Dzwig / wozek na bagaz lub cos w tym stylu

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Mattan

Postby Mattan » Fri Sep 01, 2006 7:18 pm

Pisałem juz o tym ten który by kierował dźwigiem - żurawiem móglby tylko załadować towar na pojazd - statek a ten który by był w pojeździe - statku móglby tylko załadować towar z pojazdu na dźwig, jakby przypinał towar do haka dźwigu. Wtedy każdy by był u siebie i nie mogl by nic ukraść tylko ewentualnie oszukać przy wymianie.
belin

Postby belin » Fri Sep 01, 2006 7:25 pm

No ja sie tylko ustosunkowalem do postu Rusalki.
Najlepiej rzeczywiscie jakby operator musial miec oba klucze. Wtedy po prostu czlowiek ze statku by niejako wypozyczal dzwig. I sprawa zalatwiona (klucz do dzwigu zasadniczo bylby tylko po to, zeby nikt nieupowazniony z niego nie korzystal - w sumie to budowla portowa za ktorej uzycie np. trzeba wniesc oplate :-) ).
Ale w kazdym razie jesli tylko takie cos by pozwolilo zaladowac pojazd na statek to ja sie podpisuje wszystkimi konczynami. Brak mozliwosci przewiezienia chociaz roweru uwazam za strasznie nietrafione rozwiazanie.
myszaq

Postby myszaq » Fri Sep 01, 2006 7:31 pm

generalnie nie moze byc tak, ze statek moze byc rozladowany bez zgody osoby posiadajacej klucze do tegoz statku.

co wiecej, nie moze tez byc zaladowany.
przyklad: jakis slup z jednym czlowiekiem dokuje w miescie, gdzie mozna wydobywac miedzy innymi piach. wychodzi z portu, zalatwia jakies interesy. wraca na poklad, a tu zonk - osada nie jest tak przyjazna jak wygladala na pierwszy rzut oka i statek jest zapchany piachem tak, ze nie mozna na niego wejsc. i wychodzi kwestia okupu/haraczu/oplaty portowej za rozladowanie statku :P
Kai

Postby Kai » Fri Sep 08, 2006 1:55 pm

Mattan wrote:Wózek widłowy.

Musiałby mieć możliwość wjeżdzania do pomieszczeń także tych zamkniętych gdy obslugujący ma klucz do drzwi. Materiały: stal, żelazo, guma, magnez, miedź.

Wyładunek materiałów tylko przez osobę obsługującą. Wewnątrz w obiekty ikona "wyładuj" - rozładunek na ziemię, ikona "zaladuj" załadunek z ziemi i ikona "załaduj do" - załadunek do wybranego pojazdu naziemnego lub statku lub pecaka. Na razie nie wiem jak w drugą tronę tzn. z pojazdu do wózka widlowego.

Trzebaby też rozważyć możliwość podróży między lokacjami myślę, że z szybkością pieszego i po lepszych drogach.

Brzmi doskonale!
Całym sercem za, zwłaszcza że dziś niemal wyczerpalam minutki o 10 godzinie z powodu dużego przeladunku. Dosłownie jak mrówka...
Rusalka

Postby Rusalka » Fri Sep 08, 2006 3:49 pm

Chciałbym zaznaczyć, że wózki widłowe w zasadzie nie poruszają się po dworze, a wewnątrz budynków (poza gazówkami) Poza tym, ich rola sprowadza się głównie do układania towaru w magazynach. Zupełnie inny rodzaj pojazdów służy do rozładowywania tirów - system ten kompletnie nie nadawałby się do rozładowywania okrętów.

Pozostaje dźwig. Jak juz mówiłem - dźwig mógłby podnosić tylko skrzynki/kontenery. Pojemniki byłyby zaplombowane/zamknięte na klucz więc nikt by ich nie ukradł. W najgorszym wypadku zdesperowany operator dźwigu mógłby narobić bałaganu w porcie. Ostatecznie mógłby wziąść coś z jednego okrętu i załadować na drugi, piracki na przykład - musiałby być w zmowie. Potem i tak została by im zabawa z łomem. dlatego tylko zaufane osoby miałyby dostęp do dźwigu. Nie wydaje mi się to kłopotem.

Jaki to wszystko ma sens? Jest to wspaniałe zabezbieczenie przed kradzieżą towarów, w handlu pomiędzy np. miastami. Robimy 2 komplety kluczy do iluś tam pojemników i wręczamy je władzom dwóch miast (no albo więcej, jak kto chce). Przez całą drogę kontener jest zamknięty i dopiero na miejscu mają do niego dostęp.

(w zasadzie w podobny sposób działa transport w RL, z tą różnicą, że towar w RL jedzie od magazynu/fabryki do następnego magazynu i tam jest wyładowany. Oczywiście wynieść cokolowiek z magazynu w inny sposób niz w kontenerze jest okropnie trudno :) )[/url]
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Mattan

Postby Mattan » Fri Sep 08, 2006 4:38 pm

Rusalka wrote:Chciałbym zaznaczyć, że wózki widłowe w zasadzie nie poruszają się po dworze, a wewnątrz budynków (poza gazówkami) Poza tym, ich rola sprowadza się głównie do układania towaru w magazynach.

Wybacz są różne rodzaje wózków widłowych. Do magazynu akumulatorowe i do prac na zewnątrz kiedyś benzynowe, a teraz na gaz. Te drugie maja większe koła i bardzo sprawnie i nawet dość szybko proruszają sie po dowolnym terenie. Spokojnie mogę sobie wyobrazic wózek wjeżdzający po dostawionej do burty statku rampie/pochylni do ładowni.

:? Natomiast trudno mi sobie wyobrazić dźwig wyciągajacy kontener z magazynu no chyba że cantryjskie magazyny mają otwierane dachy. :)

Ja nie jestem przeciw kontenerom, ale dźwigi maja usprawnić przeładunek, a kontenery, oczywiście jeżeli mówimy o podobieństwie do RL, znacznie go utrudnią.

Jak będzie kontener to bedzie tak najpiew z ziemi do plecaka potem z plecaka do konteneru potem kontener dźwigiem na pojazd potem kontener dźwigiem w drugą stronę potem z konteneru do plecaka itd.
Rusalka

Postby Rusalka » Fri Sep 08, 2006 5:44 pm

Mattan wrote:Wybacz są różne rodzaje wózków widłowych. Do magazynu akumulatorowe i do prac na zewnątrz kiedyś benzynowe, a teraz na gaz.

A co ja przepraszam bardzo napisałem? ;)

Rusalka wrote:Chciałbym zaznaczyć, że wózki widłowe w zasadzie nie poruszają się po dworze, a wewnątrz budynków (poza gazówkami) Poza tym, ich rola sprowadza się głównie do układania towaru w magazynach. Zupełnie inny rodzaj pojazdów służy do rozładowywania tirów - system ten kompletnie nie nadawałby się do rozładowywania okrętów.

co do tirów, miałem tu na myśli t-20:
Image

Mattan wrote:Te drugie maja większe koła i bardzo sprawnie i nawet dość szybko proruszają sie po dowolnym terenie.

Chodzi ci zapewne o tzw. counter-balance-y:
Image

tego typu wózki są przystosowane dopodnoszenia towaru znajdującego się tylko i wyłącznie na drewnianych paletach:
Image
wszystko musi być pod nie przystosowane. Ewentualnie można skorzystać ze specjalnego chwytaka, tzw. clamp, który montuje się na gazówce, jednak jego możliwości są również ograniczone:
Image

Jest bardzo zwortny i nawet szybki, ale również bardzo ciężki i z tą rampą to ja bym nie był taki pewien. Zwłaszcza, że rampa jest osobnym tematem i również byłbym za budową czegoś takiego. Zgodziłbym się na rampy stalowe - wtedy mogłby wiechać wszystkie pojazdy od motocyklu w górę.

Mattan wrote:Natomiast trudno mi sobie wyobrazić dźwig wyciągajacy kontener z magazynu no chyba że cantryjskie magazyny mają otwierane dachy. :)

Nie mówiłem, że chciałbym magazyny budować. Kontenery miałyby stać na zewnątrz.

Mattan wrote:Ja nie jestem przeciw kontenerom, ale dźwigi maja usprawnić przeładunek, a kontenery, oczywiście jeżeli mówimy o podobieństwie do RL, znacznie go utrudnią.

Mi osobiście obecny stan rzeczy nie przeszkadza, poza jedną kwestią - kiedy handlujemy większą ilością towaru niż postać jest w stanie unieść, zarówno odbiorca jak i dostawca muszą być przez jakiś czas jednoscześnie aktywni, aby podawali sobie towar (mało kto da kupcowi klucz do swojego magazynu. Kontenery powiązane z dźwigiem by ten problem rozwiązały.

Oczywiście bardzo teoretyzuję :)
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Fri Sep 08, 2006 6:27 pm

Rusałce dziękujemy za przewodnik magazyniera.

A co do pomysłu wózków to myślę że jest dobry dlatego tylko momentami należało go dopracować. Znacznie by ułatwiły transport większych ilości surowców. A co do kontenerów to też należałoby dostosować i byłoby good.
Mattan

Postby Mattan » Fri Sep 08, 2006 6:55 pm

Rusalka wrote:Oczywiście bardzo teoretyzuję :)

Ja też chce wózek i kontenery.

Rusałko ja pracowałem w magazynie parę lat i zapewniam cię że wózek widłowy (no może nie każdy) może wjechać na samochód z paletą. Wystarczy kawałek blachy. :) A ten T-20 to zwykły paleciak taki jakimi dowożą towary do półek w supermarketach tylko bardziej rozwinięty z bajerami.

Myślę że nie ma co dyskutować co lepsze ja chcę kontenery, dźwigi i wózek widłowy tylko niech coś będzie wreszcie.

A jeżeli chodzi o przyśpieszenie handlu to może jakaś możliwość załadowania towaru z plecaka do pojazdu gdy w nim jest właściciel z kluczem. To uniemożliwiło by zablokowanie pojazdu jakimś wypełniaczem.

CzerwonyMag wrote:A co do pomysłu wózków to myślę że jest dobry dlatego tylko momentami należało go dopracować. Znacznie by ułatwiły transport większych ilości surowców. A co do kontenerów to też należałoby dostosować i byłoby good.

No to do roboty Czerwony Magu.
ActionMutante

Postby ActionMutante » Sat Sep 09, 2006 12:39 am

Rusalka, przepraszam bardzo, ale kto kazal komukolwiek usprawniac rampy/ dechy wjazdowe na statek/ czy jak to sie tam nazywalo??? Przeciez to jest umowne... Taki wozek moglby wjechac nawet na zpruchniala deske... Nie rozdrabniiajmy sie do takich bzdur... Zawiezie na statek i git! A jak chcesz sie w szczegoly bawic, to gadaj z programistami, jak chce im sie w takie gowno bawic to prosze was bardzo...
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Sep 09, 2006 1:22 am

To po co ta cała dyskusja o dźwigach w takim razie?

Cantr ma być symulacją ekonomiczną odzwierciedlającą realny świat. I tak bardzo dużo upraszczamy. Staram się przedstawić wszystkie przeciwności wszystkich aspektów transportu. A twoje podejście w tej chwili nie na straja mnie pozytywnie do dyskusji z tobą na ten temat.
ActionMutante

Postby ActionMutante » Sat Sep 09, 2006 1:32 am

Bo widzisz ja bylem za dzwigami, ale twoje objekcje wobec wozkow pobudzily moje szare... ;)

No dobra przyznaje sie ich nie ma :P
All my friends are dead.

You got dragged outta bed,

Now they're buried and they're dead.

Return to “Sugestie”