Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

inez

Postby inez » Sat Aug 08, 2009 8:12 pm

Po ostatnich wydarzeniach tu i tam, zastanawialam sie nad mozliwoscia polkniecia klucza...po co ulatwiac sprawe bandytom 8)
grzybi

Postby grzybi » Sat Aug 08, 2009 8:17 pm

tehanu wrote:Mam pytanie, a nie umiem na szybko znaleźć odpowiedniego wątku:
kto zajmuje się implementacją ubrań w cantr?
Żeby nie było tak całkiem off-topic to mam też pomysł, ale muszę najpierw obgadać z fachowcem. ;)

Teoretycznie to Resources Department - Tailor, ale kto to, to nie mam pojęcia.
robin_waw

Postby robin_waw » Sat Aug 08, 2009 8:25 pm

inez wrote:Po ostatnich wydarzeniach tu i tam, zastanawialam sie nad mozliwoscia polkniecia klucza...po co ulatwiac sprawe bandytom 8)

Czy po pewnym czasie taki połknięty klucz wracał by do właściciela, chyba że właściciel by zmarł przed wydaleniem klucza ?
Fieger

Postby Fieger » Sat Aug 08, 2009 8:32 pm

Nie mamy normalnej medycyny w Cantrze, a wy już chcecie wprowadzać sądową? :P :P

chore...
I have a cunning plan...
Elm0

Postby Elm0 » Sat Aug 08, 2009 9:59 pm

Cantryjczycy nie potrzebują medycyny sądowej - sekcję zwłok robią na oko.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
grzybi

Postby grzybi » Sat Aug 08, 2009 10:08 pm

Taa. Tylko czasami ludzik nie wie co to było za zwierzę:

%3CCANTR+REPLACE+NAME%3Danimal_elephant_o%3E.

A toć to pospolity słoń zadeptał...

Kiedy w końcu ktoś to poprawi? Zgłaszałem to chyba z pół roku temu.

http://forum.cantr.org/viewtopic.php?p= ... ht=#337960
http://forum.cantr.org/viewtopic.php?p=337317#337317
lacki2000

Postby lacki2000 » Tue Aug 25, 2009 4:33 am

ja chcę wiatr - czynnik średniolosowy* wpływający na przemieszczanie się statków. Bardzo proste do zrobienia. A stąd już niedaleko do wprowadzenia całej pogody.

* - Cantr można podzielić na siatkę stref w której główny kierunek i siła wiatru byłaby określona w danej porze roku i tylko losowo się np. raz dziennie zmieniała niewiele.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
€e$y

Postby €e$y » Wed Aug 26, 2009 8:13 pm

lacki2000 wrote:ja chcę wiatr - czynnik średniolosowy* wpływający na przemieszczanie się statków. Bardzo proste do zrobienia. A stąd już niedaleko do wprowadzenia całej pogody.

* - Cantr można podzielić na siatkę stref w której główny kierunek i siła wiatru byłaby określona w danej porze roku i tylko losowo się np. raz dziennie zmieniała niewiele.

Wiatr to może mógłby być, ale dopiero po tym jak wkręcę silnik do mojego szabrownika. Nie bardzo widzę swoją postać stojącą na środku morza na sztilu.
Albo dodać wiosła z kompletem galerników :twisted:
Cantr dwóch prędkości :)
Za ułatwieniami, bo to zatrzyma nowych, którzy często zniechęcają się trudnościami.
Za kombinatoryką, która urozmaici życie "wyjadaczom" :)
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Wed Aug 26, 2009 8:17 pm

Galernicy już są tylko że bardzo wrzechstronni.
lacki2000

Postby lacki2000 » Wed Aug 26, 2009 8:22 pm

€e$y wrote: Wiatr to może mógłby być, ale dopiero po tym jak wkręcę silnik do mojego szabrownika. Nie bardzo widzę swoją postać stojącą na środku morza na sztilu.
Albo dodać wiosła z kompletem galerników :twisted:

Zero wiatru zdarzałoby się bardzo rzadko i dodawałoby to nieco klimatu do żeglugi. Z drugiej strony solidne boforty groziłyby uszkodzeniem żagli i masztów więc zmuszałyby do ich częściowego bądź całkowitego zwinięcia (zmniejszenia prędkości).
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Shi

Postby Shi » Thu Sep 03, 2009 10:32 am

A gdyby tak wprowadzić konopną ścierkę? Taki odpowiednik bawełnianego ręcznika dla miejsc, gdzie o bawełnę trudno. ;) Jako że ścierki bywają mniejsze od ręczników, proponowałabym 100 gramów tkaniny konopnej i czas wykonania 1 dzień. Oczywiście również z możliwością ataku. :)

Myślałam też o możliwości wstawiania zamków od razu z zapasowymi kluczami - np. zamek z kompletem dwóch kluczy czy zamek z kompletem trzech kluczy (po zakończeniu projektu otrzymywałoby się odpowiednio dwa lub trzy klucze zamiast jednego). Ilość żelaza na takie zamki możnaby zwiększyć proporcjonalnie o 10 i 20 gramów, ale czas wykonania byłby troszkę krótszy niż czas oddzielnego wykonania zamka i kluczy. Do takich projektów oprócz śrubokrętu potrzebny byłby pilnik.

I ostatnia rzecz, jaka chodzi mi po głowie (chyba najmniej przydatna ;)) - przerabianie ubrań - np. skórzanej kurtki na kamizelkę, spodni długich na krótkie, koszulki na tunikę, itp. (z odzyskaniem części materiałów) bądź w drugą stronę (po dodaniu pewnej ilości materiałów).

Co o tym myślicie?
€e$y

Postby €e$y » Thu Sep 03, 2009 2:26 pm

Jeśli trudno o bawełnę - to płyniemy/jedziemy/staramy się ją kupić od przygodnych handlarzy. A jeśli już wprowadzać ścierkę to może z jakimś zastosowaniem? Chociaż naprawdę w tej chwili ciężko mi coś wymyśleć.

Za to podoba mi się twój pomysł z kluczami. Tylko podszedłbym do tego nieco inaczej - chcesz mieć szybko zamek z 3 kluczami - ok, ale zapłać zań, np. 300 gram żelaza (200 za zamek i 50 za każdy dodatkowy klucz).

A z przerabianiem ciuchów na inne to fajny pomysł. Tylko nie wiem, czy byłoby to wykonalne w praktyce. Pewnie najpierw trzeba by wprowadzić recykling - czyli najpierw robisz demontaż koszulki konopnej, a później z tkaniny uzyskanej w ten sposób robisz spodnie.
Cantr dwóch prędkości :)
Za ułatwieniami, bo to zatrzyma nowych, którzy często zniechęcają się trudnościami.
Za kombinatoryką, która urozmaici życie "wyjadaczom" :)
Mattan

Postby Mattan » Thu Sep 03, 2009 5:44 pm

Dodatkowe klucze tak i raczej według pomysłu shi czyli dłuższy czas i pilnik.

Natomiast co do przerabiania ubrań to mogło by być ale bez odzyskiwania materiału. Chcesz mieć kamizelkę ze skórzanej kurtki to wkładasz w projekt kurtkę i z nożyczkami i igłą przez jeden dzień obcinasz i obszywasz rękawy a resztki wyrzucasz. Odwrotnie to wkładasz w projekt kamizelkę i skórę i doszywasz rękawy w odpowiednim czasie. To jest do zrobienia jak się znajdzie chętny.
Fieger

Postby Fieger » Fri Sep 04, 2009 10:52 am

Proponuję małą zmianę: żeby było widać kto zmienia kurs statku. W rzeczywistości byśmy zauważyli, że ktoś kręci kołem sterowym lub siada przy rumplu. W grze można zobaczyć kto oddokowuje okręt i zaczyna dokowanie, więc idąc za ciosem przy zmianie kursu też powinniśmy widzieć kto go zmienił.

np. Widzisz, że xxxx zmienia prędkość [nazwa statku] na 100 procent i kierunek na 90
I have a cunning plan...
Sopel_1

Postby Sopel_1 » Fri Sep 04, 2009 11:42 am

Fieger wrote:Proponuję małą zmianę: żeby było widać kto zmienia kurs statku. W rzeczywistości byśmy zauważyli, że ktoś kręci kołem sterowym lub siada przy rumplu. W grze można zobaczyć kto oddokowuje okręt i zaczyna dokowanie, więc idąc za ciosem przy zmianie kursu też powinniśmy widzieć kto go zmienił.

np. Widzisz, że xxxx zmienia prędkość [nazwa statku] na 100 procent i kierunek na 90

Ehem ;) ... Czy wpadłeś na ten pomysł po wczorajszej zabawie statkiem panie A ? ... ;)

Return to “Sugestie”