Najemnicy/Zabojcy(czyli o obcinaniu glow slow kilka itp)

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Eresan

Postby Eresan » Wed Jun 13, 2007 12:01 pm

Takie maski, lub popiersia istniały w wielu starożytnych kulturach. Proponuję szybki projekt na maskę z błota lub gliny (łatwo się niszczy - można naprawiać) i możliwość późniejszego zrobienia dzięki nim odlewu w metalach kolorowych (złoto, miedź, brąz, srebro, platyna) za pomocą wosku.

Pozdrawiam.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Wed Jun 13, 2007 12:17 pm

A moze wykorzystac w tym jeszcze jakos wosk? Ma na razie malo zastosowan...
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Rekin

Postby Rekin » Wed Jun 13, 2007 12:23 pm

bast wrote:maska ze zlota i miedzi mi sie bardzo podoba, zwlaszcza ze i inne ciekawe zastosowania dla niej widze. Z tym ze wykonywac sie ja powinno dopiero z tego blotnego wzoru, a nie na samej twarzy. Blotna maska moglaby sie szybko niszczyc a zlota byc trwala.

A może taka maska mogłaby być jedynie formą do odlewu io dopiero odlew byłby rozpoznawalny.

EDIT: Nie zauważyłem, że któś już o tym pisał.

W przyszłości z takiego odlewu możnaby też było zbudować jakieś popiersie ku czci jakiejś postaci.

Maskę dałoby się stworzyć dopiero po śmierci postaci lub jeśli za życia to samemu by się ją robiło.
Wyobraźcie sobie człowieka skazanego na wygnanie z wyspy.
Każą mu zrobić sobie maskę i oddać, oni z tego robią odlew i mówią:
- Ta podobizna będzie wędrować po całej wyspie wraz z ostrzeżeniem przed tobą. Zatem nie próbuj wracać na wyspę bo zginiesz.
Last edited by Rekin on Wed Jun 13, 2007 12:27 pm, edited 1 time in total.
Eresan

Postby Eresan » Wed Jun 13, 2007 12:24 pm

O tym mówię, dzięki masce np glinianej robisz woskową formę, do której wlewasz stopiony metal. Wosk się wytapia a na jego miejsce wchodzi metal i przybiera kształt jaki miała woskowa forma. Czy jakoś tak...

Pozdrawiam.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Wed Jun 13, 2007 2:36 pm

Żeby zrobić prosta maske po której rozpoznamy delikwenta:glina,wosk - tak,błoto - nie.Do lepszych masek to złoto,miedz,może cyna.Naprawde nie trzeba nic wytapiać,wystarczy tak wyklepać cienką blaszke "z widzenia" żeby maska przypominała orginał (przyłozyć do twarzy i wymodelować to mozna gline a nie blache).Powina być mozliwość zrobienia jej sobie i innej żywej lub martwej osobie.
Mozliwości wykorzystania jest wiele,pytanie tylko czy to byłaby część ubioru którą można założyć czy też przedmiot który w razie śmierci wypada razem z innymi na ziemie?

ps.jak się wleje w woskowa lub błotną(???) forme płynny metal to nie obiecujcie sobie że cokolwiek wam wyjdzie,wosk sie nie wytopi a wyparuje zanim metal zastygnie :lol:
in vitro...

Postby in vitro... » Wed Jun 13, 2007 3:50 pm

z wosku nie robi się form (negatywnowych) tylko kopie (pozytywowe)

formy można robić z gliny
Danio

Postby Danio » Wed Jun 13, 2007 4:19 pm

Jestem całkowicie za maskami! Rozwiązują całkowicie problem przewozu "żywych dowodów" i na dodatek nie zniesmaczają osób wraźliwych na punkcie "wolnych" głów. Przydają się na dodatek jako pamiątka po zmarłych osobach.

Aparat też byłby niezłym pomysłem, ale musiałby mieć więcej zastosowań. Myślę, że taki aparat powinien robić zdjęcia całej lokacji ("widzisz zdjęcie przedstawiające miasto x. Dostrzegasz także <wymienienie>"), lub grupie ludzi ("widzisz <wymienienie> na tle miasto x")
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Wed Jun 13, 2007 6:37 pm

Tylko taka maska, to żaden dowód bo można ją zrobić jak ktoś śpi albo jest w zmowie bez zabijania.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Rekin

Postby Rekin » Wed Jun 13, 2007 7:39 pm

KeVes wrote:Tylko taka maska, to żaden dowód bo można ją zrobić jak ktoś śpi albo jest w zmowie bez zabijania.

Ale zrobiłoby się tak, że maskę dałoby się zrobić jedynie na zwłokach lub samemu sobie. Wiem, że trochę to nielogiczne bo można siłą zrobić komuś odcisk twarzy, ale w cantr podobnie jest z ekwipunkiem. W normalnym świecie kilka osób bez problemu potrafiłoby obezwładnić kogoś i zabrać jego rzeczy, a w cantr można jedynie wymusić oddanie rzeczy perswazją lub zdobyć je zabijając ich właściciela.
Elm0

Postby Elm0 » Wed Jun 13, 2007 10:03 pm

Ludzka głowo,
cóżeś ty za pani,
że Cię chcą obcinać
gracze malowani...?
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Thu Jun 14, 2007 1:48 pm

Prosty patent:w opisie przedmiotu byłoby imie uwiecznionej osoby i oczywiście dałoby sie je zapamietać tak jakby stała sobie obok nas.Zdajecie sobie sprawe że na tej zasadzie mozna robić nietylko pośmiertne maski ale tez obrazy,popiersia i pełnowymiarowe rzezby osob???
Powiem krótko:kogo trzeba przekonać (odwiedzić :twisted: ) żeby to wprowadzono?
Arucard

Postby Arucard » Thu Jun 14, 2007 2:48 pm

Tak pomyśl z maskami mi się bardzo spodobał :D Można by dzięki nim robić pomniki pamiątkowe oraz popiersia(szczególnie teraz gdy ciała wyparowują to dzięki temu można by upamiętnić królów,królowe)
Kto chce stringi w cantr(walić na PM):
Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
darek

Postby darek » Thu Jun 14, 2007 3:39 pm

A może do masek żywica, cos jeszcze i piec do wypalania co, Wtedy byłaby bardzo trwala.
Danio

Postby Danio » Thu Jun 14, 2007 9:33 pm

Rekin wrote:Wiem, że trochę to nielogiczne bo można siłą zrobić komuś odcisk twarzy, ale w cantr podobnie jest z ekwipunkiem.

Z gwałtem, kradzieżą kieszonkową, hipnozą, ogłuszaniem, skradaniem i zrzutem broni jądrowej też jest podobnie :D . Nie widzę więc powodu, by to, co powiedziałeś nie miało miejsca w "Cantr".
BZR

Postby BZR » Sat Jun 16, 2007 11:24 am

Podoba mi się pomysł z maskami.

moja propozycja:

1. Wykonanie formy z gliny, lub ewentualnie innych, podobnych materiałów (ilość potrzebnych surowców do omówienia później. w rezultacie powstaje obiekt:

Całkiem nowa forma twarzy należąca do XXX

Jeżeli znamy to imię, jeżeli nie to dwudziestoletni mężczyzna.

Formę będzie można stworzyć tylko sobie samemu lub czyimś zwłokom. Dzięki temu nie mozna zdjąć formy śpiącej postaci.
Gliniana forma by się szybko psuła, więc jeśli ktoś chce pamiątkę lub pragnie przewieźć ją gdzieś daleko to najlepiej jeśli odleje formę:

2. Tworzenie odlewu:

Różne materiały o różnych walorach estetycznych i różnych zastosowaniach, np Złoto, Żelazo, Miedź, itd metali jest w cantrze wystarczająco. Taki odlew byłby bardzo trwały.

3. (Ewentualnie) Jeżeli tworzenie odlewów się sprawdzi to będzie można w przyszłości doprogramować jeszcze konstrukcję popiersia itd, ale nie wybiegajmy za bardzo w przyszlość. :D

Return to “Sugestie”