Szklarnia
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
-
- KilDar
ja zagłosowałem przeciw z tego prostego powodu, że bogate miasta pobudują sobie szklarnie zamiast wysyłać ekspedycje po rzadkie zioła i tym samym biedni mieszkańcy osad gdzie zioła takie występują nie dostaną za ten surowiec tyle ile mógłby być wart...
wprowadzenie takiej uprawy na tym etapie spowoduje zaburzenie równowagi w Cantr
z propozycji wynika że mogłyby sobie na coś takiego pozwolić tylko bardzo bogate i rozwinięte osady, a takie stać na statki i wyprawy...
zaś miejsca gdzie zioła występują, mają szansę na dobry handel...
po kawę, herbatę, pieprz, były organizowane wyprawy morskie i szlaki handlowe... w Cantr taką rolę mogą pełnić zioła właśnie, póki używki nie mają znaczenia a przypraw nie ma w zasadzie...
poza tym są ciekawsze pomysły i istotniejsze dla gry, jak już wspomniał Cantryjczyk... czyli pozyskiwanie surowców ze zwierząt i ich zorganizowana hodowla...
wprowadzenie takiej uprawy na tym etapie spowoduje zaburzenie równowagi w Cantr

z propozycji wynika że mogłyby sobie na coś takiego pozwolić tylko bardzo bogate i rozwinięte osady, a takie stać na statki i wyprawy...
zaś miejsca gdzie zioła występują, mają szansę na dobry handel...
po kawę, herbatę, pieprz, były organizowane wyprawy morskie i szlaki handlowe... w Cantr taką rolę mogą pełnić zioła właśnie, póki używki nie mają znaczenia a przypraw nie ma w zasadzie...
poza tym są ciekawsze pomysły i istotniejsze dla gry, jak już wspomniał Cantryjczyk... czyli pozyskiwanie surowców ze zwierząt i ich zorganizowana hodowla...
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
- docent
- Rusalka
Dodtakowo trzeba by mieć jakiś nawóz - w końcu nie budujemy szklarni w miejscu naturalnym dla jakiejś rośliny. A tu zaczynają się schody - potrzeba tego i tamtego, a to nie tak łatwo zdobyć. Chociażby nawet naturalny nawóz...
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
- Fiona
- in vitro...
- Raist
KilDar wrote:ja zagłosowałem przeciw z tego prostego powodu, że bogate miasta pobudują sobie szklarnie zamiast wysyłać ekspedycje po rzadkie zioła i tym samym biedni mieszkańcy osad gdzie zioła takie występują nie dostaną za ten surowiec tyle ile mógłby być wart...
Bzdury opowiadasz. Chyba nie wiesz jak trudno spotkac kogokolwiek kto handlowalby ziolami. Wniosek taki, ze nikomu sie nie chce na nich bogacic. Zreszta skaldniki na 1 miksture rosna na bodajze 3 roznych wyspach. Nie da sie ich normalnie sprowadzac.
Wariat...
- Zimt
Ja uwazam, ze usprawiedliwionym byloby, gdyby postac (postacie), ktore wlozyly sporo pracy w budowe szklarni, mialy mozliwosc wlasnorecznego wyhodowania surowcow, ktore sa w danym regionie o tylez rzadkie, co pozadane.
Jesli zaś chodzi o to, że jako pierwsze szklarnie pobudują bogate miasta, to warto zauważyć, nie tylko w tej kwestii moga one czuc sie uprzywilejowanymi. Zauwaz KilDarze, ze biedna wioska nie jest w stanie uruchomic np. kombajnu czy wiertla. Natomiast stolica królestwa może sobie na to pozwolić, jednak na dobry status materialny tejże pracowaly i pracuja rzesze oddanych sprawie postaci. Absolutna rownosc nie jest i nie bedzie mozliwa.
Jesli zaś chodzi o to, że jako pierwsze szklarnie pobudują bogate miasta, to warto zauważyć, nie tylko w tej kwestii moga one czuc sie uprzywilejowanymi. Zauwaz KilDarze, ze biedna wioska nie jest w stanie uruchomic np. kombajnu czy wiertla. Natomiast stolica królestwa może sobie na to pozwolić, jednak na dobry status materialny tejże pracowaly i pracuja rzesze oddanych sprawie postaci. Absolutna rownosc nie jest i nie bedzie mozliwa.

"I'm just living in my head..."
- Rusalka
W pełni się zgadzam z przedmówcą, niech duże miasta sobie budują szklarnie, niech produkują mikstury to może przynajmniej będą je eksportować w zamian za inne surowce.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
-
no to moze byc kompost i nawoz ..
komopost np ze slomy ktora moze powstawac z pszenicy moze byc trawa i takie tam skorki z ziemniakow
mozna wprowadzic nasiona dodatkowo np chcesz bazylie pozyskiwac potrzebyhesz jakiegos narzedzia i kupy czasu zeby normalne ziola w nasiona przerobic ...
to by miejsca z ziolami mogly by na nasionach zarabiac
tez nie?
komopost np ze slomy ktora moze powstawac z pszenicy moze byc trawa i takie tam skorki z ziemniakow
mozna wprowadzic nasiona dodatkowo np chcesz bazylie pozyskiwac potrzebyhesz jakiegos narzedzia i kupy czasu zeby normalne ziola w nasiona przerobic ...
to by miejsca z ziolami mogly by na nasionach zarabiac
tez nie?
- Fiona
- docent
- Gnom
- Gnom
<b>Object:</b> Szklarnia
<b>Potrzebny czas (dni):</b> 20
<b>Potrzebne surowce:</b> 7500 gram szkło okienne [window glass] ; 2000 gram zelazo [iron]
<b>Przedmioty: </b>
<b>Potrzebne narzędzia: </b>srubokret; mlotek
<b>Szklarniane rosliny:</b>
wlasciwie wszystkie uprawialne surowce
<b>Object:</b> Grzadka
<b>Potrzebny czas (dni):</b> 2
<b>Potrzebne surowce:</b> 1000 g glina [clay]; 5000 gram piasek [sand]
<b>Potrzebne narzędzia: </b> lopata; motyka
Budujemy budynek. W srodku trzeba zbudowac grzadke. Posiadajac 4-krotne dzienne "wydobycie" jakiegos surowca, mozemy zalozyc projekt sadzenia, siania (wszystko jedno). Projekt trwalby 4 dni. Mamy 25% szans, ze Nam sie nie uda. Jesli sie uda, mamy np."grzadke z bazylia". Mozna wtedy zalozyc projekt "uprawiaj bazylie". Do tego projektu potrzeba 500 g swiezego lajna [fresh dung]. Otrzymywalibysmy wtedy 1/4 tego, co da sie "wydobyc" w takim samym czasie w normalnych warunkach.
W szklarni mogloby byc 6 grzadek.
<b>Potrzebny czas (dni):</b> 20
<b>Potrzebne surowce:</b> 7500 gram szkło okienne [window glass] ; 2000 gram zelazo [iron]
<b>Potrzebne narzędzia: </b>srubokret; mlotek
<b>Szklarniane rosliny:</b>
wlasciwie wszystkie uprawialne surowce
<b>Object:</b> Grzadka
<b>Potrzebny czas (dni):</b> 2
<b>Potrzebne surowce:</b> 1000 g glina [clay]; 5000 gram piasek [sand]
<b>Potrzebne narzędzia: </b> lopata; motyka
Budujemy budynek. W srodku trzeba zbudowac grzadke. Posiadajac 4-krotne dzienne "wydobycie" jakiegos surowca, mozemy zalozyc projekt sadzenia, siania (wszystko jedno). Projekt trwalby 4 dni. Mamy 25% szans, ze Nam sie nie uda. Jesli sie uda, mamy np."grzadke z bazylia". Mozna wtedy zalozyc projekt "uprawiaj bazylie". Do tego projektu potrzeba 500 g swiezego lajna [fresh dung]. Otrzymywalibysmy wtedy 1/4 tego, co da sie "wydobyc" w takim samym czasie w normalnych warunkach.
W szklarni mogloby byc 6 grzadek.
- Scorup