Kali mieckoscianapalka

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

BZR

Postby BZR » Mon Aug 07, 2006 3:03 pm

Marcin - z tym zróżnicowaniem problem jest taki, że niektórzy gracze, stworzywszy nową postać, mogą ją zabić tylko dlatego, że ma niskie projektowanie. Jak slot się zwolni spróbuą jeszcze raz i jeszcze raz aż do skutku, czyli wylosowania geniusza.
Rusalka

Postby Rusalka » Mon Aug 07, 2006 3:18 pm

Nie tak do konca, bo od jakiegos czasu nie mozna 'wymieniac' postaci ktore nie ukonczyly 25 lat. Czy zyje czy nie zyje, musi 5 lat uplynac zanim slot sie zwolni.

I dalej jestem za 100 dniami na ten projekt motoru. Pamietajcie, ze moznaby go potem kopiowac w np. 5 dni. Handel technologia!
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Marcin24

Postby Marcin24 » Mon Aug 07, 2006 5:21 pm

Co do kopiowania to żeby nie przesadzić bo w rok wszyscy już wszystko wymyślą przekopiują i bedzie kicha
magicek

Postby magicek » Mon Aug 07, 2006 5:53 pm

Marcin24 wrote:Co do kopiowania to żeby nie przesadzić bo w rok wszyscy już wszystko wymyślą przekopiują i bedzie kicha

Myslisz ze Vlotrayn by oddalo za darmo(albo wogle czy by oddalo) projekt broni palnej Vlyryan i na odwrot :D Na pewno tak szybko nowe technologie by sie nie rozchodzily...
Marcin24

Postby Marcin24 » Mon Aug 07, 2006 8:58 pm

No to nie pozostaje nic innego jak tylko dodac ten pomysł do Cantra
:D
kaspeL

Postby kaspeL » Mon Aug 07, 2006 9:55 pm

Witam, pierwszy raz pisze na forum.

Schematy/instrukcje powinny byc robione przez specjalistow -czyli osoby posiadajace wymagana wiedze.

Moja propozycja
Wprowadzic nowa charakterystyke postaci: wiedze na temat budowania konkretnych przedmiotow (wylacznie skomplikowanych urzadzen technicznych), ograniczona do maks trzech na postać. Było by to widoczne jako np "potrafisz zbudować dirt moto", "potrafisz zbudowac autobus". Jezeli w grupie osob montujacych motocykl nie bedzie fachowca od danego motocykla wowczas projekt bylby traktowany jako prototyp -maszyna zostanie zbudowana ale ze znacznymi ograniczeniami w czasie- stalymi np 100% dluzszym niz obecnie i losowymi tak aby nie mozna bylo przewidziec zakonczenia (w zasadzie jest to eksperyment nie budowa). Fachowiec mialby dodatkowo mozliwosc zrobienia schematu jako 1 dniowy projekt wymagajacy liczby gram papieru, przyrzadow i drewnianego stolu. Posiadanie schematu przez jedna z postaci w czasie wykonywania projektu przyniesie polowe wydajnosci fachowca czyli o 50% zmniejszy wymagany czas. Schematow bedzie wiecej i prosciej mozna je dostac. Mistorzwie beda poszukiwani, dane o nich i miejsce przebywania moga byc obiektem handlu. W ten sposob moznaby sie takze uczyc np irygacji, budowli.

Wiedze o urzadzeniu mozna uzyskac pracujac przy projekcie. Jedna z osob po skonczeniu projektu ma mozliwosc zostac fachowcem. Jezeli w grupie osob byl fachowiec wowczas jedna osoba ma szanse 75% zostac mistrzem, schemat daje 50% a praca bez ulatwiem 25%. Wieksza grupa to trudniejsze warunki do nauki dlatego tylko jedna postac powinna miec taka mozliwosc. Jak ktos chce nauczyc sie budowy czegos najwieksza szanse bedzie mial pracujac samemu z fachowcem czyli zostajac uczniem rzemieslnika.
belin

Postby belin » Mon Aug 07, 2006 10:18 pm

KapseL - i to jest super pomysl :-). To by dawalo rzeczywiscie piekne mozliwosci.
Daj to na angielskie propozycje.

.... ciekaw jestem tylko jak ten pomysl pare osob bedzie potrafilo zgnoic ;-(
Loc

Postby Loc » Tue Aug 08, 2006 7:29 am

I po co nam to ?? Bedzie fala NNZ ...
raist wrote: Jesli nie mowisz po chinsku to nie wypowiadaj sie u nich na forum. Chyba, ze chcesz podzielic los Saszy.

Pozdrawiam,

GyGy 6471298
Marcin24

Postby Marcin24 » Tue Aug 08, 2006 9:09 am

E na pierwszy rzut oka strasznie zawiłe
ActionMutante

Postby ActionMutante » Tue Aug 08, 2006 10:31 am

Ja sie zgadzam z balinem! Elegancko! Ale zeby te zdolnosci trzeba bylo odkrywac.... choc w sumie to sam nie wiem...
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
Bziur

Postby Bziur » Tue Aug 08, 2006 10:32 am

Ogólnie podobają mi się wyniki tutejszej dyskusji, jednak chciałbym by była możliwość by plany można było obejrzeć. jak notatki np. Pozatym myślałem by można było się po prostu tego nauczyć. w sensie zapamiętać. A plany by słurzyły głównie do nauki, pozatym jeśli by miały byś skille projektowania, to jednak bym się skłonił zamiast tego do mądrości, bo to by mogłoby służyć również ku zdolności zapamientywania tych planów. Zapamiętać taki plan mogłyby tylko osoby najmądrzejsze. Osoby nie grzeszące mądrością by musiały korzystać z właśnie planów. W ten sposób by się też w niektórych miejscach wytworzyła hierarchie pod względem mądrości. Głównie mądre osoby byłyby na szczycie władzy. A to by również urozmaiciło grę.

Śmiesznie tylko by było jeśli by postacie odgrywane jako głupie o niższej inteligencji, nagle okazałyby się geniuszami :P
Image
ActionMutante

Postby ActionMutante » Tue Aug 08, 2006 10:35 am

Eeeee.... niezbyt przemyslany pomysl.... Chyba tylko geniusz zapamietalby plan motoru... Kazda srubka itp... Budowac trzeba z planem albo z fachowcem...
All my friends are dead.

Bziur

Postby Bziur » Tue Aug 08, 2006 10:39 am

Właśnie pisałem że tylko najmądrzejsze postacie byłyby w stanie zapamiętać takie właśnie plany, a to by między innymi prowadziło do powstania fachowców

Pozatym przypominam że to tylko sugestia, można się z nią nie zgodzić
Image
ActionMutante

Postby ActionMutante » Tue Aug 08, 2006 10:44 am

A... w takim razie zle Cie zrozumialem... Jestem za tym zeby fachowcy byli zadkoscia...
All my friends are dead.

Skuttter

Postby Skuttter » Tue Aug 08, 2006 4:28 pm

Pomysł Kaspela mi sie bardzo podoba. Dopracowany i przemyślany. Fajnieby było jakby coś takiego dało się wprowadzić :)

Return to “Sugestie”