Niekopiowalne i nieedytowalne notatki

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

lacki2000

Postby lacki2000 » Tue Sep 25, 2007 12:23 am

Odgrzewam bo mi ten temat łazi po głowie i tak zgrzyta że spać nie daje (to apropos aktualnej godziny :roll: )
Aby zagwarantować oryginalność notki wystarczy:
1. Napisać treść notatki.
2. Zaznaczyć opcje: nieedytowalna , niekopiowalna, dodaj pieczęć/podpis (nie wiem jak aktualne pieczęcie działają bo wiki uboga w wytłumaczenie).

Tworzy się notatka z pktu 1. i pod nią oddzielnie (w oddzielnym polu) pojawia się podpis autora:
(a)Imie_postaci - sztucznie nieco; lub
(b)Id_postaci - nieklimatycznie; lub
(c)Graficzna pieczęć tworzona przez postać - zbyt podatne na skopiowanie.

A może wszystkie trzy razem.
Taki podpis byłby niemożliwy do podrobienia bo wstawiany jest przez system pod notatką więc nawet jak ktoś wszystko printskrini i wklei to się pod taką fałszywką pojawi komunikat 'brak podpisu'.
Chyba że coś przeoczyłem...
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Besteer

Postby Besteer » Tue Sep 25, 2007 7:39 am

Zdecydowanie C - trzeba zostawić trochę pola do działania przedstawicielom nowej profesji - fałszerzom dokumentów ;)

B nie może chyba być, bo ID:

1) nie zna nikt poza graczem i departamentami, więc i tak autor byłby nierozponawalny;
2) Piętnaście osób podpisujących się tym samym numerem - trochę chyba nie to, o co chodzi ;)

(A) byłoby dobre, ale co w sytuacji, gdy jakaś postać zmieniła imię w czasie gry albo chce napisać notatkę podpisując się jako ktoś inny (np. Rysiu zostaje w pewnym momencie gry Królem Ryszardem I i nie wypada mu się podpisać starym imieniem)?

Tylko trzeba by coś zrobić, żeby tego obrazka tak łatwo nie dało się skopiować. Ani walnąć Print Screena. Nie wiem, do jakiego stopnia jest to możliwe technicznie, ale tak bym to widział.

EDIT: Chyba, żeby wprowadzić możliwość zmiany imienia postaci w panelu głównym z postaciami, wtedy opcja A ma duży sens. Ale z drugiej strony wystarczy zmienić na chwilę imię, napisać notatkę, potem imię odstawić i mamy sfałszowaną notatkę. Trzeba jakiegoś solidnego rozwiązania... ma ktoś jakiś pomysł?
marol

Postby marol » Tue Sep 25, 2007 8:05 am

Pieczęć, niebędąca treścią notatki, a więc i niekopiowalna, może już być tworzona przy pomocy laku, o czym wspomniał KeVes. Jeśli nie spełnia ona swojej funkcjonalności ze względu na złe położenie, to w najbliższym czasie to zmienię.
(SRVPRC)
Image
lacki2000

Postby lacki2000 » Tue Sep 25, 2007 11:22 am

marol wrote:Pieczęć, niebędąca treścią notatki, a więc i niekopiowalna, może już być tworzona przy pomocy laku, o czym wspomniał KeVes. Jeśli nie spełnia ona swojej funkcjonalności ze względu na złe położenie, to w najbliższym czasie to zmienię.
Ja nie mam pojęcia jak działa pieczęć w notatkach przy pomocy laku, bo się z takową nie spotkałem w grze a w wiki jest tylko opisana pieczęć do kopert. Nie wiem zatem czy trzeba przy niej cokolwiek zmieniać, możliwe że wyważam otwarte drzwi bo rozwiązania są już gotowe.

Besteer wrote:B nie może chyba być, bo ID:

1) nie zna nikt poza graczem i departamentami, więc i tak autor byłby nierozponawalny;
2) Piętnaście osób podpisujących się tym samym numerem - trochę chyba nie to, o co chodzi
Otóż 1) jest logiczne a 2) błędne.
1) W realu też tak jest że podpisy zna właściciel i urzędy. Choć w tym przypadku ID traktowałbym jako linie papilarne - również nie wiadomo kogo one są gdy nie ma się żadnego porównania.
2) Nr ID byłby dodawany przez system więc osoba nie może go wpisać.

Mozna klimatycznie połączyć ID oraz obrazek pieczęci kodując ID w pieczęci. Jeśli ktoś skopiuje sobie obrazek pieczęci i wstawi jako swoją to system dokoduje do obrazka ID fałszerza i tylko wprawni wykrywacze fałszerstw będą w stanie rozróżnić oryginał od podróbki (tak jak w realu - ja nie odrózniam oryginalnych obrazów od fałszywych). A kodowanie ID w obrazku bez widocznej zmiany jego wyglądu jest proste, cyberprzestępcy to stosują na pikantnych stronach do przekazywania sobie informacji przez www :)
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
marol

Postby marol » Tue Sep 25, 2007 11:28 am

Wyważasz otwarte trzwi, wobec czego sugestia jest odrzucona.
(SRVPRC)

Image
Besteer

Postby Besteer » Tue Sep 25, 2007 2:36 pm

2) Piętnaście osób podpisujących się tym samym numerem - trochę chyba nie to, o co chodzi

Chodziło mi o to, że gracz posługuje się tylko jednym ID, a może mieć aż 15 postaci, więc sam wiesz...

Niemniej jednak skoro już jest to zaimplementowane, to szkoda czasu na rozważania, a trzeba taką pieczęć przetestować...

Return to “Sugestie”