Postby Regis » Fri Sep 01, 2006 10:40 am
Ja moze przywroce ten temat na wlasciwe tory. Nie wiem czy propozycja juz nie padla, ale jak wyszukiwalem slowo'kompostownik' to nic nie znalazlem. Otoz moja postac w pewnej sympatycznej wiosce zajela sie ogrodnictwem i stwierdzila jedna niedogodnosc tego zajecia. A mianowicie to, ze kompostowanie zajmuje ogrodek, co znacznie spowalnia prace i mocno ogranicza ilosc osob zajmujacych sie ogrodkiem. Czy na prawde nie dalo rady zrobic osobnego kompostownika, tak zeby nie zajmowac ogrodka projektami ktore z uprawa zwiazane sa tylko posrednio? Taki kompostownik musialby byc robiony z kamienia (jakies 4kg pewnie), bo drewno by zgnilo. Umozliwialby zakladanie trzech projektow, tak jak to sie robi w ogrodku: kompostowanie lajna, trawy, lub obu naraz. Co wiecej - umozliwiloby to handlowanie miedzy osadami. Sa osady, gdzie nie ma trawy, ale mozna zbudowac ogrodek, a sa tez takie (np. las na innej wyspie w ktorym jest moja inna postac) gdzie ogrodek powstac nie moze, ale jest trawa, ktora wielu innych popularnych zastosowan chyba raczej nie ma.