hmm... jak może zauważyłeś przez dłuższy lub krótszy czas grania w Cantra gracze nauczyli się sugerować "wygląd" budynku samymi nazwami lub rysunkami. Jak patrzysz na kogoś to nie widzisz czy ma zielone oczy... Bo jest cały zielony i wtapia się w zielone tło!
Jestem za wprowadzeniem dobudówek, ale nie za opisami. które mogą się rzeczywiście skończyć "domem większym od drugiego, który jest większy od pierwszego".
Twórzmy nie tylko rzeczy, ale takze ich dusze
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- Matix
-
No dobra, trochę bez ładu i składu napisałem. Chodzi mi o to, że normalnie budynki są tylko dodatkowymi lokacjami i nazwami w mieście. W tym temacie pierwszą propozycją było zrobienie możliwości opisu budynków przez gracza (a raczej postać). Ale pewnie wszyscy gracze wymyślaliby najpiękniejsze opisy nie pasujące nawet do samego domu. Ktoś napisał o dobudowywaniu specjalnych obiektów do budynków (z zewnątrz, nie w środku) oraz malowaniu i ja ten temat rozwinąłem. Gdyby dorzucono dodatkowy dział w budowaniu np. o nazwie "dodatki do budynków" opis budynków byłby realistyczny i działający na wyobraźnię.
Wyglądałoby to tak: gracz zbudował chatę. Nie ma drzwi (bo to tylko chatka) i ma opis "zwykła chata, niczym się nie wyróżnia". Gracz jednak wchodzi na zakładkę "dodatki do budynków" i wybiera "proste drzwi drewniane". Wybiera w specjalnym okienku swój budynek i zaczyna dobudowywanie (mając surowce). Opis zmieniłby się na "zwykła chata z drewnianymi drzwiami". Gracz używa przedmiotu "biała farba" na budynku- po pewnym czasie jego ściany (zewnętrzne) zmieniają kolor na biały.
Teraz mnie rozumiecie?
Wyglądałoby to tak: gracz zbudował chatę. Nie ma drzwi (bo to tylko chatka) i ma opis "zwykła chata, niczym się nie wyróżnia". Gracz jednak wchodzi na zakładkę "dodatki do budynków" i wybiera "proste drzwi drewniane". Wybiera w specjalnym okienku swój budynek i zaczyna dobudowywanie (mając surowce). Opis zmieniłby się na "zwykła chata z drewnianymi drzwiami". Gracz używa przedmiotu "biała farba" na budynku- po pewnym czasie jego ściany (zewnętrzne) zmieniają kolor na biały.
Teraz mnie rozumiecie?
- Matix
-
- Matix
Trochę bez sensu, że budujesz takiego kloca drewnianego przez kilkanaście z rzędu dni, a potem się orientujesz, że zapomniałeś o drzwiach. Jeszcze gorzej gdy pracując przez kilka lat nad budową pięknego domu przypominasz sobie dlaczego ten budynek tylko tak pięknie wygląda – ma solidne kamienne fundamenty, i brakuje okien, komina i drzwi. To straszne!
http://www.matix.salon24.pl
-
Wiem, że Cantr nie może być na maksa realny, ale nie natychmiast wynaleziono szkło. Można jednak zrobić inaczej- prymitywne budynki mają tylko otwory na drzwi i okna, a nowocześniejsze mają to już po wybudowaniu. Lepiej jednak dać sobie z tym spokój i skupić się n innych rzeczach np. tabliczkami na budynku, lub malowaniem. Oto mi głównie chodzi.
- Averus Wolfmaster
Eeeee tam, niby jestem za, ale ja bym byłbym bardziej za autorskim opisem postaci, bo trudno to odgrywać. Mogłoby to być napisane gdzies pod ubraniami czy coś. Skonczylaby sie totalna anonimowość i mozna by rozysłac porzadne listy goncze, odgrywanie skoczyłoby o dwa oczka, uroamicenie i jeju co jeszcze...
PS. Mniemam, że ktoś to już proponował.
- Matix
Averus Wolfmaster wrote:Eeeee tam, niby jestem za, ale ja bym byłbym bardziej za autorskim opisem postaci, bo trudno to odgrywać. Mogłoby to być napisane gdzies pod ubraniami czy coś. Skonczylaby sie totalna anonimowość i mozna by rozysłac porzadne listy goncze, odgrywanie skoczyłoby o dwa oczka, uroamicenie i jeju co jeszcze...
Nie dość, że proponowano to jeszcze prawie zgodnym chórem odrzucono. Jak prawie niemożliwe do implementacji i sądzę, że nie zadowoliłoby większości graczy. Poza tym co ze starymi postaciami, które na przykład mają niebieską skórę, bo tak są odgrywane? Dalej sądzę, że zalałaby nas Rzesza niebieskookich blondynów.

Ktoś kiedyś stwierdził na angielskim forum, że każdy cantryjczyk ma zielone oczy, skórę, włosy itd..

http://www.matix.salon24.pl
- Sztywna