Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Altan

Re: Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Postby Altan » Sat Jul 16, 2016 9:23 pm

dekalina wrote:Nadal nie znalazłam przykładu przeczącego temu stanowisku -> viewtopic.php?f=43&t=19667&p=569966#p569961

Antoinete.
Tylko chyba śpi.
A właściwie, to chyba spała trzy dni temu.
Its a mystery...
Anthropology!
rd1988
Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.

Postby rd1988 » Sat Jul 16, 2016 11:13 pm

To nie temat na dyskutowanie czy postać z biedniejszym opisem jest gorsza od postaci z bogatym opisem (i odwrotnie).

dekalina wrote:Nadal nie znalazłam przykładu przeczącego temu stanowisku -> viewtopic.php?f=43&t=19667&p=569966#p569961

Kategoryzowanie postaci pod tym względem jest co najmniej idiotyczne, bo po obu stronach barykady są postacie z pozoru ciekawe a później bezpłciowe, schematyczne - mógłbym jednym tchem wymienić listę większości postaci niektórych graczy bo wszystkie są do siebie podobne w wielu aspektach i nie wyłamują się poza określone schematy (czytaj: są nudne). Mógłbym także zachwycać się nad charakterami i stylem prowadzenia innych postaciek, z których graczami, gdyby nie dzieląca nas różnica kilometrów najchętniej poszedłbym na piwko. :) Ich imion nie przytoczę, być może sobie tego nie życzą. Zresztą prawdopodobnie większość nawet nie zagląda na forum.

Moje postacie na przykład nigdy już nie będą ciekawe, i zdaję sobie z tego sprawę - wypaliłem się, nie mam czasu, i gdzieś od roku lawiruję między wciśnięciem krzyża bo gra znudziła mi się totalnie. Mimo to jeszcze dogorywam, sam nie wiem po co. I pomimo tego, zawsze staram się wyjść z nudnego jednoliniowego schematu "brązowe oczy, mały nos, duże usta. zgrabna dupa, ale garbi się" i opisywać je jak w tekstówkach RPG, uwzględniając przy tym wzystkie szczegóły twarzy, budowy, cechy, wyglądu, znaki szczególne, nawyki itp. bo nie traktuję tej gry jako powód do czatowania z wirtualnymi nickami tylko tekstową grę Role Playing. A kto grał w co lepsze tekstówki ten pamięta szczegółowe opisy postaci. Niektórzy zarzucą mi że to błąd (bo w końcu prawie nie gwiazdkuję) - trudno, cytując klasyka "I don't care, I love it". Zawsze gram w obu strefach, więc taki opis trzeba jeszcze przetłumaczyć na Angielski ( A raczej Angielski na Polski, bo postacie mają pecha przebudzać się w otoczeniu dwóch języków zamiast jednego) to podwaja jego wielkość. Stąd prośba o zwiększenie limitu opisu. I z szacunku do innych graczy którzy również wkładają wysiłek w większe opisy - żebyśmy przestali tyle zrzędzić w sprawach absolutnie nieważnych. Tyle.
:twisted:
dekalina

Postby dekalina » Sun Jul 17, 2016 11:21 am

Nie mówię, że wszystkie postacie mają być wybitne. Wiem, że ciężko taką stworzyć. Nie jestem też przeciwniczką ciekawych opisów. Ale da się zauważyć, że te z najbardziej rozbudowanymi opisami nie są nawet nudne, tylko stale (lub prawie stale) śpią, bo:
1. gracz spodziewał się czego innego (zwykle czegoś w klimacie fantasy lub anime) i zakończył przygodę z cantr po przywitaniu się.
2. gracz jest znudzony cantrem jako całością, grywa z doskoku i najprawdopodobniej wciśnie krzyż minutę po wstawieniu opisu o wymarzonej długości.

Dziwne trochę dostosowywać grę do wymagań osób, które nie grają.
Last edited by dekalina on Sun Jul 17, 2016 11:34 am, edited 1 time in total.
Jones Abrahams

Postby Jones Abrahams » Sun Jul 17, 2016 11:31 am

dekalina wrote:Nie mówię, że wszystkie postacie mają być wybitne. Wiem, że ciężko taką stworzyć. Ale da się zauważyć, że te z najbardziej rozbudowanymi opisami nie są nawet nudne, tylko stale (lub prawie stale) śpią, bo:
1. gracz spodziewał się czego innego (zwykle czegoś w klimacie fantasy lub anime) i zakończył przygodę z cantr po przywitaniu się.
2. gracz jest znudzony cantrem jako całością, grywa z doskoku i najprawdopodobniej wciśnie krzyż minutę po wstawieniu opisu o wymarzonej długości.
[...]
3. Gracz jadł piasek widelcem.

Wybacz, ale równie prawdziwe i równie bez związku. Spróbuj zrobić sobie statystykę, bo myślę, że tylko Ty dostrzegasz taką zależność. :)
dekalina

Postby dekalina » Sun Jul 17, 2016 2:18 pm

Prośbę o zwiększenie limitu mamy od rd1988, który otwarcie mówi, że gra go nudzi. Poparła go notized, która wcisnęła iks miesiąc temu, bo cantr już dawno jej nie bawi. Wcześniej (w tym roku) na zbyt krótkie opisy narzekał gn0m, który też co jakiś czas stwierdza, że "to już nie to co kiedyś" i coraz rzadziej chce mu się grać. Mogę się założyć, że po przejrzeniu postów z ostatnich 5 lat nie znajdziesz nikogo, kto się wyłamuje z tej zależności.
Jones Abrahams

Postby Jones Abrahams » Sun Jul 17, 2016 2:55 pm

W grze. Większość śpiochów to raczej gracze bez opisu. Nie jest tak?
dekalina

Postby dekalina » Sun Jul 17, 2016 7:09 pm

Czytaj uważnie. Nie napisałam, że śpiochy mają ciekawe opisy, tylko że sporo osób z rozbudowanymi opisami zalicza się do śpiochów. To trochę co innego. A jeszcze co innego fakt, że osoby, którym brakuje miejsca na opis, nie pasuje poza tym prawie wszystko i tak czy siak zbierają się do odejścia z gry.
gala

Postby gala » Mon Jul 18, 2016 1:37 am

Eee... czyli jak ktoś się stara to źle, bo się stara? A jak się nie stara to dobrze, bo... bo... się nie stara i przez to się lepiej stara niż tamten co się źle stara?

Eee... pojebane. I bez sensu.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

https://www.reddit.com/r/Cantr/
dekalina

Postby dekalina » Mon Jul 18, 2016 9:46 am

Bardzo dobrze, że się ludzie starają. Tylko że niektórzy chyba zapominają, że cantr jest grą RP, a nie konkursem na najlepszy opis. Nie widzę sensu dostosowywania gry, której celem jest dobre odgrywania, do osób, które skupiają się wyłącznie na opisie, a na grę już dawno postawili lachę.
Chętnie poparłabym taki postulat, gdyby wyszła z nim graczka od Antoinete, Bianki, Meg Mard, Attylli itd. Kogoś kto stara się grać, i wygląd postaci jest mu potrzebny, żeby oddać jej charakter. Ale tak się składa, że oni się spokojnie mieszczą w takim limicie, jaki jest, a marudzą osoby, które już praktycznie odeszły.
gn0m

Postby gn0m » Mon Jul 18, 2016 12:37 pm

Jak rozumiem odgrywam fatalnie i już prawie odszedłem? *śmieje się* Cóż, z tym pierwszym ciężko się nie zgodzić ale drugie muszę delikatnie skorygować bo póki co krzyżykować się nie planuję.
Marudziłem na długość opisów przedmiotów, długość opisów postaci wspomniałem przy okazji.
Bo jednak nie możesz się nie zgodzić ze stwierdzeniem że niektóre z opisów przedmiotów ciężko upchnąć w 340 znakach - a jeśli się nie zgadzasz to pokaż mi opis 20-ściennej kostki gdzie na każdej ściance jest inny rysunek.
Zaznaczam że rysunki są złożone. Opis postaci: 1 - punkt, 2 - odcinek, 3 - trójkąt... itd odpada.
rd1988

Postby rd1988 » Tue Jul 19, 2016 1:08 pm

dekalina wrote:Chętnie poparłabym taki postulat, gdyby wyszła z nim graczka od Antoinete, Bianki, Meg Mard, Attylli itd. Kogoś kto stara się grać, i wygląd postaci jest mu potrzebny, żeby oddać jej charakter. Ale tak się składa, że oni się spokojnie mieszczą w takim limicie, jaki jest, a marudzą osoby, które już praktycznie odeszły.

Czyli są równi i równiejsi, bądź jak kto woli istnieje wewnętrzny i zewnętrzny krąg graczy w grze, a w tym wewnętrznym kręgu pojawiają się już eksperci ds. roleplayingu. Proponuję założenie nowego departamentu który będzie karać tych wszystkich graczy nie pasujących do odpowiedniej wizji grania. Można mierzyć to jak bardzo starają się grać (oczywiście w odniesieniu do Antoinete, Fetama itd - Meg Mard zapamiętałem jako przeciętną postać - nie wiem jak jest teraz, ale każdy ma różne gusta) Im mniej punktów tym większa kara. Dzięki temu wszystkim będzie się grać lepiej. A reszta? A kij z resztą, po co dawać im jakąkolwiek motywację do grania skoro pewnie nawet nie grają tak dobrze jak moja koleżanka, na razie można sugestię olać bo ci podli gracze są i tak jedną nogą poza cantrem". :D Genialne, że też nikt nie wpadł na to wcześniej. A później ludzie dziwią się że ilość graczy spada po równi pochyłej.

Image
dekalina

Postby dekalina » Tue Jul 19, 2016 2:07 pm

rd1988 wrote:Moje postacie na przykład nigdy już nie będą ciekawe, i zdaję sobie z tego sprawę - wypaliłem się, nie mam czasu, i gdzieś od roku lawiruję między wciśnięciem krzyża bo gra znudziła mi się totalnie.

Nie ma co tworzyć zbędnych bytów, kiedy gracze sami potrafią ocenić swój poziom starania się.
rd1988

Postby rd1988 » Tue Jul 19, 2016 2:31 pm

dekalina wrote:
rd1988 wrote:Moje postacie na przykład nigdy już nie będą ciekawe, i zdaję sobie z tego sprawę - wypaliłem się, nie mam czasu, i gdzieś od roku lawiruję między wciśnięciem krzyża bo gra znudziła mi się totalnie.

Nie ma co tworzyć zbędnych bytów, kiedy gracze sami potrafią ocenić swój poziom starania się.

Czyli nie ma sensu zachęcać ludzi do grania, po co mają tworzyć rozbudowane postacie które odezwą się raz na dwa dni? W końcu Cantr (nie) jest grą z wolnym tempem. lepiej od razu wskazać im drzwi do wyjścia, nawet w obecnej sytuacji kiedy tygodniowo odchodzi po kilku graczy. Na szczęście nie jesteś w GABie albo departamencie marketingu bo gra umarłaby już dawno temu, obecna sytuacja gdzie nikt nic nie robi jest jednak lepsza. A teraz trzymajmy się tematu którym jest zwiększenie limitu opisu postaci a nie tego kto i jak bardzo się stara i czy jest w ogóle sens to robić. Znamy już Twoje stanowisko w tej kwestii - poprzesz pomysł o ile któraś z Twoich ulubionych postaci będzie potrzebowała większego opisu, a nie jakiś znudzony, również starający się gracz.
witia1

Postby witia1 » Tue Jul 19, 2016 7:00 pm

A właściwie co za różnica kto sugeruje pomysł?
Jeśli jest dobry to choćby miał pochodzić od osoby, która nawet nigdy nie grała w Cantra to chyba dalej pozostanie dobry, nie?
A jeśli jest zły to jego kiepskość chyba nie spada wraz z prestiżem zgłaszającej osoby?
Długość opisów dla mnie może nie jest problemem, ale ja nie jestem osobą która umie stworzyć rozbudowany opis postaci :roll:
I skoro jest to problemem dla osób mających takie talenty/zamiłowania to dlaczego dyskredytować ich potrzeby?
Szczególnie, że od strony gracza to rozwiązanie za bardzo wad nie posiada.
Ok, może być kłopotliwe we wprowadzeniu bo np zamęczy baze danych potencjalnie, ale to raczej pytanie do PD i ich oceny.
Rest In Pieces.
andrzejek

Postby andrzejek » Tue Jul 19, 2016 10:57 pm

w cantr to ma znaczenie

Return to “Sugestie”