nie chce was martwic, ale gdzies kiedys ktos ze staffu powiedzial, ze uzycie morse'a jest jak najbardziej nnz i jezeli postacie mialyby miec jakis taki alfabet to musialyby go sobie same sklecic.
i konstruktywnie: istnieje takie cos jak kod mks - roznokolorowe flagi, kazda odpowiadajaca jednej literze/cyfrze oraz jednemu konkretnemu zdarzeniu (mam nurka/choroba na statku/moje maszyny pracuja wstecz i takie tam). co wy na to: wprowadzic taki przedmiot:
Nazwa: Komplet flag sygnalowych;
Surowce: 1000g cotton/silk/hemp cloth, 200g thin rope, 100g wood (na skrzynke, w ktorej flagi by lezaly);
Narzedzia: Nozyczki, Igla, Noz, Mlotek;
Umiejetnosc: Krawiectwo;
Opis: Przeedmiot w inwentarzu lub urzadzenie na pokladzie (kwestia do dyskusji, ja chyba sklanialbym sie do urzadzenia na pokladzie). Komplet flag, dzieki ktorym mozliwa jest komunikacja miedzy statkami (na male odleglosci - powiedzmy ze jesli widzimy statek na mapce to mozemy odczytac jego wiadomosci). Ten komplet ma 40 flag (25g tkaniny i 5 g sznurka/sztuka). zalozmy, ze dlugosc nadawanej przez niego wiadomosci to jednorazowo 20 znakow. Moglyby byc tez wieksze komplety, odpowiednio wydluzajace nasze wiadomosci. w kazdym komplecie powinny byc odgorne flagi potwierdzenia, zaprzeczenia, potwierdzenia odbioru i konca nadawania.
Opis dzialania: po kliku w ikonke 'uzycia urzadzenia' przechodzilibysmy do strony, na ktorej wprowadzalibysmy tekst wiadomosci. po zatwierdzeniu tekstu bylby on wyswietlany. trzeba sie tylko zastanowic jak. dwie opcje ponizej:
- pojawialby sie przy nazwie statku w zakladce miejsce (zakladajac ze ktos musi spojrzec na dany statek, zeby przeczytac co nadaje);
-pojawialby sie w zakladce zdarzen (przyjmujac, ze uzywalibysmy tego samego mechanizmu, co przy rozmowach - nawet jesli cantryjczyk spi, to slyszy i widzi wszytko wokol - ten chyba bardziej trzymalby sie obecnej formy gry) - "widzisz jak Slup 'Nadzieja' nadaje: 'widzimy lad na wschodzie!' ".
co prawda rzecz troche kosztowna, ale nikt nie mowil, ze komunikacja ma byc dostepna dla kazdego

co wiecej, umozliwialoby to napisanie ksiazek kodow dla co wiekszych flot, w ktorych kombinacja na przyklad 'qwer' znaczylaby 'dokujemy do miejsca po mojej prawej burcie i wyzynamy wszystko co sie rusza'
do tego dorzucic jeszcze banderki, lunete i jakas nawigacje i juz byloby naprawde milo dla roznego rodzaju ludzi morza
opinie?