Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

lacki2000

Re: Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Postby lacki2000 » Sun Feb 28, 2010 8:42 pm

G.Smok wrote:To ja przywołam z powrotem temat napisów na przedmiotach, z tym że napisy z czasem by się wycierały:
Moje sugestie nie są objęte prawami autorskimi i Search nie za dobrze w tej kwestii działa ale cieszę się że myślisz w tym temacie podobnie jak ja :)
W cantrze nie ma genetycznych ojców, matek, dzieci.. Więc nie ma też pokoleń.
Ja jestem zwolennikiem wprowadzenia rodów, byłoby klimatyczniej (jak ładnie poprosicie to rozwinę tę kwestię). A jakieś tam chyba relacje genetyczne są między przebudzonym i osobnikami w lokacji, prawda? *spogląda w kierunku wspaniałych członków ProgD*
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
saguarooo

Postby saguarooo » Sun Feb 28, 2010 8:56 pm

Rozwinąć możesz, ale moim skromnym zdaniem to, co jest dzisiaj umożliwia bezproblemowe odgrywanie więzów pomiędzy postaciami na wiele sposobów, zależy tylko od chęci i umiejętności odgrywania graczy, więc dodatkowo uściślenie tego mechaniką raczej nie ma większego sensu. :? Niemniej wytłumacz co dokładnie masz na myśli. :)
lacki2000

Postby lacki2000 » Sun Feb 28, 2010 10:45 pm

saguarooo wrote:Rozwinąć możesz, ale moim skromnym zdaniem to, co jest dzisiaj umożliwia bezproblemowe odgrywanie więzów pomiędzy postaciami na wiele sposobów, zależy tylko od chęci i umiejętności odgrywania graczy, więc dodatkowo uściślenie tego mechaniką raczej nie ma większego sensu. :? Niemniej wytłumacz co dokładnie masz na myśli. :)

Przy myśleniu nad wprowadzeniem rodów kierowałem się życiową zasadą że rodziny się nie wybiera. Dlatego jest sens wplatanie relacji rodzinnych w mechanikę gry.
A jak ja to w swym dziwnym, przepastnym umyśle, widzę: (Jest to system autorski który zamierzałem w przyszłości wprowadzić w swojej własnej grze ale nie mam czasu na klepanie kodu, życie codzienne pożera mnie ostatnio prawie całkowicie).
1) skoro jest w Cantr wiek to powinna być możliwość jego wyboru na starcie od 5 lat do nawet 60, z możliwością samobójstwa postaci po iluśtam latach grania.
2) przy zakładaniu postaci więc: podaje się imię, strefę, wiek startowy (5-60lat), płeć, oraz czy chce się przebudzić w istniejącym rodzie czy w nowym (tylko gdy płeć mężczyzna). Ta druga opcja przy dużej ilości istniejących rodów mogłaby być wyłączona.
3) Przy wyborze istniejącego rodu system sprawdza czy na danego osobnika jest "zamówienie" w jakimś rodzie.
4) Zamówienie można zrobić w menu postaci (np. przycisk "Ród" obok "Projekty") w wieku 20-60lat. Należy tam podać z kim się zamawia potomka (imię płci przeciwnej obecnej w lokacji w wieku 20-60lat).
5) Potomek się urodzi jak zamówienie będzie zgodne z parametrami nowej postaci (ta sama strefa oraz różnica wieku co najmniej 15lat) oraz oboje rodziców będą w danym mieście.
6) Potomek się przebudzi z genami dziedziczonymi od rodziców z krzyżowaniem i mutacją umiejętności. W dziale "Ród" potomka widzi że jego ród nazywa się "Nienazwany ród" (dziedziczony po ojcu), jego ojciec to "Czterdziedziestoletni mężczyzna", matka "Trzydziestoletnie kobieta". Klikając na inną osobę nie widzi się z jakiego jest rodu więc wszystkie dane trzeba sobie przekazywać z opowieści międzypostaciowych.

a co do wyboru wieku i płci to wpływałyby one na parametry postaci: osoby młodsze i żeńskie mogłyby np mniej udźwignąć, im starszy tym wolniej by się uczył, kobiety miałyby więcej cech przeciętnych a mężczyźni dużo mistrzowskich i niezręcznych, itp.
To tak na szybko...
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Fieger

Postby Fieger » Mon Mar 01, 2010 7:20 am

Jak tylko pomyślę, że moja postać mogłaby zostać synem kogoś z Cechowic i w spadku dostać poduszką to gorzej się czuję.
I have a cunning plan...
Nefertete

Postby Nefertete » Mon Mar 01, 2010 10:41 am

Z tego pomysłu to najbardziej podoba mi się "zamawianie" potomków.

Gdyby na przykład para damsko-męska po przekroczeniu powiedzmy 40 lat, mogła "zamówić" sobie potomka, ale właśnie jako, że rodziny się nie wybiera, "otrzymywali by" od losu, pierwszą postać która została stworzona w danej strefie językowej. Oczywiście z pomieszanymi genami tatusia i mamusi. Gdyby dziecko było nieudane, mogliby starać się zawsze o następne.

Wzmożyło by to bardziej politykę prorodzinną ;) Potencjalni rodzice nie stawali by się nimi wbrew swojej woli, a potencjalne "zamówione" dzieciaki mogłyby zawsze olać swoich rodziców, jeśli nie chciałyby otrzymywać w spadku cechowickich poduszek.
witia1

Postby witia1 » Mon Mar 01, 2010 11:29 am

Jestem stanowczo przeciwnikiem tworzenia jakiegoś drzewa rodowego systemowo. Już pomijając pomysł Lacki-ego po którego lekturze doszedłem do wniosku, że chyba ma jakieś kłopoty z kobietami :P

Wg. gra póki co i chyba na szczęście nie pozwala na mechaniczne tworzenie rodzin, rodzeństwa, dzieci i etc. Mimo tego gracze nie jednokrotnie wcielają w życie takie pomysły i wychodzi to wg mnie znacznie lepiej niż rozwiązanie globalne. Systemowe rozwiązanie może być... żenujące w skutkach.

Oto prosty przykład:
Dwójka przykładnych obywateli miasta X dostaje po "zamówieniu" jakiegoś dzieciaka Neo którego jedynym celem jest niszczenie gry innym. I jako gracz oczywiście w pełni popierał bym decyzje odsiewania podobnych elementów ze społeczeństwa toporem, ale patrząc na to od strony odgrywania postaci którzy rodzice na to pozwolą? Chwyci sobie taki bachorek lat 5 wszystko co cenniejsze w około i umknie pobliską drogą....
Ślicznie dziękuję za podobne opowieści.
Osobę która odgrywa dziecko, można zawsze uznać za obłąkaną i zignorować "wiek" postaci. Ale gdy to się staje mechaniką gry wymusza pewne zachowania które odbiją się na tym jak gramy i z kim gramy.
Rest In Pieces.
Fieger

Postby Fieger » Mon Mar 01, 2010 2:28 pm

A co z miejscami gdzie są sami mężczyźni albo same kobiety? Organizacja starych, bojvińskich porwań? Czy może legalizujemy małżeństwa homoseksualne? :)
I have a cunning plan...
BZR

Postby BZR » Mon Mar 01, 2010 6:14 pm

W FTO, moja postać, dwuletni chłopak odbył stosunek ze swoim trochę starszym bratem.

W ramach informacji, w FTO cały system dziecio-rodzinny jest wbudowany w mechanikę i stało się to za sprawą błędu w grze, ale spaczonej psychiki nic nie naprawi;) Warto dodać, że całość miała miejsce na placu a wszyskim pokazał się komunikat.
lacki2000

Postby lacki2000 » Mon Mar 01, 2010 7:53 pm

witia1 wrote:Jestem stanowczo przeciwnikiem tworzenia jakiegoś drzewa rodowego systemowo. Już pomijając pomysł Lacki-ego po którego lekturze doszedłem do wniosku, że chyba ma jakieś kłopoty z kobietami :P
Ja się w sobotę dowiedziałem, że mam drugie dziecko w drodze na ten świat :D

Oto prosty przykład:
Dwójka przykładnych obywateli miasta X dostaje po "zamówieniu" jakiegoś dzieciaka Neo którego jedynym celem jest niszczenie gry innym. I jako gracz oczywiście w pełni popierał bym decyzje odsiewania podobnych elementów ze społeczeństwa toporem, ale patrząc na to od strony odgrywania postaci którzy rodzice na to pozwolą? Chwyci sobie taki bachorek lat 5 wszystko co cenniejsze w około i umknie pobliską drogą....
Ślicznie dziękuję za podobne opowieści.
Osobę która odgrywa dziecko, można zawsze uznać za obłąkaną i zignorować "wiek" postaci. Ale gdy to się staje mechaniką gry wymusza pewne zachowania które odbiją się na tym jak gramy i z kim gramy.
Muszę przyznać że taki model społeczeństwa bardziej by mi się podobał. Teraz jest za prosto. A w takim rodzinnym modelu byłaby odpowiedzialność rodziców za wybryki dzieci i (uwaga, nagły atak sugestii) można by systemowo sprawić, że postaciom do lat 15-tu dałoby się przeglądać inwentarz i zabierać siłą jego zawartość. A do tego jakby jeszcze były dyby i pęta... :twisted: Można by wychować takiego neo-dzieciaka na porządnego obywatela albo ciekawego, mściwego psychopatę.
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Mon Mar 01, 2010 9:42 pm

Głupota.
Jinchuuriki

Postby Jinchuuriki » Mon Mar 01, 2010 10:08 pm

Agent 0007 wrote:Głupota.

Ale takiej cechy nie wprowadzą. To zależy od gracza bardziej :P *dowalił*
"Freedom is only a hallucination"
B.M.T.

Postby B.M.T. » Mon Mar 01, 2010 10:46 pm

Ja jestem głupi i nic mi się nie stało.
Nefertete

Postby Nefertete » Tue Mar 02, 2010 7:39 am

Fieger wrote:A co z miejscami gdzie są sami mężczyźni albo same kobiety? Organizacja starych, bojvińskich porwań? Czy może legalizujemy małżeństwa homoseksualne? :)

Tam by mogły się pojawiać postacie wg starych zasad.

Z tymi 5 latkami to już lekka przesada ;) Ja bym w wieku postaci nic nie kręciła, ale sam pomysł "zamawiania" potomka jest moim zdaniem warty rozważenia.

A pary homoseksualne ? Zawsze mogą adoptować przez umiejętny RP ;) a ślub to bez pozwolenia od góry mogą sobie brać :D
A swoją drogą...widział ktoś męską parę homoseksualną w cantrze ?
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Mar 02, 2010 3:37 pm

Nefertete wrote:A swoją drogą...widział ktoś męską parę homoseksualną w cantrze ?

Nie przypominam sobie. A damską?
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Nefertete

Postby Nefertete » Tue Mar 02, 2010 4:46 pm

KEVEZ wrote:
Nefertete wrote:A swoją drogą...widział ktoś męską parę homoseksualną w cantrze ?

Nie przypominam sobie. A damską?

Z damskimi to mam na co dzień do czynienia :lol:

Return to “Sugestie”