Luneta
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- Mapokl
Mój pierwszy post po zalogowaniu...
W praktyce sekstans służył do nawigacji według gwiazd (ale diabli wiedzą czy w Centrze są gwiazdy...) Może by jakość pomiaru odległości zależała od Nawigacji... Ale to dodatkowa praca..
Ps. W galeonie nie ma wioseł, ale sterowanie nim jednoosobowo to powinnien byc horror, skonczony szybko, na skale.... (5 osób mogłoby sobie już poradzić...)
W praktyce sekstans służył do nawigacji według gwiazd (ale diabli wiedzą czy w Centrze są gwiazdy...) Może by jakość pomiaru odległości zależała od Nawigacji... Ale to dodatkowa praca..
Ps. W galeonie nie ma wioseł, ale sterowanie nim jednoosobowo to powinnien byc horror, skonczony szybko, na skale.... (5 osób mogłoby sobie już poradzić...)
- Rusalka
wojd wrote:Sekstans - dokładna odległość do widocznych punktów na morzu oraz dokowalnych lokacji
Luneta - większa mapka
Co do lunety - wydaje mi się ona już zaimplementowana od samego początku Cantra, i każdy ma ją wbudowaną w oczy, bo teren jaki widać na mapce jest i tak dużo za duży. W końcu każdy widzi świat w promieniu około dwóch dni drogi (swoją drogą to powinno być kółko a nie kwadrat, ale mniejsza z tym) Więc jestem przeciwny jakimkolwiek lunetom czy tym podobnym urządzeniom, a już na pewno nie na lądzie, gdzie występują naturalbe przeszkody terenu uniemożliwiające obserwację.
Sekstans - hmm, pomysł jeszcze myślę, że do oszlifowania, a może wystarczyło trochę policzyć (matematyka się kłania

Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
-
Rusalka... w kwestii lunety to pierdzielisz wacpan. Miedzy dwiema bardzo bliskimi wyspami mozna przeplynac nawet ich nie zauwazajac (nie licze latarni). Ja po prostu biore pod uwage pewne Cantryjskie realia. A lad widac w odleglosci jednego dnia drogi najwyzej - miesca dokowalne widoczne to max pare godzin (zasadniczo gotowosc dokowania).
Moze ktos laskawie pomysli o tym, ze:
1. Nie wszyscy siedza non stop w necie (czesto nawet przez wiele godzin nie moga nic sprawdzic nawet a jesli juz to nic wiecej zrobic bo jest z tym sporo klikania).
2. Czas jest ograniczony do 200 minut.
3. co wynika z 2 poprzednich - mozna przeplynac obok ladu i tego nie zauwazyc.
Te uwagi dotycza wielu innych kwestii.
Powiem ze swojego podworka - bardzo czesto w ciagu dnia po prostu nie mam mozliwosci sprawdzic nawet co sie dzieje w Cantr - i co jak ktorejs mojej zeglujacej postaci pozwolilem plynac 10 rund? (no tak... moglem dac dwie a 3-4 nastepne by sterczala na srodku oceanu).
Moze ktos laskawie pomysli o tym, ze:
1. Nie wszyscy siedza non stop w necie (czesto nawet przez wiele godzin nie moga nic sprawdzic nawet a jesli juz to nic wiecej zrobic bo jest z tym sporo klikania).
2. Czas jest ograniczony do 200 minut.
3. co wynika z 2 poprzednich - mozna przeplynac obok ladu i tego nie zauwazyc.
Te uwagi dotycza wielu innych kwestii.
Powiem ze swojego podworka - bardzo czesto w ciagu dnia po prostu nie mam mozliwosci sprawdzic nawet co sie dzieje w Cantr - i co jak ktorejs mojej zeglujacej postaci pozwolilem plynac 10 rund? (no tak... moglem dac dwie a 3-4 nastepne by sterczala na srodku oceanu).
- PRUT
wojd wrote:Sekstans - dokładna odległość do widocznych punktów na morzu oraz dokowalnych lokacji
Luneta - większa mapka
Tylko tyle.
To dobry pomysł, tyle że nie sekstans, tylko sekstant

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sekstant
I nie chodzi to o odległość od widocznych punktów, ale o współrzedne geograficzne. Długo kiedys myślałem, że w mapach brak współrzednych, co bardzo utrudnia nawigację, ale nie znalazłem systemu na czym mozna by oprzeć pomiary.
Jesli mowa o sekstancie, to w perpektywie wskazania długości i szerokości geograficznej. Odległości każdy już sobie policzy we własnym zakresie. Niech profesja "nawigator" nabierze znaczenia

Powstaje tylko problem czy z góry narzucać pewne wartości zerowe czy też każdy gracz może zerować swoją podziałkę jak chce.
Druga opcja wydaje się ciekawsza
- in vitro...
- Rusalka
belin wrote:Rusalka... w kwestii lunety to pierdzielisz wacpan. Miedzy dwiema bardzo bliskimi wyspami mozna przeplynac nawet ich nie zauwazajac
Cóż... nie wiem w sumie co to ma wspólnego z lunetą tak naprawdę, jak Cię nie ma w grze to Cię nie ma i tyle. Mógłbym wymienić całą listę strat przez nie siedzenie 24 na dobe na kompie i nie o to chodzi. Moja sugestia dotycząca miniętych lądów - powinien pojawiać się komunikat : "widzisz ląd w kierunku północno-wschodnim. " Mógłby tylko być wkurzajace z pojawianiem się tego komunikatu co turę jak by sie plynelo wzdlóz brzegu.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
- dead_rat
-
Rusalka wrote:belin wrote:Rusalka... w kwestii lunety to pierdzielisz wacpan. Miedzy dwiema bardzo bliskimi wyspami mozna przeplynac nawet ich nie zauwazajac
Cóż... nie wiem w sumie co to ma wspólnego z lunetą tak naprawdę, jak Cię nie ma w grze to Cię nie ma i tyle.
Grrr... jak mnie nie ma to mnie nie ma. Ale jak jestem to moge sprawdzic. A bez lunety nie moge jesli lad jest tuz za polem widzenia oczu nieuzbrojonych (ze tak powiem) - po prostu nie zobacze ladu i przeplyne dalej.
Czy to takie trudne do zrozumienia?

- Elm0
- WojD
PRUT wrote:
To dobry pomysł, tyle że nie sekstans, tylko sekstant![]()
SEKSTANS Słownik wyrazów obcych PWN - http://swo.pwn.pl/haslo.php?id=24716
Ale rzeczywiście w niektórych źródłach wystepuje nazwa sekstant...
Last edited by WojD on Wed Mar 15, 2006 10:15 pm, edited 1 time in total.
==============
- dead_rat
-
luneta moim zdaniem to sprawa wrecz niezbedna dla wojazy morskich... roznica miedzy widnokregiem z pokladu golymi oczyma widzianym a widnokregiem z masztu widzianym oczyma uzbrojonymi jest naprawde kolosalna (i wiem to z praktyki
. jestem zdecydowanie za wprowadzeniem lunety - niech albo automatycznie zwieksza mapke (oczywiscie tylko na wodzie, a wlasciwie morzu), albo wymaga uzycia we wskazanym kierunku i wtedy informuje nas o obecnosci lub tez nie ladu w polu widzenia.
komunikaty takze bylyby przydatne. ale raczej nie ciagle (typu zegluga przybzezna i co ture od nowa dowiaduje sie o ladzie pod burta), ale raczej komunikaty o zmianach - nie bylo ladu w polu widzenia -> jest lad w polu widzenia.
"ujrzales lad w kierunku NEN" czy cos takiego...

komunikaty takze bylyby przydatne. ale raczej nie ciagle (typu zegluga przybzezna i co ture od nowa dowiaduje sie o ladzie pod burta), ale raczej komunikaty o zmianach - nie bylo ladu w polu widzenia -> jest lad w polu widzenia.
"ujrzales lad w kierunku NEN" czy cos takiego...
- Rusalka
Proponuję więc takie rozwiązanie: komunikaty "widzisz ląd w kierunku xxx" Pojawiałyby się używając lunety, chociaż ląd ten byłby niewidoczny na mapce, bo byłby sporo poza jej zasięgiem. Oczywiście, żeby otrzymać komunikat trzebaby kliknąć na przycisk use w panelu inwentarzu. Proste, oczywiste, a i jakie praktyczne.
- PRUT
wojd wrote:PRUT wrote:
Jak zwał tak zwał.

Co sadzisz o pomysle współrzednych geograficznych?
Jest to mozliwe do zrealizowania?
Ewentualnie pytanie równiez do Rusałki.
-
PRUT wrote:wojd wrote:PRUT wrote:
Jak zwał tak zwał.![]()
Co sadzisz o pomysle współrzednych geograficznych?
Jest to mozliwe do zrealizowania?
Ewentualnie pytanie równiez do Rusałki.
oooooo, ale wtedy trzebaby to jakoś usystematyzować i wiedzielibyśmy, gdzie jest koniec Cantr...