Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Thu Aug 24, 2006 3:21 pm

Artur wrote:zawsze myslalem ze cantryjskie gory to sam kamien i zloto ;)

Wszyscy przyzwyczaili sie do gor na Dervashimos ale calkiem niedaleko sa conajmniej dwa inne masywy gorskie.
OktawiaN :) wrote:Moze bedziemy hartowac bron za pomoca obsydianu?

Za przeproszeniem,a niby jak???I po co?

A ta ogolnie to powiem tylko tyle ze w takim Ogame (i jemu podobnych) sa 3 surowce(czasem 4) i styka.W HoMM4 sa np. 6 surowcow i tez jest dobrze.A wiecie czemu?Bo sa jak najbardziej potrzebne i dostepne.
A w Cantr II tworcy chciali jak najbardziej skomplikowaniem nasladowac Real i wyraznie nie radza sobie z tym.
A tak w szczegolnosci to powiem ze brakuje mi wykorzystania wielu surowcow(ktore sa czesto dodane i dlugo pomijane),zmian w tworzeniu brazu(bo jeszcze dlugo nie zobaczymy go na wlasne oczy) i wielu wielu innych spraw.
Milo

Postby Milo » Thu Aug 24, 2006 4:05 pm

Czy naprawde musicie wszystko krytykowac?! Odrobina inwencji. Ta masa 'niepotrzebnych' surowcow przydaje sie chocby do celow fabularnych (chocby kwiaty, syrop klonowy, banany :wink: ) Cantr ma byc symulatorem spoleczenstwa (swiata ?) a nie jakas uproszczona strategia
Artur

Postby Artur » Thu Aug 24, 2006 4:19 pm

banany... ach ty swintuszku :P
Maxthon

Postby Maxthon » Thu Aug 24, 2006 11:54 pm

w.w.g.d.w wrote:A ta ogolnie to powiem tylko tyle ze w takim Ogame (i jemu podobnych) sa 3 surowce(czasem 4) i styka.W HoMM4 sa np. 6 surowcow i tez jest dobrze.A wiecie czemu?Bo sa jak najbardziej potrzebne i dostepne.

A żeś wymyślił... To proponuję w Cantr II zrobić 4 surowce: drewno, kamień, jedzenie i wódkę, żeby postacie miały co robić z nudów.... Jak można porównywać tak prymitywną grę jak OGame (w sensie gospodarki) do tak rozbudowanej gry jak Cantr.... :evil:
Jawor

Postby Jawor » Fri Aug 25, 2006 5:54 am

Maxthon wrote:To proponuję w Cantr II zrobić 4 surowce: drewno, kamień, jedzenie i wódkę, żeby postacie miały co robić z nudów

Albo tak jak w OGame jest, zrobic metal, krzyształ, deuter i energie.

To, że w Cantr jest tyle surowców, nadaje tej grze klimat. Do surowców nie mam ZADNYCH zastrzezen. Jakbyscie sie czuli, gdyby w grze byly tylko 4 surowce? I to na tyle lokacji? Lokacje niczym by sie nie roznily
Replay

Postby Replay » Fri Aug 25, 2006 6:05 am

Oczywiście! Mnogość obiektów można zaliczyć tylko na plus! Dobrze byłoby nawet, gdyby dodano nowe obiekty nie służące do niczego! Bardzo mi się podoba rozbudowanie Cantr, od dawna szukałem takiej gry.
Image
Image
Rusalka

Postby Rusalka » Fri Aug 25, 2006 10:07 am

Replay wrote:Oczywiście! Mnogość obiektów można zaliczyć tylko na plus! Dobrze byłoby nawet, gdyby dodano nowe obiekty nie służące do niczego!

A to mało jest takich? :)

P.S. Chcecie więcej instrumentów?
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
marshall

Postby marshall » Fri Aug 25, 2006 10:45 am

Czemu nie :P Te teraz są coś mało zróżnicowane. W końcu to głównie fujarki róznego rodzaju
\m/,
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Fri Aug 25, 2006 12:14 pm

marshall wrote:Czemu nie :P Te teraz są coś mało zróżnicowane. W końcu to głównie fujarki róznego rodzaju

No bo fujarki są najtańsze. Jedna z moich postaci jednak już robi sobie gitarkę ;) A co do wprowadzenia nowych to jestem za - włącznie z jakimiś typu pianino ;) Sporo by musiały ważyć (lub być na stałe związane z podłożem) by nikt z nimi nie łaził np. po takiej *fic. Koleś chodzący z fortepianem pod pachą. W RL by to zabawnie wyglądało... No ale my mówimy o Cantr...
marshall

Postby marshall » Fri Aug 25, 2006 1:45 pm

Można je traktować jako maszyny. I o ile fortepian można jeszcze umieścić od biedy na zewnątrz ( choć nie będzie się z tego raczej cieszył) to takie organy kościelne lepiej pozwolić budować tylko w budynkach
\m/,
Xiron

Postby Xiron » Fri Aug 25, 2006 2:14 pm

Co powiecie na to, aby udźwig zależał od siły fizycznej, czyli średniak nosiłby 15000g, słabeusz np. 12000 a siłacz 18000 ?
Image
Artur

Postby Artur » Fri Aug 25, 2006 2:23 pm

hmm, to nie gupie nawet... troche by zaburzylo rownowage, ale to raczej na plus, no i powstala by nowa profesja : tragarz... chociaz byc moze troche za bardzo faforyzowalo by to silne postacie... ale to jak w realu przeciez... sam nie wiem co o tym w sumie myslec :wink:
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Fri Aug 25, 2006 2:24 pm

Już były na ten temat dyskusje na forum. Poszukajcie sobie bo mi się nie chce:P
Rusalka

Postby Rusalka » Fri Aug 25, 2006 2:31 pm

marshall wrote:Można je traktować jako maszyny. I o ile fortepian można jeszcze umieścić od biedy na zewnątrz ( choć nie będzie się z tego raczej cieszył) to takie organy kościelne lepiej pozwolić budować tylko w budynkach

Na razie jest to niedostępne z powodów programistycznych. Ale gdyby już można było to fortepian raczej nie będzie mógł stać na zewnątrz, a z kolei pytam się teraz was wszystkich - budowalibyście takie większe (i z pewnością nie tanie) instrumenty w budynkach? Bo mi osobiście, chyba by się nie chciało.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Fri Aug 25, 2006 2:37 pm

Wiesz na czym polega urok instrumentów? Że bierzesz sobie taką gitarkę, flecik pod pachę, wpadasz do osady i grasz. I jest fajnie... Wszystkim od razu włacza się mechanizm RP i się w postaci wczuwają. Sam od niedawna mam takiego barda i muszę przyznać że w ten sposób uzyskuje się naprawdę wieelkie uznanie i szacunek (o ile gra na instrumencie nie kończy się na "1600-4:Grasz na instrumencie..." a pojawia się opis melodi w gwiazdkach np. * zaczyna grać szybką melodię przypominającą...*). No a jaki pożytek z takich instrumentów w budynkach? Chyba żaden. Dlaczego... o Cantr to jest taka gra że ludzie generalnie nie lubią siedzieć w budynkach bo tam się mniej dzieje niż na placu... Instrumenty w budynkach chyba stałyby bezużytecznie bo nikomu by się nie chciało siedzieć w budynku i czekać aż grajek się obudzi i zacznie grać. Oczywiście to tylko moja opinia.

Return to “Sugestie”