Szklarnia

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Co sadzisz o zaimplementowaniu szklarni (patrz nizej)?

Jestem za
19
51%
Jestem przeciw
5
14%
Jestem za, ale pomysl wymaga pewnych modyfikacji
13
35%

Total votes: 37
Diabelek

Postby Diabelek » Mon Mar 27, 2006 8:43 pm

W sumie moim zdaniem 10kg szkla okiennego dla 4 grzeadek to za duzo... Na latarnie idze 0,2kg...
docent

Postby docent » Mon Mar 27, 2006 8:49 pm

Szklarnie widziałeś?zakładam, że tak, a laternię morską? Chociaż może faktycznie dysprporcja ciut za duża. Tyle,że ja bym dołożył do latarni,
keisha

Postby keisha » Mon Mar 27, 2006 8:53 pm

Jak dla mnie to calkiem niezly pomysl :-)

Mam tylko pytanie, skad brac rosliny do sadzenia na grzadkach? Czy przy projekcie bedzie wybor np. grzadki z bazylia czy z pomidorami?
Bo lepsza by chyba byla koniecznosc przyniesienia najpierw jakiejs rosliny przed jej zasadzeniem, z miejsca gdzie rosnie w naturalnych warunkach.

A szkla nie jest za duzo. Jezeli bedzie mozna sadzic w szklarni wszystko, wtedy wazne jest, zeby ja bylo ciezko wybudowac. Bo w przeciwnym wypadku by za duzy zysk byl.

I z tym uzyciem gliny to tez dobra mysl ;)
Diabelek

Postby Diabelek » Mon Mar 27, 2006 8:58 pm

docent wrote:Szklarnie widziałeś?zakładam, że tak, a laternię morską? Chociaż może faktycznie dysprporcja ciut za duża. Tyle,że ja bym dołożył do latarni,

Widzialem i szklarnie i latarnie, ale zwroc uwage, ze szklarnia ma miec 4 grzadki... Moim zdaniem jesli latarmia ma 0,2kg szkla to szklarnia powinna miec 5kg maksymalnie.
docent

Postby docent » Mon Mar 27, 2006 8:59 pm

A pierwszego posta keisho przeczytaliśmy, tam wszystko wyjaśnione jest:)
docent

Postby docent » Mon Mar 27, 2006 9:01 pm

No to do przedyskutowania jest, bardzo się przy tych 10 kil nie będę upierał, szczególnie, zę to chyba jakoś od cho... i trochę i faktycznie oże być ciężko tyle zdobyć. Nie wiem nigdy w Cantrze szkła nie robiłem.
keisha

Postby keisha » Mon Mar 27, 2006 9:23 pm

docent wrote:A pierwszego posta keisho przeczytaliśmy, tam wszystko wyjaśnione jest:)

A teraz widze, zle to zrozumialam przy pierwszym czytaniu :-)

To w takim razie wszystko wyglada dobrze, nie mam sie czego przyczepic :P
Gnom

Postby Gnom » Mon Mar 27, 2006 9:26 pm

docent wrote:No to do przedyskutowania jest, bardzo się przy tych 10 kil nie będę upierał, szczególnie, zę to chyba jakoś od cho... i trochę i faktycznie oże być ciężko tyle zdobyć. Nie wiem nigdy w Cantrze szkła nie robiłem.

Ale wlasnei o to chodzi, zeby bylo ciezko to zdobyc. Ja bym sie upieral przy tych 10 kg. Ale moze w tym ukladzie zwiekszyc ilosc grzadek? do 6 np?
ushol

Postby ushol » Mon Mar 27, 2006 9:29 pm

Tutaj jeszcze pojawia się problem... Rozumiem że jedna grządka to jeden projekt... A z tego co wiem jeden ogrodnik za zwyczaj opieuje się wszystkimi na raz... Jak to rozegrać?
Image
Image
Federacja RP
Gnom

Postby Gnom » Mon Mar 27, 2006 9:32 pm

ushol wrote:Tutaj jeszcze pojawia się problem... Rozumiem że jedna grządka to jeden projekt... A z tego co wiem jeden ogrodnik za zwyczaj opieuje się wszystkimi na raz... Jak to rozegrać?

Jeden ogrodnik nie opiekuje sie cala szklarnia...
belin

Postby belin » Mon Mar 27, 2006 9:37 pm

Gnom wrote:Jeden ogrodnik nie opiekuje sie cala szklarnia...

Eee... ale zwykle tak jest - w kazdym razie w takiej w sumie niewielkiej szklarni (swoja droga mozna by ograniczyc jej mozliwosci po prostu zeby zborz czy drzew nie dalo sie tam sadzic).
Gnom

Postby Gnom » Mon Mar 27, 2006 9:46 pm

Drzew sie nie da przeciez wedlug moje planu. Drzewa nie sa "uprawialne" tylko "zbieralne". :)

Panowie, nie czepiajcie sie realiow. Staram sie zaproponowac cos, co moze byc w niektorych lokacjach lub dla niektorych profesji ostatnia deska ratunku. Ale nei chce zaburzac rownowagi zywnosciowej gry. Wiec nie mozna tego za bardzo ulatwiac...
docent

Postby docent » Mon Mar 27, 2006 9:58 pm

No szklarnia o której gadamy , ma być dlam farmaceutów i innych alchemików. A przecież wiadomo, że to dziwacy są :) Oni pewnie nawet do tych swoich ziółek gadają. hehe.

Ale serio to tego po prostu nie przeskoczymy, ewentualnie wprowadzając od razu szklarnie w kilku wymiarach
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Mon Mar 27, 2006 10:20 pm

Nie zapominajcie o kwiatkach ;] I trzeba by zrobić ograniczenie, że z jedenj grządki może korzystać tylko jedna postać i projekt by wymagał narzędzi które normalnie przyspieszają wydobycie danego surowca, bez dodatkowych efektów, albo by efekt takich narzędzi był ograniczony np. do 50% normalnego efektu.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Gnom

Postby Gnom » Mon Mar 27, 2006 10:35 pm

<b>Object:</b> Szklarnia
<b>Potrzebny czas (dni):</b> 20
<b>Potrzebne surowce:</b> 7500 gram szkło okienne [window glass] ; 2000 gram zelazo [iron]
<b>Przedmioty: </b>
<b>Potrzebne narzędzia: </b>srubokret; mlotek

<b>Szklarniane rosliny:</b>
wlasciwie wszystkie uprawialne surowce

<b>Object:</b> Grzadka
<b>Potrzebny czas (dni):</b> 2
<b>Potrzebne surowce:</b> 1000 g glina [clay]; 5000 gram piasek [sand]
<b>Przedmioty: </b>
<b>Potrzebne narzędzia: </b> lopata; motyka

Budujemy budynek. W srodku trzeba zbudowac grzadke. Posiadajac 4-krotne dzienne "wydobycie" jakiegos surowca, mozemy zalozyc projekt sadzenia, siania (wszystko jedno). Projekt trwalby 4 dni. Mamy 25% szans, ze Nam sie nie uda. Jesli sie uda, mamy np."grzadke z bazylia". Mozna wtedy zalozyc projekt "uprawiaj bazylie". Otrzymywalibysmy wtedy 1/4 tego, co da sie "wydobyc" w takim samym czasie w normalnych warunkach.

W szklarni mogloby byc 6 grzadek.
Last edited by Gnom on Tue Mar 28, 2006 11:15 am, edited 1 time in total.

Return to “Sugestie”