Dorzucę jeszcze od siebie do niepoprawności politycznej - skoro pomysł niepoprawny politycznie, a pozatym są już ludzie którzy się w to bawią RP way... To albo do PD, żeby ich zbanować, albo nie gadać mi tu o niepoprawności politycznej!
Cantr ma to do siebie, że zawsze będzie niepoprawny politycznie, chyba że nagle oczyści się z ciekawych postaci. To czy wprowadzimy mechaniczne rozwiązanie tylko, tak jak mówi MattKaro, trochę zmieni Cantryjskie podejście do narkotyków.
Idąc dalej, czemu uważacie, że mechanika psuje RP?!
Mechanika jest po to, żeby wspomagać RP. (Nie na darmo papierowe RPG-i mają mechanikę - wszystko można odegrać storytellingiem, ale mechanika to wszystko ułatwia.) Narzekacie na 'szaraków', 'muły' itp. którzy odgrywają słabo, albo wcale, a blokujecie większość sugestii które im by to ułatwiły. Napewno jest wiele osób ktore gdyby potrafiły - odgrywałyby, ale sprawia im to trudność. (A ci dobrze odgrywający wcale na tym nie ucierpią, bo wciąż będą sobie mogli 'gwiazdkować' w ciekawy sposób. No, chyba że nasi dobrze odgrywający boją się o swój monopol na ćpanie?

)
A co do urealistycznień podanych przez Robaczka. Nie odpowiem ci na te pytania, ponieważ nie są one żadnym argumentem. Czemu? Nie mają nic wspólnego z ćpaniem (Wypróżnianie i sen byłyby obowiązkowe, a ćpanie nie.), a pozatym można to (Tak jak 'simsowanie') zaaplikować do większości urealistyczniających sugestii. (Nie, wybacz, do WSZYSTKICH.) A to, że jeden pomysł jest do bani, nie znaczy że wszystkie które także są urealistycznieniami także 'ssą'.
A co do pracy dla programistów. Szanuję Prog.D. i wiem, że są wolontariuszami, za co mam do nich wielkie poważanie, ale wciąż są tutaj po to, żeby ulepszać tę grę. Równie dobrze można powiedzieć - nie zgłaszajmy przestępstw na policję, żeby się biedaki nie przepracowali... (Wiem, że to nie najlepszy przykład, bo policjantom za to płacą, jednak moim zdaniem dość trafny.)
A co do odgrywania miłości i religii - są to złe przykłady bo są one ściśle związane z uczuciami, a w RPG nie chcemy nikomu narzucać uczuć. O libacjach alkoholowych nie mówię, bo to właśnie sugestia która być może i te libacje umechaniczni.
A, no cóż, krótko mówiąc, jestem za.
EDIT @ SUCHY: Góra się nie zgodzi, góra się nie zgodzi... Ty to potrafisz zepsuć ludziom zabawe...