Totalne przypomnienie
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
-
- Mapokl
Agnieszka wrote:no to wyjanijcie mi jedna rzecz ..
skoro wiekszosc map bazuje na rysunkach jakis umieszczonych gdzies na serwerze to jak sie zmieni rysunki na serwerze to mapy w grze sie tez zmienia?
dobrze rozumuje?
Wszyskie Graficzne Mapy na typ bazują, tekstowe tez sa na serwerze, ale pomienianie mapy na nową, a za tym globalną zmianę wszyskimch map zawierających ten obrazek sprzeczne byłoby z NZ
-
Agnieszka wrote:skoro wiekszosc map bazuje na rysunkach jakis umieszczonych gdzies na serwerze to jak sie zmieni rysunki na serwerze to mapy w grze sie tez zmienia?
Jesli podejsc do tego od strony po prostu map robionych przez postacie a nie zapisu swiata Catr w bazie to wlasnie tego typu sytuacje mialy chyba miejsce na wyspie Eelran... i dlatego tez tam nie jestem pewnien co sie dzialo.
- Mapokl
nierozumiem tej wypowiedzi. Jakiś straszny cżłowiek dostał się do bazy centr, sprawdził nazwy lokacji i z wielkim trudem podrobil mapy?
Jeżeli chodzi o wyspe Eelran to nazwy moga być wymyślone, zauważ ze mniejsze wyspy mają regiony o podobnej nazwie (Dev*, Vly*ryan) a tutaj występuja zupelnie rózne nazwy. Ktoś poprostu powymyślal nazwy regionów. A fakt, że plaże, lasy gory mają nazwy ze schematu to każdy wie
Jeżeli chodzi o wyspe Eelran to nazwy moga być wymyślone, zauważ ze mniejsze wyspy mają regiony o podobnej nazwie (Dev*, Vly*ryan) a tutaj występuja zupelnie rózne nazwy. Ktoś poprostu powymyślal nazwy regionów. A fakt, że plaże, lasy gory mają nazwy ze schematu to każdy wie

-
Mapokl wrote:nierozumiem tej wypowiedzi. Jakiś straszny cżłowiek dostał się do bazy centr, sprawdził nazwy lokacji i z wielkim trudem podrobil mapy?
1. dziwne bylo, ze jakas mapa nagle sie hmm.. zmienila.
2. "jakis straszny czlowiek"

Mapokl wrote:Jeżeli chodzi o wyspe Eelran to nazwy moga być wymyślone, zauważ ze mniejsze wyspy mają regiony o podobnej nazwie (Dev*, Vly*ryan) a tutaj występuja zupelnie rózne nazwy. Ktoś poprostu powymyślal nazwy regionów. A fakt, że plaże, lasy gory mają nazwy ze schematu to każdy wie
Jak rozumiem piszesz to ze znajomosci zapisow w bazie?
A powiem Ci tylko, ze map Eelran bylo pare i jakos mialy te nazwy co na "ostatecznej" - z tym, ze tamto byly jakies dziwne fragmenty (zreszta ta wersja pelna byla ze tak powiem prawie na oczach mojej postaci uzupelniana).
Ale jak napisalem - widzac wiek niektorych postaci na Eelran zakladam, ze mozliwa jest znajomosc nazw.
- WojD
belin wrote:W to, ze ktos wymysla nazwy na modle Cantryjska po prostu nie chce mi sie uwierzyc
A watpliwosci mialem co do wyspy Eelran - chociaz jak widze tam i 40-sto letnie postacie sa wiec wszystko sie moze zgadzac (aczkowiek jakos dziwnie mapa powstawala - tak mi sie wydaje - zwlaszcza na elegancki produkt koncowy - ale jak mowie, po zwoceniu uwagi na wiek postaci jest to prawdopodobne).
Powiem Ci, jak powstają S-Mapy - chodzi jedna lub kilka postaci i zbiera po kawałku wszystkie małe mapki - potem je skleja i wygładza - a na koniec powstaje piękna nowa mapka.
Mapka wyspy Eelran itd powstała z wielu kawałków - moja postać opłynęła wyspę i znalazła różne fragmenty 'tej ślicznej' - jednocześnie robiła swoją własną z kawałków - na pewno na nią tez trafiłeś... W niej jest co najmniej jeden poważny błąd - pomyliłem się sklejając kawałki z cudzą mapą - pasowały ślicznie - ale bład zobaczyłem dopiero, gdy po raz drugi tam popłynąłem i znalazłem ostateczną wersję S-Mapy...
Natomiast mapy na serwerze zostały raz wygenerowane i na zawsze pozostaną niezmienne - w kazdym razie w odniesieniu do istniejących wysp. Mogą pojawić się nowe - zniknąć jakieś niedorobione - ale te, które są nie podlegają zmianom, chyba, że jest oczywisty bład - jak na przykład błednie dokowalna lokacja - wtedy może zostac przesunięta tak, by ludziom żyło się lepiej

EDIT - nazwy - jasne, że nikt nie wymyśla nazw typu Kalila Eeelran - generuje je skrypt na podstawie algorytmu przypisującego nazwe do typu lokacji, regionu oraz lodowych przedrostów czy przyrostków.
mapki - Jeśli jakaś mapa nagle się zmieniła, to znaczy, ze ktoś podmienił plik - a zrobić to mógł tylko na własnym serwerze - a więc był to plik nielegalny.
Mapki serwerowe - z menu MIEJSCE - sa generowane dynamicznie - czasem ten sam teren z różnych miejsc wygląda trochę inaczej. Nie maja one nic wspólnego z mapkami w notatkach - które postaci tworza kopiując obrazki i czyniac je tym samym statycznymi...
==============
-
wojd wrote:Powiem Ci, jak powstają S-Mapy - chodzi jedna lub kilka postaci i zbiera po kawałku wszystkie małe mapki - potem je skleja i wygładza - a na koniec powstaje piękna nowa mapka.
Wojd... nie ucz ojca dzieci robic

Wiem jak one powstaja (hmmm... z autopsji... tfu... z zycia moich postaci

Zreszta po raz ostatni popieniacze

- WojD
-
- marol
Trochę mi się przychorowało... sorki za zwłokę.belin wrote:W to, ze ktos wymysla nazwy na modle Cantryjska po prostu nie chce mi sie uwierzyc
A watpliwosci mialem co do wyspy Eelran - chociaz jak widze tam i 40-sto letnie postacie sa wiec wszystko sie moze zgadzac (aczkowiek jakos dziwnie mapa powstawala - tak mi sie wydaje - zwlaszcza na elegancki produkt koncowy - ale jak mowie, po zwoceniu uwagi na wiek postaci jest to prawdopodobne).
Taki los załogi - ciągła obrona przed zarzutami...

Zresztą z czego ja się tłumaczę - nawet gdybym użył nazw oryginalnych to...?
No tutaj mi pan bardzo podpadłeś. Po pierwsze Cantr to gra anonimowa i nikt nikogo zmusić nie może do ujawnienia swoich postaci. Gdy powstawał topic z postaciami to objawiałem się właśnie takich brzydkich zagrań i to nie w stosunku do mnie, tylko do innych graczy - dla mnie to czarny PR.Zreszta po raz ostatni popieniacze Smile - uwazam, ze osoby "uwiklane" w zaloge Cantr (takie co maja wglad w w miare calosc) powinny skorzystac z watku postaciowego, ktorego bylem przeciwnikiem swego czasu. Wiele by to wyjasnialo sadze. Po prostu nadal uwazam, ze niestety przynajmniej czesc zalogi nie bedzie umiala oddzielic do konca swoich informacji OOC od gry (zwlaszcza, ze czesc miala juz z tym "problemy" a ja nie wierze w tzw. resocjalizacje).
Po drugie niektóre moje postacie są/były znane - i uwierz mi - stosunek innych postaci często i gęsto bardzo się do nich zmieniał.
Po trzecie członkowie PD mają wgląd do moich postaci - ja mogę zobaczyć, kim jest WojD, WojD może zobaczyć kim gram ja, a takie podglądanie jest logowane i raportowane.
Po czwarte - resocjalizacja. Jeśli w nią nie wierzysz to twój problem, możesz walczyć z instytucją więzień w Polsce czy na świecie. Pokaż mi gracza na forum, który nie złamał CR. Jest taki? *rozgląda się dookoła* Nie widzę. I co - wszystkich do ujawnienia na wszelki wypadek? Jest tu natomiast bardzo dużo dobrych graczy, którzy dość szybko załapali o co chodzi. Zresztą... to twoje ostatnie zdanie mnie rozbiło trochę... tyle w temacie.
-
marol wrote:Taki los załogi - ciągła obrona przed zarzutami...![]()
Ano niestety, taki los wladzy

marol wrote:Moja postać była tam dłuugo przez zapomnieniem nazw - dopadło ją to po tym, jak większość wyspy została zwiedzona i co teraz?
No to swietnie

marol wrote:Oby to rozwiązało twoje wątpliwości, bo więcej szczegółów już przytaczał nie będę...
Sprawe zalatwilo pierwsze zdanie

marol wrote:Zresztą z czego ja się tłumaczę - nawet gdybym użył nazw oryginalnych to...?
Gdyby Twoja postac uzyla oryginalnych nie znajac ich to... sam sobie odpowiedz na to pytanie. Zreszta wlasnie takie podejcie ("to...?") pokazuje, ze jednak mam co najmniej odrobine racji.
Przyjmij wiec moje pewne dzialania (no dobra... bedzie ich mniej i moze na PM) jako taka kontrolujaca opozycje ;-D
marol wrote:No tutaj mi pan bardzo podpadłeś. Po pierwsze Cantr to gra anonimowa i nikt nikogo zmusić nie może do ujawnienia swoich postaci. Gdy powstawał topic z postaciami to objawiałem się właśnie takich brzydkich zagrań i to nie w stosunku do mnie, tylko do innych graczy - dla mnie to czarny PR.
Bardzo lubie czarny PR

Ale bynajmniej nie o to chodzilo. Sam jak moze pamietasz protestowalem przeciwko temu tematowi. Z tez innych wzgledow. Jednak jak juz swego czasu Wojd wspominal tutaj - ma sie czesto trudne momenty gdy wiedza OOC daje informacje, ktore _baaardzo_ by pomogly postaci. A co jak co wiekszosc z nas ze swoimi (przynajmniej czescia) postaciami mocno sie zzyla. I nadal uwazam, ze majacy dostep do pelnych danych w tego typu swiecie sa hmm... obcy

marol wrote:Po drugie niektóre moje postacie są/były znane - i uwierz mi - stosunek innych postaci często i gęsto bardzo się do nich zmieniał.
Domyslam sie - sadze, ze jak u wielu osob zaangazowanych w "gre"... a wlasciwie w zycie w Cantr

marol wrote:Po trzecie członkowie PD mają wgląd do moich postaci - ja mogę zobaczyć, kim jest WojD, WojD może zobaczyć kim gram ja, a takie podglądanie jest logowane i raportowane.
To ja wiem bo to jest jasne.
marol wrote:Po czwarte - resocjalizacja. Jeśli w nią nie wierzysz to twój problem, możesz walczyć z instytucją więzień w Polsce czy na świecie. Pokaż mi gracza na forum, który nie złamał CR. Jest taki? *rozgląda się dookoła* Nie widzę. I co - wszystkich do ujawnienia na wszelki wypadek? Jest tu natomiast bardzo dużo dobrych graczy, którzy dość szybko załapali o co chodzi. Zresztą... to twoje ostatnie zdanie mnie rozbiło trochę... tyle w temacie.
Wiesz co...
Po pierwsze nie wiem co maja do tego wiezienia w Polsce czy na swiecie.
Po drugie - "zwykly gracz" a "gracz departamentowy" to odrobine rozne sprawy - zwlaszcza, ze ten drugi gania tego pierwszego za lamanie NZ. I dzialania postaci tego drugiego zwiazane z wiedza OOC sa jak dla mnie duzo wiekszym problemem. A z takich powodow bylo pare "zadym".
Po trzecie - nie zmienie zdania o tym, ze "wladza" (mocne slowo

Wszystko bierzesz strasznie do siebie ale coz... jak juz napisalem, ja luzuje

- marol
Otóż jeśli by tak było, to ona nie tyle by ich użyła, lecz "stworzyła" (nadała je miejscom). Tak de facto to nie postać tworzy nazwy, lecz ty. Co za różnica, czy weźmiesz je z ulubionej książki, czy z OGame, czy to będzie Stalingrad, czy oryginalne nazwy z Cantra, nazwy, które po zapomnieniu przestały być częścią gry (nikt ich nie zna).Gdyby Twoja postac uzyla oryginalnych nie znajac ich to... sam sobie odpowiedz na to pytanie. Zreszta wlasnie takie podejcie ("to...?") pokazuje, ze jednak mam co najmniej odrobine racji.
Wziąłem do siebie, bo odwołałeś się do mapy Eelran (ale teraz widzę, że chyba nie mojej, bo nie wiem o jakiej podmianie mowa).Wszystko bierzesz strasznie do siebie ale coz... jak juz napisalem, ja luzuje Smile - ale... ;-D
Wziąłem do siebie, bo... co miał na celu twój pomysł publikowania imion postaci członków zespołu? Wyrażenie wątpliwości w mechanizmy ich kontrolujące? Podważenie ich wiarygodności? Czy to typowa ludzka obawa przed czymś, co dzieje się nieznane?
A postaci nie ujawnię - doświadczenie mnie nauczyło by tego nie robić. Moje niektóre postacie po rozpoznaniu spotykały się z natychmiastową zmianą nastawienia (o dziwo z reguły pozytywną

-
marol wrote:Otóż jeśli by tak było, to ona nie tyle by ich użyła, lecz "stworzyła" (nadała je miejscom).
No niezbyt - to juz naciaganie na maksa. To bylaby calkiem wiedza OOC i chyba dobrze o tym wiesz. To jak z rozdzielaniem postaci "na sile" troche. Po prostu taka postac musialaby stworzyc inne nazwy.
marol wrote:Wziąłem do siebie, bo odwołałeś się do mapy Eelran (ale teraz widzę, że chyba nie mojej, bo nie wiem o jakiej podmianie mowa).
Moze jest (albo byla) jakas mapka fragmentu wyspy poza serwerem? Nie wiem - wiem, ze byl to fragment mapy - i nie "S" mapy.
marol wrote:Wziąłem do siebie, bo... co miał na celu twój pomysł publikowania imion postaci członków zespołu? Wyrażenie wątpliwości w mechanizmy ich kontrolujące? Podważenie ich wiarygodności? Czy to typowa ludzka obawa przed czymś, co dzieje się nieznane?
Po prostu rozwianie wielu watpiwosci. Po prostu. Ale aktualnie jest cacy

marol wrote:A postaci nie ujawnię - doświadczenie mnie nauczyło by tego nie robić. Moje niektóre postacie po rozpoznaniu spotykały się z natychmiastową zmianą nastawienia (o dziwo z reguły pozytywną).
he he he - o dziwo ;-D - ehhh... lizuski

marol wrote:Już widzę na przykład posty Denisa B, gdyby nie daj Boże jego postać chybiła moją 3 razy pod rząd - oszustwo niechybne... Musiałbym założyć topic osobny, w którym tłumaczyłbym jak doszedłem do tego i jak mi się udało tamto. Już zresztą tłumaczyłem się z tak idiotycznego oskarżenia, że zrobiłem notkę z proporcjami wytopu stali i żelaza z Wiki, co nie dość, że nie miało miejsca, to jeszcze i tak jest dozwolone...

Ale naprawde nie o zmiany w grze mi chodzilo ale o samo granie. Postacie prowadzone przez gracza z taka wiedza "pozagrowa" sila rzeczy maja duzo wieksze szanse wykonac ruchy, ktorych by nigdy nie wykonaly bez tej rozbudowanej wiedzy gracza. Sadze, ze to jest jasne.
Nie mam zamiaru podwazac niczyich autorytetow a po prostu zwracam na pewne kwestie uwage. Pewna uwaga na PM.
- WojD
Buuu... Belin - to naprawdę jest cholernie trudne. Staram sie grac tak uczciwie jak to tylko możliwe.
Nie zapamiętuję- na szczęście i pamięć mam kiepską i umiem to robić - szczegółów dochodzeń - na przykład imion postaci. Gdybyś mnie zapytał o postaci marola - to znam dwie albo trzy - bo po co wiecej - a Twoje mi migaja czasami ale pewnie nie skojarzę nawet, gdy moje je spotkają...
Nie sprawdzam map - chyba mam większą wiedzę w grze na temat geografii Cantr niż poza grą. Raz zerknąłem na większy fragment i do dzis żałuję. Gdy robiłem ostatnią mapę (NB na obrazki czekałem jak wszyscy 5 dni - żeby nie bylo, że załoga ma jakies fory) kleiłem ją z kawałków jak każdy. I już wiem, ze jest tam co najmniej jeden błąd - ale musi być bo postać ma taką wiedzę jaką ma.
Czy wiem więcej o wydarzeniach w grze? Na pewno - ale nie o wszystkich - tylko o tych, które są przedmiotem dochodzeń. I czasem w głowe zachodzę, bo jestem zwyczajnie ciekaw
ale nie drążę, bo nie mam podstaw i wole się dowiedziec w grze.
O mechanice gry wiem(y) więcej - to fakt związany z praca w Prog D. - ale gdy ktos pyta na forum zwykle udzielamy odpowiedzi jak co działa i dlaczego. Nie ma to wpływu na celnośc i siłę ciosów.
Co do jawności - nie wszyscy czytają forum - ale zmiana zachowania rzeczywiście ma miejsce. Tylko, że ja to traktuję inaczej - to tak, jak umundurowany policjant na placu i tajniak. Policjant zapobiega popełnieniu wykroczeń, tajniak łapie zwykle po fakcie... Wolę prewencję
Nie zapamiętuję- na szczęście i pamięć mam kiepską i umiem to robić - szczegółów dochodzeń - na przykład imion postaci. Gdybyś mnie zapytał o postaci marola - to znam dwie albo trzy - bo po co wiecej - a Twoje mi migaja czasami ale pewnie nie skojarzę nawet, gdy moje je spotkają...
Nie sprawdzam map - chyba mam większą wiedzę w grze na temat geografii Cantr niż poza grą. Raz zerknąłem na większy fragment i do dzis żałuję. Gdy robiłem ostatnią mapę (NB na obrazki czekałem jak wszyscy 5 dni - żeby nie bylo, że załoga ma jakies fory) kleiłem ją z kawałków jak każdy. I już wiem, ze jest tam co najmniej jeden błąd - ale musi być bo postać ma taką wiedzę jaką ma.
Czy wiem więcej o wydarzeniach w grze? Na pewno - ale nie o wszystkich - tylko o tych, które są przedmiotem dochodzeń. I czasem w głowe zachodzę, bo jestem zwyczajnie ciekaw

O mechanice gry wiem(y) więcej - to fakt związany z praca w Prog D. - ale gdy ktos pyta na forum zwykle udzielamy odpowiedzi jak co działa i dlaczego. Nie ma to wpływu na celnośc i siłę ciosów.
Co do jawności - nie wszyscy czytają forum - ale zmiana zachowania rzeczywiście ma miejsce. Tylko, że ja to traktuję inaczej - to tak, jak umundurowany policjant na placu i tajniak. Policjant zapobiega popełnieniu wykroczeń, tajniak łapie zwykle po fakcie... Wolę prewencję

==============
-