Szklarnia

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Co sadzisz o zaimplementowaniu szklarni (patrz nizej)?

Jestem za
19
51%
Jestem przeciw
5
14%
Jestem za, ale pomysl wymaga pewnych modyfikacji
13
35%

Total votes: 37
Diabelek

Postby Diabelek » Tue Mar 28, 2006 2:32 pm

Cantaryjczyku - dla ziemniakow to bez sensu, ale zadkie ziola, ktore sa potrzebne przy tworzeniu mikstur? Ktorych nie ma lokacje obok? Dlatego szklarnia ma byc stosunkowo droga, by sie nie oplacalo jej twrzyc dla ziemniakow..
KilDar

Postby KilDar » Tue Mar 28, 2006 2:52 pm

ja zagłosowałem przeciw z tego prostego powodu, że bogate miasta pobudują sobie szklarnie zamiast wysyłać ekspedycje po rzadkie zioła i tym samym biedni mieszkańcy osad gdzie zioła takie występują nie dostaną za ten surowiec tyle ile mógłby być wart...
wprowadzenie takiej uprawy na tym etapie spowoduje zaburzenie równowagi w Cantr :P
z propozycji wynika że mogłyby sobie na coś takiego pozwolić tylko bardzo bogate i rozwinięte osady, a takie stać na statki i wyprawy...
zaś miejsca gdzie zioła występują, mają szansę na dobry handel...
po kawę, herbatę, pieprz, były organizowane wyprawy morskie i szlaki handlowe... w Cantr taką rolę mogą pełnić zioła właśnie, póki używki nie mają znaczenia a przypraw nie ma w zasadzie...
poza tym są ciekawsze pomysły i istotniejsze dla gry, jak już wspomniał Cantryjczyk... czyli pozyskiwanie surowców ze zwierząt i ich zorganizowana hodowla...
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
docent

Postby docent » Tue Mar 28, 2006 3:54 pm

Zagrody i pozyskiwanie surowców bez zabijania jest chyba zaakceptowane. Natomiast zrobienie odpowiednio drogich i mało wydajnych :twisted: szklarni według mnie nie spowoduje zaprzestania wypraw. Trzeba będzie jeździć choćby po materiał zasiewowy. Ograniczyć liczbę grządek do 3
Rusalka

Postby Rusalka » Tue Mar 28, 2006 4:43 pm

Dodtakowo trzeba by mieć jakiś nawóz - w końcu nie budujemy szklarni w miejscu naturalnym dla jakiejś rośliny. A tu zaczynają się schody - potrzeba tego i tamtego, a to nie tak łatwo zdobyć. Chociażby nawet naturalny nawóz...
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Fiona

Postby Fiona » Tue Mar 28, 2006 4:46 pm

Tak mi czegos brakowalo a nie wiedzialam czego...
A to wlasnie nawozu mi brakowalo zeby szklarnia mogla zaistniec :D
Ostatecznym celem homoseksualizmu jest walka z Kościołem i zniszczenie Kościoła.
O. Tadeusz Rydzyk.
in vitro...

Postby in vitro... » Tue Mar 28, 2006 4:55 pm

zgadnijcie co to fresh dung...

ale kildar ma rację, trzeba to jescze trochę ograniczyć, np tym nawozem. trzeba go dokładać co jakiś czas, a jak nie to roślinki kaput
cantr się posypał
Raist

Postby Raist » Tue Mar 28, 2006 5:09 pm

KilDar wrote:ja zagłosowałem przeciw z tego prostego powodu, że bogate miasta pobudują sobie szklarnie zamiast wysyłać ekspedycje po rzadkie zioła i tym samym biedni mieszkańcy osad gdzie zioła takie występują nie dostaną za ten surowiec tyle ile mógłby być wart...

Bzdury opowiadasz. Chyba nie wiesz jak trudno spotkac kogokolwiek kto handlowalby ziolami. Wniosek taki, ze nikomu sie nie chce na nich bogacic. Zreszta skaldniki na 1 miksture rosna na bodajze 3 roznych wyspach. Nie da sie ich normalnie sprowadzac.
Wariat...
Zimt

Postby Zimt » Tue Mar 28, 2006 5:52 pm

Ja uwazam, ze usprawiedliwionym byloby, gdyby postac (postacie), ktore wlozyly sporo pracy w budowe szklarni, mialy mozliwosc wlasnorecznego wyhodowania surowcow, ktore sa w danym regionie o tylez rzadkie, co pozadane.
Jesli zaś chodzi o to, że jako pierwsze szklarnie pobudują bogate miasta, to warto zauważyć, nie tylko w tej kwestii moga one czuc sie uprzywilejowanymi. Zauwaz KilDarze, ze biedna wioska nie jest w stanie uruchomic np. kombajnu czy wiertla. Natomiast stolica królestwa może sobie na to pozwolić, jednak na dobry status materialny tejże pracowaly i pracuja rzesze oddanych sprawie postaci. Absolutna rownosc nie jest i nie bedzie mozliwa. :(
"I'm just living in my head..."
Rusalka

Postby Rusalka » Tue Mar 28, 2006 6:07 pm

W pełni się zgadzam z przedmówcą, niech duże miasta sobie budują szklarnie, niech produkują mikstury to może przynajmniej będą je eksportować w zamian za inne surowce.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Agnieszka

Postby Agnieszka » Tue Mar 28, 2006 6:31 pm

no to moze byc kompost i nawoz ..

komopost np ze slomy ktora moze powstawac z pszenicy moze byc trawa i takie tam skorki z ziemniakow

mozna wprowadzic nasiona dodatkowo np chcesz bazylie pozyskiwac potrzebyhesz jakiegos narzedzia i kupy czasu zeby normalne ziola w nasiona przerobic ...
to by miejsca z ziolami mogly by na nasionach zarabiac

tez nie?
Fiona

Postby Fiona » Tue Mar 28, 2006 6:56 pm

in vitro... wrote:zgadnijcie co to fresh dung...

Wlasnie nawoz o ktorym myslalam :)
Dobry pomysl z tym dokladaniem, wydaje mi sie.
Ostatecznym celem homoseksualizmu jest walka z Kościołem i zniszczenie Kościoła.

O. Tadeusz Rydzyk.
docent

Postby docent » Tue Mar 28, 2006 7:26 pm

Skomplikowany proces produkcyjny nam z tego wychodzi, ale nie miało byc łatwo.. Jestem za g... no za nawozem :)
Gnom

Postby Gnom » Tue Mar 28, 2006 10:53 pm

Dobra, zaraz wkleje jeszcze nowsza wersje. A fresh dung to dobra mysl. :)
Gnom

Postby Gnom » Tue Mar 28, 2006 10:57 pm

<b>Object:</b> Szklarnia
<b>Potrzebny czas (dni):</b> 20
<b>Potrzebne surowce:</b> 7500 gram szkło okienne [window glass] ; 2000 gram zelazo [iron]
<b>Przedmioty: </b>
<b>Potrzebne narzędzia: </b>srubokret; mlotek

<b>Szklarniane rosliny:</b>
wlasciwie wszystkie uprawialne surowce

<b>Object:</b> Grzadka
<b>Potrzebny czas (dni):</b> 2
<b>Potrzebne surowce:</b> 1000 g glina [clay]; 5000 gram piasek [sand]
<b>Przedmioty: </b>
<b>Potrzebne narzędzia: </b> lopata; motyka

Budujemy budynek. W srodku trzeba zbudowac grzadke. Posiadajac 4-krotne dzienne "wydobycie" jakiegos surowca, mozemy zalozyc projekt sadzenia, siania (wszystko jedno). Projekt trwalby 4 dni. Mamy 25% szans, ze Nam sie nie uda. Jesli sie uda, mamy np."grzadke z bazylia". Mozna wtedy zalozyc projekt "uprawiaj bazylie". Do tego projektu potrzeba 500 g swiezego lajna [fresh dung]. Otrzymywalibysmy wtedy 1/4 tego, co da sie "wydobyc" w takim samym czasie w normalnych warunkach.

W szklarni mogloby byc 6 grzadek.
Scorup

Postby Scorup » Tue Mar 28, 2006 11:09 pm

Wiecie, można próbować, ale raczej tego nie zaimplementują. Pomysł jest już dosyć stary i skoro wtedy nie przeszedł, to nie wydaje mi się, aby tym razem się to udało.
Kto jest przekonywujący ? :P Trzeba walnąć solidny kawał angielszczyzny, to może sie zgodzą i zaimplementują... kiedyś ;)
Image

Return to “Sugestie”