład garstka mieszkańców małej osady nie mogła by sobie pozwolic na budowę przykładowego radia nawet gdyby miała surowce bo była by mała szansa że ktoś bedzie na tyle mądry żeby pokazac im jak mają owe radio zbudować.

Return to “Sugestie”