zabieranie przedmiotow od spiacych postaci

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Mapokl

Postby Mapokl » Sat Sep 09, 2006 11:08 am

Właśnie w grze brakuje złodziei. Powina powstac nowa umiejętność - Złodziejstwo.

Dodatkowo Kradziesz Kieszonkowa powinna być niewidoczna... Powiedzmy, że to czy ktoś coś zauważy czy nie zależeć będzie od jego umiejętności Zlodziejstwo (by nie wprowadzań drugiej umiejętnośc)

dodatkowo Wytrychy (powiedzmy 100 gram stali Narzędzia: Pilnik Czas: 5 dni). Próba włamania trwała by powiedzmy 4h (albo 8 ) Oprócz osób którzy mają szansę to zauważyć to, każdy kto wchodziłby lub wychodził z budynku by to zauważył.

Dodatkowo Kradziesz (Włamanie) można by wykonać tylko raz dziennie. O ile magazyny często są sprawdzane o tyle statki już raczej nie
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sat Sep 09, 2006 11:47 am

ActionMutante wrote:Ale, panowie fakt faktem, ze jak ktos by mial zbierac surowce do publicznej kieszeni to moglby wykorzystac to zlodziej (czy kradziej jak kto woli) A to by bylo przesrane... Co o tym myslicie...?

Tak to jeden z minusow drugiej kieszni ale postac sama by decydowala co tam wlozyc (oczywiscie moglaby nic tam nie wkladac).Pozatym jesli ktos cos ci wyciaga z kieszeni to to oczywiscie byloby widoczne dla kazdego.
A obecnie mozna deponowac swwoje rzeczy w jakis budynkach lub przechowalniach przed zasnieciem i tez jest fajnie tylko nie zawsze jest to mozliwe(tak jak przezucenie rzeczy do drugiej kieszeni).

Podoba mi sie pomysl z wytrychem.Najlepiej jesli nie niszczyl by zamka i otwieranie nie bylo tak widoczne(slyszalne) jak przy pomocy lomu.Problemem byloby to ze jak skonczyl by sie projekt otwierania to automatycznie postac przechodzilaby do miejsca gdzie chce sie dostac a zamek bylby caly i zeby wyjsc musialaby otwierac go ponownie. :P Ot tak zeby nie bylo zbyt cukierkowo.
Forien

Postby Forien » Sat Sep 09, 2006 12:47 pm

wytrych cool, ale w rozwiązaniu jak powyżej... a co do samego wytrychu jako przedmiotu:

typ: Narzędzie
czas produkcji: 3 dni (trudno zrobić PORZĄDNY wytrych)
minerały: 100 gram stali
narzędzia: pilnik

wytrych po udanym, lub nieudanym otwarciu drzwi od razu by się niszczył. Dlatego osoba, chcąca się włamywać musi mieć ich zapas...

dodatkowo szanse na otworzenie czegoś wytrychem są małe. Ponadto, jeśli ktoś wejdzie/wyjdzie z budynków, projekt automatycznie jest przerywany i uznawany za nieudany.
ActionMutante

Postby ActionMutante » Sat Sep 09, 2006 1:02 pm

I tu powraca kwestia oplacalnosci... jak juz kogos stac na wydawanie stali na jednorazowe wytrychy, to czy nie bedzie dla niego za duza strata zostac wykrytym...?
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
Marcin24

Postby Marcin24 » Sat Sep 09, 2006 1:56 pm

Tak wytrychy to dobry pomysl (ale nie jednorazowe!). A umiejetonic złodziejstwo można by wprowadzić.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sat Sep 09, 2006 5:29 pm

Forien wrote:wytrych cool, ale w rozwiązaniu jak powyżej...

Powyzej jest moj pomysl :P a twoj z tym niszczeniem jest troche nieekonomiczny.Lom jak sie niszczy to naprawde trzeba sie napracowac zeby go naprawic.To samo wystarczy do wytrycha(no moze niszczyl by sie nieco szybciej).
belin

Postby belin » Sat Sep 09, 2006 5:46 pm

nemo49 wrote:Skąd u Ciebie Belin ta napastliwość? Odreagowujesz coś z realu w grze ?

Nieprzemyslane a przez to glupie pomysly mnie odrobine mecza ;-)

nemo49 wrote:Napisałem że zamiast zabijać szefa osady żeby np. odzyskać ważny klucz wolę miec możliwość zabrania mu klucza. Ktoś kto sprawuje jakies funkcje i nie wchodzi do gry przez długi czas tak czy inaczej poniesie konsekwencje. Ja po prostu opowiadam sie za tym żeby ktoś, kto jak to powiedziałeś miał wypadek ,stracił klucz czy strategiczne surowce zamiast życia. Sapienti sat.

Jedyna opcja jest w takim razie ustanawianie osob zaufanych. Inaczej kazdy moglby sobie zabrac wszystko innym postaciom podczas drzemki. Tak wlasnie wygladal wstepnie ten pomysl :-(
Gulczak

Postby Gulczak » Sat Sep 09, 2006 6:06 pm

nemo49 wrote:Napisałem że zamiast zabijać szefa osady żeby np. odzyskać ważny klucz wolę miec możliwość zabrania mu klucza. Ktoś kto sprawuje jakies funkcje i nie wchodzi do gry przez długi czas tak czy inaczej poniesie konsekwencje. Ja po prostu opowiadam sie za tym żeby ktoś, kto jak to powiedziałeś miał wypadek ,stracił klucz czy strategiczne surowce zamiast życia. Sapienti sat.

Może jak już wprowadzimy opcje kradzieży, a ona zostanie wykryta przez poszkodowanego, damy nową opcje przy tej czynności:
*Walcz w obronie swych rzeczy *Pozwól się okraść

Jeżeli wybrałby opcje walcz w obronie rzeczy to automatycznie byłaby symulacja, kto ma wyższy poziom walki. Jeżeli będzie mistrzem to udaremni kradzież, gdy złodziej będzie mniej zdolnym wojownikiem. Jeżeli natomiast złodziej będzie silniejszy pozkodowany straci na przykład 50 % życia. Można założyć, że bandyta przeciął krtań.

Natomiast jeżeli zostanie wybrana opcja pozwól się okraść, to poszkodowany odda rzeczy, które złoczyńca chce zabrać, bez strat na zdrowiu.

Oczywiście kradzież może nie zostać wykryta (złodziej ma wyższą umiejętność kradzieży), a wtedy wszystko pójdzie jak po maśle. Co wy na to?
Bo mnie na uśmiech zawsze stać
Nie lubię życia brać
Zbyt serio, serio zbyt
Bo ja na przekór wszystkim tym
Co zasmucają świat, uśmiecham się przez łzy!
Forien

Postby Forien » Sat Sep 09, 2006 6:09 pm

zbyt skomplikowane... i tak nikt nie bedzie pozwalal sie okrasc...
Image
"Opinia publiczna powinna być zaalarmowana swoim nieistnieniem." (Lec)
Gulczak

Postby Gulczak » Sat Sep 09, 2006 6:11 pm

Forien wrote:zbyt skomplikowane... i tak nikt nie bedzie pozwalal sie okrasc...

Ale przynajmniej będzie miał wybór. Gdyby została wprowadzona sama umiejętność kradzieży to poszkodowany nie ma nic do gadania. Poza tym można wprowadzić bardziej ekstremalny tryb. Poszkodowany otrzyma 70% obrażeń, gdy złodziej będzie silniejszy :twisted: (normalnie przecięcie krtani kończy się śmiercią, więc i tak jestem łagodny.) :D
Bo mnie na uśmiech zawsze stać

Nie lubię życia brać

Zbyt serio, serio zbyt

Bo ja na przekór wszystkim tym

Co zasmucają świat, uśmiecham się przez łzy!
belin

Postby belin » Sat Sep 09, 2006 6:24 pm

marol wrote:
belin wrote:(...) pamietajmy o pewnej wykladni, ktora Marol przytoczyl - ze Cantr to gra ekonomiczna i wcale nie polega na odgrywaniu postaci ;-) wiec na cholere w kolko sie udzielac w grze).
Belin, to już drugi topic, w którym się mnie czepiasz...

Mea culpa - o tym nastawieniu departamentowcow napisal Rusalka a nie Marol.
No coz - blad w osobie ale informacja taka byla. A Ty Marol sam wyluzuj bo przesadzasz z tym braniem wszystkiego do siebie.
Elm0

Postby Elm0 » Sat Sep 09, 2006 10:18 pm

Gulczak wrote:
Forien wrote:zbyt skomplikowane... i tak nikt nie bedzie pozwalal sie okrasc...

Ale przynajmniej będzie miał wybór. Gdyby została wprowadzona sama umiejętność kradzieży to poszkodowany nie ma nic do gadania. Poza tym można wprowadzić bardziej ekstremalny tryb. Poszkodowany otrzyma 70% obrażeń, gdy złodziej będzie silniejszy :twisted: (normalnie przecięcie krtani kończy się śmiercią, więc i tak jestem łagodny.) :D

Przekominowane! Jestem całkowicie przeciwny takiemu komplikowaniu kradzieży. Jak już kradnie, to albo mu się udaje (okradany może dostać komunikat "zauważasz że znikło x gram y" - albo coś w tym stylu; druga opcja - nie ma żadnego komunikatu, ale nie podoba mi się bo gracze mniej aktywni mogliby nawet nie zauważyć że znikają im surowce) albo nie - i wtedy również ofierze wyświetla się komunikat mówiący o tym kto próbował ją okraść...
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Marcin24

Postby Marcin24 » Sun Sep 10, 2006 7:27 am

Ja uwazam ze nawet jesli uda sie kogos okrasc to ofiara powinna wiedziec kto ja okradl. Różnica polagala by tylko na tym ze jesli sie nie uda to wtedy jest oglaszane publicznie.
Elm0

Postby Elm0 » Sun Sep 10, 2006 7:53 am

Marcin24 wrote:Ja uwazam ze nawet jesli uda sie kogos okrasc to ofiara powinna wiedziec kto ja okradl. Różnica polagala by tylko na tym ze jesli sie nie uda to wtedy jest oglaszane publicznie.

W takim razie po co w ogóle kraść jeśli za każdym razem ofiara wiedziałaby kto jest złodziejem :?
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Marcin24

Postby Marcin24 » Sun Sep 10, 2006 9:11 am

Kradniesz i wiejesz. Inaczej bylo by to zbyt proste. A tak jeśli sie uda a postac bedzie spała to nie zdąży powiadomic swoich kolegow i moze uciekniesz. Życie złodzieja nie jest łatwe :)

Return to “Sugestie”