Przez czas wpadło mi do głowy wiele pomysłów.
1.Posągi.
Wiele razy widziałem już notatki które pełniły rolę posągów.
Dlaczego nie moglibyśmy mieć prawdziwego posągu ?
Robiłoby się je za pomocą wybranego surowca (drewno, metal) i użyciu np. dłuta.
Następnie można byłoby nazwać posąg i wstawić zdjęcie (tak jak do notatek) lub opis.
"Oglądanie" odbywało by się taką samą metodą jak czytanie notatek - za pomocą "oka".
Przyjemne byłyby także posągi małe (przenośne) i duże (statyczne).
2.Pomoce treningowe.
Kukły, worki treningowe, tarcze strzelnicze.
Wszystko to ma na celu polepszenie treningu i położyć kres obijaniu się drewnianymi mieczami i poduszkami na placach, a zaludnić "koszary", które najczęściej koszarami są tylko z nazwy.
3.Medale.
Złote, srebrne, brązowe.
Jak niby uhonorować kogoś ? Ciekawy dodatek zachęcający do turniejów i nagradzanie oddanych miastu mieszkańców. Przy zakładaniu projektu ustalałoby się treść na medalu, której nie dałoby się później zmienić.
4.Automatyczne nazywanie miast.
Mały dodatek. W zakładce miasto razem z graniczeniem z morzem i ilością miejsc wydobywczych dodać informację o wielkości lokacji biorąc pod uwagę np. ilość budynków.
Wieś - do 3 budynków, Miasteczko - do 5 budynków, Miasto - do 7 budynków,Większe miasto - do 14 Metropolia - więcej niż 14
5.Flagi i maszty
Początkowo buduje się maszt (drewniany, metalowy), a następnie wiesza się na nim flagę.
"Zawartość" flagi ustawiałoby się tak samo jak zawartość posągów.
Przy postawieniu flagi (flag) w danej miejscowości byłaby ona możliwa do zobaczenia w zakładce miejsca (razem z innymi informacjami). Flagi widoczne byłyby także w kierunku drogi którą widzimy, np.
autostrada do nienazwane miejsce (kierunek: wschodni) na końcu drogi widać powiewającą flagę.[oczko do podglądu]
Użyteczne dla państw i królestw by oznaczać swoje miasta.
Zmienianie lub, zdejmowanie flag wymaga procesu.
6. Higiena.
Od dawna mamy pasek "zabrudzenie". Może czas by zaczął działać ?
Moja propozycja:
Zabrudzenie rosłoby codziennie (powiedzmy - codziennie o 20 %). By to zniwelować moglibyśmy użyć wanny. Po zbudowaniu takowej moglibyśmy jej użyć do jednoosobowego projektu trwającego jedną turę. To zniwelowałoby zabrudzenie o 10 % (używalne raz na dobę), szczoteczka do zębów (5 %), grzebień (2,5%), ręcznik (2,5%).
7.Kondycja.
O kondycję trzeba dbać - od niej zależy jak szybko się męczymy.
Byłby to parametr widoczny tylko dla postaci. Mówiłby czy postać jest w dobrej,średniej czy słabej kondycji.
Stany te miałyby wpływ na szybkość przemęczania się postaci.
By utrzymać ją w wysokiej formie można by skorzystać z np. basenu budowanego na zewnątrz lub wewnątrz budynku, bądź z sauny !
8.Zmiany w wosku.
Czy po zbudowaniu ulu nie można było wydobywać z niego wosku pszczelego ? Oczywiście w ilości mniejszej niż przy zbieraniu ale wciąż. Łatwe źródło wosku pomogłoby rozpowszechnić świece i pieczęcie.
To są moje propozycje. Według mnie byłyby one ciekawym urozmaiceniem Cantra.
Zapraszam do dyskusji na ich temat