Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

OktawiaN :)

Re: Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Postby OktawiaN :) » Sun Jun 24, 2012 2:02 pm

Cześć :)
Taka mała propozcyja:
3656-0.21: Dostrzegasz spadający meteoryt w pobliżu Nienazwane miejsce

To samo zdarzenie w Nienazwanym miejscu
3656-0.21: Dostrzegasz spadający duży(mały, średni) meteoryt.

W oknie Obiekty:
-Duży meteoryt
lub
-500g meteorytu (lub skały księżycowej)

Projekt na stole warsztatowym
-Rozkrusz duży meteoryt

Kruszenie meteorytu pozwala na pozyskanie pewnych ilości złota, srebra, żelaza, kamienia. Myślę że byłyby to wartości w pełni losowe. Dziennie na Cantr mogłyby spadać 2 czy tam 3 meteoryty
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
Leinades

Postby Leinades » Sun Jun 24, 2012 2:06 pm

OktawiaN :) wrote:Cześć :)
Taka mała propozcyja:
3656-0.21: Dostrzegasz spadający meteoryt w pobliżu Nienazwane miejsce

To samo zdarzenie w Nienazwanym miejscu
3656-0.21: Dostrzegasz spadający duży(mały, średni) meteoryt.

W oknie Obiekty:
-Duży meteoryt
lub
-500g meteorytu (lub skały księżycowej)

Projekt na stole warsztatowym
-Rozkrusz duży meteoryt

Kruszenie meteorytu pozwala na pozyskanie pewnych ilości złota, srebra, żelaza, kamienia. Myślę że byłyby to wartości w pełni losowe. Dziennie na Cantr mogłyby spadać 2 czy tam 3 meteoryty

Popieram. I 1-3% możliwości, że spadnie na pływający obecnie statek. Wtedy statek traci swą "nowość" (jakość), ale ma się z tego jakieś korzyści ;)
ImageImageImageImage
ImageImage
trawa

Postby trawa » Fri Jul 06, 2012 6:21 pm

Nie znalazłam niczego podobnego przez opcje szukania, a na forum jestem od niedawna, więc nie bijcie za ewentualne powtórki.

Czy nie dałoby się zrobić w Inwentarzu przy kluczach opcji z sortowaniem według alfabetu? Oczywiście wg nazwy. To by ułatwiło organizację, obecnie jest strasznie nieprzyjazne.
And all us earth growths, some planted and some pulled.
Sopel_1

Postby Sopel_1 » Fri Jul 06, 2012 6:55 pm

trawa wrote:Nie znalazłam niczego podobnego przez opcje szukania, a na forum jestem od niedawna, więc nie bijcie za ewentualne powtórki.

Czy nie dałoby się zrobić w Inwentarzu przy kluczach opcji z sortowaniem według alfabetu? Oczywiście wg nazwy. To by ułatwiło organizację, obecnie jest strasznie nieprzyjazne.

F3 ?
trawa

Postby trawa » Fri Jul 06, 2012 7:01 pm

Sopel_1 wrote:F3 ?

Owszem i to stosuję, ale na telefonach komórkowych nie jest to już takie naturalne. Opcja alfabetycznego sortu nie zrobiłaby nikomu krzywdy (zwłaszcza gdyby była właśnie opcjonalna :)).
And all us earth growths, some planted and some pulled.
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Fri Jul 06, 2012 7:22 pm

To dobry pomysł, ale wymagałby trochę przeróbek, a nawet dużo, a nawet bardzo. Co do ułatwienia obsługi kluczy prędzej można spodziewać się kółka na klucze.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
Leinades

Postby Leinades » Sun Jul 08, 2012 9:01 am

A może lekki rozwój możliwości śmierci? Niektórzy do samego końca odgrywają (czy to chcą się pozbyć jednej postaci, czy nawet, gdy odchodzą z gry). Tutaj bym proponował spadnięcie z urwiska (góry), powieszenie się (las, tutaj można by zrobić tak, że do samobójstwa potrzeba pewną ilość liny i z 2 cantr godziny, do tego czasu ktoś może nas uratować), zakopanie się żywcem (pustynia, czemu nie?), wyskoczenie ze statku i utopienie się (na morzu lub jeziorze, tutaj dałbym 3h na uratowanie).

Oczywiście z jakimś limitem (max. raz na 3 cantr lata) i od pewnego wieku.

--------------------

Druga propozycja, związana trochę z utopieniem się.. Pływanie. Na pewno nie jest to dobra opcja transportowa, ale do odgrywania, owszem, interesujące. Zależałoby to od umiejętności "Pływanie", które decydowałoby o szybkości (niezręcznie - prędkość bazowa: 1, [...] przeciętnie: 3 [...] po mistrzowsku: 5)
ImageImageImageImage
ImageImage
all.about.eve

Postby all.about.eve » Sun Jul 08, 2012 11:00 am

Skakanie z pokładu do wody to jest coś, o czym zawsze marzyłam. Papa, żegnajcie... chlup.

Pomysł samobójstw ogólnie mi się podoba. Dużo lepiej by to wyglądało niż głodzenie się, czy nagłe atakowanie wszystkich dookoła. :|
.
Greek

Postby Greek » Sun Jul 08, 2012 11:30 am

Jest zaakceptowane, ale nie wiem kiedy się tym zajmę.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
Sopel_1

Postby Sopel_1 » Sun Jul 08, 2012 1:54 pm

Przez czas wpadło mi do głowy wiele pomysłów.

1.Posągi.
Wiele razy widziałem już notatki które pełniły rolę posągów.
Dlaczego nie moglibyśmy mieć prawdziwego posągu ?
Robiłoby się je za pomocą wybranego surowca (drewno, metal) i użyciu np. dłuta.
Następnie można byłoby nazwać posąg i wstawić zdjęcie (tak jak do notatek) lub opis.
"Oglądanie" odbywało by się taką samą metodą jak czytanie notatek - za pomocą "oka".
Przyjemne byłyby także posągi małe (przenośne) i duże (statyczne).

2.Pomoce treningowe.
Kukły, worki treningowe, tarcze strzelnicze.
Wszystko to ma na celu polepszenie treningu i położyć kres obijaniu się drewnianymi mieczami i poduszkami na placach, a zaludnić "koszary", które najczęściej koszarami są tylko z nazwy.

3.Medale.
Złote, srebrne, brązowe.
Jak niby uhonorować kogoś ? Ciekawy dodatek zachęcający do turniejów i nagradzanie oddanych miastu mieszkańców. Przy zakładaniu projektu ustalałoby się treść na medalu, której nie dałoby się później zmienić.

4.Automatyczne nazywanie miast.
Mały dodatek. W zakładce miasto razem z graniczeniem z morzem i ilością miejsc wydobywczych dodać informację o wielkości lokacji biorąc pod uwagę np. ilość budynków.
Wieś - do 3 budynków, Miasteczko - do 5 budynków, Miasto - do 7 budynków,Większe miasto - do 14 Metropolia - więcej niż 14

5.Flagi i maszty
Początkowo buduje się maszt (drewniany, metalowy), a następnie wiesza się na nim flagę.
"Zawartość" flagi ustawiałoby się tak samo jak zawartość posągów.
Przy postawieniu flagi (flag) w danej miejscowości byłaby ona możliwa do zobaczenia w zakładce miejsca (razem z innymi informacjami). Flagi widoczne byłyby także w kierunku drogi którą widzimy, np.
autostrada do nienazwane miejsce (kierunek: wschodni) na końcu drogi widać powiewającą flagę.[oczko do podglądu]
Użyteczne dla państw i królestw by oznaczać swoje miasta.
Zmienianie lub, zdejmowanie flag wymaga procesu.

6. Higiena.
Od dawna mamy pasek "zabrudzenie". Może czas by zaczął działać ?
Moja propozycja:
Zabrudzenie rosłoby codziennie (powiedzmy - codziennie o 20 %). By to zniwelować moglibyśmy użyć wanny. Po zbudowaniu takowej moglibyśmy jej użyć do jednoosobowego projektu trwającego jedną turę. To zniwelowałoby zabrudzenie o 10 % (używalne raz na dobę), szczoteczka do zębów (5 %), grzebień (2,5%), ręcznik (2,5%).

7.Kondycja.
O kondycję trzeba dbać - od niej zależy jak szybko się męczymy.
Byłby to parametr widoczny tylko dla postaci. Mówiłby czy postać jest w dobrej,średniej czy słabej kondycji.
Stany te miałyby wpływ na szybkość przemęczania się postaci.
By utrzymać ją w wysokiej formie można by skorzystać z np. basenu budowanego na zewnątrz lub wewnątrz budynku, bądź z sauny !

8.Zmiany w wosku.
Czy po zbudowaniu ulu nie można było wydobywać z niego wosku pszczelego ? Oczywiście w ilości mniejszej niż przy zbieraniu ale wciąż. Łatwe źródło wosku pomogłoby rozpowszechnić świece i pieczęcie.

To są moje propozycje. Według mnie byłyby one ciekawym urozmaiceniem Cantra.
Zapraszam do dyskusji na ich temat :)
Leinades

Postby Leinades » Sun Jul 08, 2012 2:59 pm

Wszystko oprócz nr. 4 to dobre pomysły :)
ImageImageImageImage
ImageImage
psychowico

Postby psychowico » Sat Jul 21, 2012 1:42 pm

Sopel_1 wrote:8.Zmiany w wosku.
Czy po zbudowaniu ulu nie można było wydobywać z niego wosku pszczelego ? Oczywiście w ilości mniejszej niż przy zbieraniu ale wciąż. Łatwe źródło wosku pomogłoby rozpowszechnić świece i pieczęcie.

Popieram, zapraszam z tym pomysłem na forum sugestii. Tamtędy prowadzi oficjalna droga wprowadzania zmian w grze.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
poziomek90

Postby poziomek90 » Sat Jul 21, 2012 11:24 pm

Przecież wspaniałomyślnie usunęliście pieczęcie...
Racja jest jak dupa. Każdy ma swoją... / Reason is like ass. Everybody have their.
Józef Piłsudski
Greek

Postby Greek » Sun Jul 22, 2012 12:09 am

Bo nie działały.
psychowico

Postby psychowico » Sun Jul 22, 2012 11:37 am

Pieczęcie na notatki nadal działają. A ten na koperty nie wymagały wosku.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl

Return to “Sugestie”