Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

BZR

Postby BZR » Thu Apr 16, 2009 9:32 pm

Powiedzcie... czy tylko mi się wydaje, że różnych narzędzi, surowców, i półproduktów w Cantrze ilość jest trochę przytłaczająca?

Pozakładanie projektów na teleskopy łącznie z dodaniemw surowców, poprzedzone sprawdzeniem najpierw dokładnie czy wszystko mam na wiki, zajmuje jakieś 20 minut łażenia, zakładania projektów, liczenia, szukania narzędzi.

Mam kilka swobodnych, luźnych pomysłów, powiedzcie, co sądzicie:

- Zostawić tylko podstawowe narzędzia w stylu młotek, nóż, siekiera, a reszte powywalać, a dodać w zamian np - "zestaw narzędzi do konstrukcji urządzeń precyzyjnych" , "zestaw narzędzi do składania elektroniki", oczywiście nie upieram się przy nazwach :D

w ten sposób z:

Teleskop

Materiały:
lustro teleskopu - 2 szt.
okular - 1 szt.
soczewka diamentowa lub rubinowa lub szafirowa lub szmaragdowa - 2 szt.
tubus z mosiądzu aluminiowego - 1 szt.

Narzędzia:
śrubokręt

Można by zrobić

Teleskop

Materiały:

100 gram srebra
150 gram szkła okiennego
25 gram gumy
50 gram stali
100 gram aluminium
200 gram miedź
50 gram cynk
2 soczewki

Dni: 11

Narzędzia : "zestaw narzędzi do konstrukcji urządzeń precyzyjnych"

Ten cały zestaw narzędzi będzie wymagał tyle samo materiałów co wszystkie szczypce, szlifierki, młotki z różnymi dziwnymi końcówkami, a przynajmniej tylko jedno będzie do naprawy.

Jak widać, zachowano tutaj możliwość zrobienia soczewek z różnych materiałów, a za to cała budowa teleskopu zajmie graczowi 5 razy mniej czasu, a postaci... tyle samo.
Koralat

Postby Koralat » Thu Apr 16, 2009 9:41 pm

Widzę, że ten teleskop daje ci w kość :D
A żeby było w temacie, ja jestem za! Było by łatwiej...choć z drugiej strony mniej ciekawie?
Fieger

Postby Fieger » Fri Apr 17, 2009 7:10 am

idziecie na łatwiznę...o to w tym chodzi, że zbierzesz wszystkie surowce. Zrobisz odpowiednie maszyny, a później okazuje się, że jakiś dureń z osady ciągle trzyma szlifierkę :)
Ja jestem przeciw. Taka komplikacja gry oddaje więcej realizmu niż posługiwanie się zestawami narzędziowymi. Już fajniejszy był kiedyś pomysł skrzynki na narzędzia, do której można było wrzucić te, które chciałeś i później korzystać z nich bez ręcznego wyciągania ich z skrzynki.
I have a cunning plan...
Sopel_1

Postby Sopel_1 » Fri Apr 17, 2009 7:30 am

Ja także jestem na nie. Gra straciłaby realizm i chyba milej jest tak pobuszowac - może znajdziesz coś fajnego ? :P
Mars

Postby Mars » Fri Apr 17, 2009 8:39 am

BZR wrote:Powiedzcie... czy tylko mi się wydaje, że różnych narzędzi, surowców, i półproduktów w Cantrze ilość jest trochę przytłaczająca?

Jest, to prawda. Ale zauwaz, ze dzieki polproduktom jest mozliwa specjalizacja - jedna, "firma" produkuje podwozia, druga szyby, trzecia zajmuje sie wylacznie wytopem szkla, czwarta stali, piata sprowadza gume, a szosta montuje opony. Dopiero siodma firma zamawia czesci i sklada samochod, albo... wysyla go w gotowych czesciach za morze :)

Usprawnienia wymaga interfejs - przenoszenie 200kg wapienia czy hematytu to meczarnia dla kazdego, a dla ludzi z wolnym laczem jak ja to rzecz niemozliwa (zajmie pol godziny). Nalezaloby dodac do interfejsu postaci Cantra opcje umozliwiajace pewna automatyzacje. A wiec na przyklad:
-przenies wybrane xxx gram produktu
-operacje na obiektach tak jak notatkach. podnies, upusc, przenies bez odswiezania strony, pozniej dajemy tylko "akceptuj" i operacje zostaja wykonane.

Fajnie byloby, gdyby postac w dodatku potrafila sama łazić po budynkach podczas rozpoczynania prac nad teleskopem, ale to juz chyba niemozliwe. Stanowczo wystarczy zmniejszenie potrzeby "klikania" i odswiezania strony przy skomplikowanych operacjach. A od tego sa chocby java scripty - tylko teraz potrzeba dobrego programisty z czasem...
lacki2000

Postby lacki2000 » Fri Apr 17, 2009 9:11 am

BZR wrote:Powiedzcie... czy tylko mi się wydaje, że różnych narzędzi, surowców, i półproduktów w Cantrze ilość jest trochę przytłaczająca?
:shock: :? Jest wręcz przeciwnie. Za mało, zbyt długie godziny, zbyt duże uproszczenia konstrukcyjno-exploatacyjne, brak wielu napraw, brak starzenia, psucia pojazdów, brak energii do maszyn i pojazdów. Praktycznie same braki. A tu nagle kogoś coś przytłacza... To może jeszcze bardziej uprościć: zrobić zestaw surowców, zestaw półproduktów i zestaw narzędzi. I z tego robić przedmioty.

Mars wrote:Usprawnienia wymaga interfejs - (...) A wiec na przyklad:
-przenies wybrane xxx gram produktu
-operacje na obiektach tak jak notatkach. podnies, upusc, przenies bez odswiezania strony, pozniej dajemy tylko "akceptuj" i operacje zostaja wykonane. (...) A od tego sa chocby java scripty - tylko teraz potrzeba dobrego programisty z czasem...
To jest najważniejsza bolączka - męczący interfejs. Propozycji jego usprawnienia może być wiele, większość jednak wymaga JS a to już nie jest bardzo zgodne z założeniem by gra przerabiała dane po stronie serwera.

Co do usprawnienia projektów to można by dodać do zakładki projektów listę zapamiętanych projektów - a na niej nazwa projektu, kiedy i gdzie rozpoczęty oraz przycisk "weź stąd brakujące (względem inwentarza postaci) surowce, półprodukty i narzędzia". Nie jest to skomplikowana sprawa i obliczenia są po stronie serwera.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Marcia

Postby Marcia » Fri Apr 17, 2009 10:17 am

jestem zdecydowanie przeciw zestawom narzedzi.

chociazby z tego pwoodu, ze nie do kazdego projektu potrzebny jest ten sam zestaw. czasem potrzebujesz tylko polowy tych narzedzi i dodatkowo jeszcze jedno inne. a co jesli do czegos potrzebujesz tylko np. szczypce? wtedy nadal korzystalbys z calego zestawu czy robil szczypce oddzielnie?

a.. i niektore narzedzia sa potrezbne do wyprodukowania innych, np. by zrobic mlot plaski potrzebujesz mlota kowalskiego. jak to sie ma do zestawu?
Mars

Postby Mars » Fri Apr 17, 2009 10:27 am

lacki2000 wrote:można by dodać do zakładki projektów listę zapamiętanych projektów - a na niej nazwa projektu, kiedy i gdzie rozpoczęty oraz przycisk "weź stąd brakujące (względem inwentarza postaci) surowce, półprodukty i narzędzia". Nie jest to skomplikowana sprawa i obliczenia są po stronie serwera.

Boska myśl - trzeba jeszcze dopracowac jak to ma wygladac, moze zaznaczalibysmy elementy ktore chcemy "automatycznie" tak podniesc/zuzyc?
BZR

Postby BZR » Fri Apr 17, 2009 4:30 pm

est wręcz przeciwnie. Za mało, zbyt długie godziny, zbyt duże uproszczenia konstrukcyjno-exploatacyjne, brak wielu napraw, brak starzenia, psucia pojazdów, brak energii do maszyn i pojazdów. Praktycznie same braki. A tu nagle kogoś coś przytłacza... To może jeszcze bardziej uprościć: zrobić zestaw surowców, zestaw półproduktów i zestaw narzędzi. I z tego robić przedmioty.

Wybiórczo odpowiem tylko na jeden post:

Ja też popieram całkowicie naprawy, starzenie, psucie pojazdów, energie do maszyn i pojazdów, i praktyczny brak braków. Tylko że to nie będzie zaimplementowane z powodu braku dobrego programisty z masą wolnego czasu.

Tymczasem, mimo zmiejszenia lagów, ciągle walczy się z interfejsem.

Może jeszcze to:
idziecie na łatwiznę...o to w tym chodzi, że zbierzesz wszystkie surowce. Zrobisz odpowiednie maszyny, a później okazuje się, że jakiś dureń z osady ciągle trzyma szlifierkę

Chodzi o to, że mam go zabić, bo gość się już pewnie nie obudzi?

To nie musi być łatwizna... zrobienie tekiego zestawu może wymagać dokładnie tych samych surowców, a nie mówcie, że ktoś zrobi tylko szczypce i szlifierke, bo tylko tego potrzebuje, bo każda większa osada ma i tak kilka kompletów.

Co do skrzynki... 3x tak!!! Tylko to nie licz że to się pojawi w grze w przewidywalnym czasie.

Tak samo kościana włócznia. Czy ktoś się specjalizuje w produkcji grotów lub drzewców? Oba te półprodukty są wymagane tylko do tej jednej broni, niczego innego.
Mars

Postby Mars » Fri Apr 17, 2009 5:09 pm

BZR wrote:Tymczasem, mimo zmiejszenia lagów, ciągle walczy się z interfejsem.

I ja wybiorczo odpowiem. Zasiadz na mojej radiowce - 3kb/s i srednie pingi po 200ms przez polowe dnia :P
Elm0

Postby Elm0 » Fri Apr 17, 2009 6:21 pm

Swoją drogą, zastanawiam się, czemu w tej grze nie ma patelni? Jajecznicę trzeba robić na jakimś prymitywnym kamieniu do gotowania...
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Zamia

Postby Zamia » Sat Apr 18, 2009 7:00 am

Elm0 wrote:Swoją drogą, zastanawiam się, czemu w tej grze nie ma patelni? Jajecznicę trzeba robić na jakimś prymitywnym kamieniu do gotowania...

Dzięki temu postać z głuchej dziczy może sobie przynajmniej jajka smażyć, jak już się jej uda dorwać jakieś ptaszysko. :D
Może patelnia zwiększałaby ilość otrzymanej jajecznicy z tej samej ilości jajek? Ale kamień koniecznie zostawić!
Fieger

Postby Fieger » Sat Apr 18, 2009 7:47 am

Pewnie nie chodzi o to żeby skasować kamień, ale o to żeby dodać patelnię...a taka patelnią można by robią więcej jajecznicy na dzień, a nie tylko 48 gram.
I have a cunning plan...
Mars

Postby Mars » Sat Apr 18, 2009 11:24 am

Fieger wrote:Pewnie nie chodzi o to żeby skasować kamień, ale o to żeby dodać patelnię...a taka patelnią można by robią więcej jajecznicy na dzień, a nie tylko 48 gram.

W ogole przydaloby sie zwiekszyc ilosci otrzymywanych jaj, wełny, mleka, i tym podobnych... i na pewno nie przez polowanie - kiedys byl omawiany pomysl na temat zagród dla zwierzat, sama idea ciekawa, ale trudno o sensowny mechanizm.
lacki2000

Postby lacki2000 » Sat Apr 18, 2009 4:55 pm

Mars wrote:
Fieger wrote:Pewnie nie chodzi o to żeby skasować kamień, ale o to żeby dodać patelnię...a taka patelnią można by robią więcej jajecznicy na dzień, a nie tylko 48 gram.

W ogole przydaloby sie zwiekszyc ilosci otrzymywanych jaj, wełny, mleka, i tym podobnych... i na pewno nie przez polowanie - kiedys byl omawiany pomysl na temat zagród dla zwierzat, sama idea ciekawa, ale trudno o sensowny mechanizm.
Sensowny mechanizm cantryjski mógłby być taki: 1. Budynek typu zagroda. 2. Projekt (przycisk w zwierzętach) "Łapanie zwierzęcia" (jakieś narzędzia by warto mieć) 3. Jak zakończy się sukcesem to dane zwierzę pojawia się w zagrodzie - jako oddzielny obiekt, który odpowiednimi przyciskami można nakarmić, wydoić, ostrzyć, wyjajkować.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!

Return to “Sugestie”