glowy w solance

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

ushol

Postby ushol » Tue Mar 07, 2006 4:03 pm

Ostatnio doszło fajne narzędzie: kamienny TASAK
Image
Image
Federacja RP
Susel

Postby Susel » Tue Mar 07, 2006 4:35 pm

Po co specjalne narzędzia? Obciąć głowę można prawie wszystkim, (jak ma sie dość siły to mozna nawet urwać) co prawda do wędzenia głów niezbyt mi się widzi używanie tradycyjnej wędzarni... ("zapeklować" można w zwykłej beczce do solenia - ale jak uznał specjalista od sporządzania głów, tu nie chodzi o solenie :) ) Ale sądze że to co mamy w Cantr, wystarczy do wykonywania tej, jakże oryginalej, biżuterii. Najważniejsze, żeby można było obciąć głowę i żeby była do rozpoznania, i jak już wspominałem, ja osobiście, nie obraziłbym się za możliwośc pokazywania swych łupów wojennych.
in vitro...

Postby in vitro... » Tue Mar 07, 2006 4:40 pm

Czemu nikt nie napisał jeszcze o nabijaniu na pale?? Przecież to oczywiste. Właśnie po to najczęściej obcinano głowy, nie licząc egzekucji z udziałem gil(g)otyny.
cantr się posypał
in vitro...

Postby in vitro... » Tue Mar 07, 2006 4:44 pm

jestem za, ale jeśli miałoby to zostać wprowadzone to:
1 głowy muszą być ciężkie (inaczej ludzie będą kolekcjonować)
2 najpierw ProgD musi jakoś spersonalizować Cantryjczyków (włosy, oczy, skóra, znaki szczególne np. blizny)
cantr się posypał
rc

Postby rc » Tue Mar 07, 2006 4:48 pm

Pomysl nieco makabryczny, ale jakis sposob udowodnienia, ze dana osoba nie zyje bylby przydatny. Pokazanie glowy kogos sciganego jest dosc dobrym sposobem. Inny, nieco mniej makabryczny: trzeba wprowadzic aparat fotograficzny. Robimy zdjecie zwlok - jesli ktos znal dana osobe za zycia to na zdjeciu rozpozna. Przy okazji mozemy robic zdjecia osob zyjacych - dzieki temu mozemy wyslac kogos na handel, bedac pewnym, ze spotka sie z wlasciwa osoba. O pieknych listach gonczych juz nie wspomne (trzeba tylko miec zdjecie sciganego - ale to juz problem tych, ktorzy takowy list chca stworzyc).
Oczywiscie, zdjecie typowo tekstowe - czyli widzimy np. cos takiego:
Na zdjeciu widzisz zwloki iksinskiego
lub tez:
Na zdjeciu widzisz zwloki dwudziestoletni mezczyzna
gdy dana osoba nie byla nam wczesniej znana.
W przypadku zywych powinnismy widziec na zdjeciu opis podobny, jak widzimy w Cantr, gdy przygladamy sie komus (oczywiscie, opis niezmienny - taki, jaki byl w chwili zrobienia zdjecia). Jesli na zdjeciu bedzie ktos nieznany, powinnismy miec mozliwosc kliknac i nadac wlasna nazwe danej osobie. Dzieki temu bez problemu rozpoznamy osobe ze zdjecia (tu mozna zrobic wyjatek - jak minie zbyt duzo lat, mamy prawo miec problemy z rozpoznaniem - choc to moze oznaczac zbyt duze zmiany w systemie).
Aparat fotograficzny - glosny i z lampa blyskowa - kazdy powinien wiedziec, ze osoba xxx robi zdjecie osobie yyy. Juz widze te piekne tabliczki z napisem "Zakaz fotografowania" ;)
Susel

Postby Susel » Tue Mar 07, 2006 4:52 pm

in vitro... wrote:2 najpierw ProgD musi jakoś spersonalizować Cantryjczyków (włosy, oczy, skóra, znaki szczególne np. blizny)

Że sie tak wyrażę... Po grzyba?

in vitro... wrote:1 głowy muszą być ciężkie (inaczej ludzie będą kolekcjonować)

Co do ciężkości niech nie bedą za lekkie ale bez przesady, po co konserwowac głowę jak nie po to żeby je kolekcjonować? Człowieku! Pomyśl trochę!

in vitro... wrote:Czemu nikt nie napisał jeszcze o nabijaniu na pale?

Z jednej strony jestem za, dobry pomysł, ale z drugiej strony może już bez przesady...
Susel

Postby Susel » Tue Mar 07, 2006 4:52 pm

EDIT: Sorki, dwa razy puściłem tego samego posta :? ale i tak wykorzystam to miejsce :)

rc wrote:Pomysl nieco makabryczny, ale jakis sposob udowodnienia, ze dana osoba nie zyje bylby przydatny. Pokazanie glowy kogos sciganego jest dosc dobrym sposobem. Inny, nieco mniej makabryczny: trzeba wprowadzic aparat fotograficzny.

Właśnie ma być makabryczny! przecież to nie to samo jak rzucisz królowi na stolik zdjęcie martwego przestępcy, a jak mu walniesz na posadzkę głowę ściganego przestępcy... Aparat fotograficzny - nie pasuje mi do Cantra... Pozatym miałby za mało zastosowań... A głowy moga pełnic wiele funkcji...
Chatette

Postby Chatette » Tue Mar 07, 2006 5:42 pm

Pomysl makabryczny, ale cos ma w sobie...

Natomiast, czy cialo z glowa, ze sie tak wyraze, odeseparowana byloby juz nierozpoznawalne?
Badania opinii publicznej opierają się na fałszywej przesłance, że publiczność posiada opinię.
Susel

Postby Susel » Tue Mar 07, 2006 5:55 pm

Sądze że powinno być... bo po czym poznać kim ktoś był, jeśli nie ma głowy?
Chatette

Postby Chatette » Tue Mar 07, 2006 5:58 pm

No ewentualnie po ciuchach :D
Badania opinii publicznej opierają się na fałszywej przesłance, że publiczność posiada opinię.
Elm0

Postby Elm0 » Tue Mar 07, 2006 8:03 pm

A może odcięcie głowy powodowałoby automatyczne rozpoczęcie projektu pochówku? Wtedy nie byłoby problemu, czy bezgłowe zwłoki da się zindentyfikować, czy nie..
Snake

Postby Snake » Tue Mar 07, 2006 8:53 pm

in vitro... wrote:Czemu nikt nie napisał jeszcze o nabijaniu na pale??

Już dawno pisałem o drewnianym palu w rzeczach do dodania :twisted: tyle, że wtedy nikt tego nie brał na poważnie :?
<snake> that means Cantr on christmas xD
<EchoMan> Well. I would like to think so. ;)
in vitro...

Postby in vitro... » Tue Mar 07, 2006 10:50 pm

Susel wrote:
in vitro... wrote:2 najpierw ProgD musi jakoś spersonalizować Cantryjczyków (włosy, oczy, skóra, znaki szczególne np. blizny)

Że sie tak wyrażę... Po grzyba?

:shock: JAK TO "PO GRZYBA" !!! Wiesz jakie to daje możliwości?? Portrety pamięciowe, mimika, fryzury, przefarbowanie włosów (był o tym topic), maski, kominiarki a w przyszłości operacje plastyczne.
Susel wrote:
in vitro... wrote:1 głowy muszą być ciężkie (inaczej ludzie będą kolekcjonować)

Co do ciężkości niech nie bedą za lekkie ale bez przesady, po co konserwowac głowę jak nie po to żeby je kolekcjonować? Człowieku! Pomyśl trochę!

kolekcjonowanie głów?? to nie jest hitman tylko Cantr...

PS. Przepraszam że tak ostro wyszło, ale jestem zdziwiony twoim tokiem rozumowania. Po prostu niektóre rzeczy wydają mi się oczywiste a Tobie Susel nie, i na odwrót.
cantr się posypał
ushol

Postby ushol » Tue Mar 07, 2006 11:04 pm

Gdzieś napisane byłoże człowiek w kantr waży 60000g... Czyli głowa powinna ważyć min 4kg...
Image

Image

Federacja RP
Vivaldii

Postby Vivaldii » Tue Mar 07, 2006 11:10 pm

Denis B wrote:Pomysł swietny !!
Przy czym bardziej tu chodzi o wedzenie głowy a nie do wrzucania jej do soli . Sol niszczy skore i jest to łatwy sposob na zdocycie czaszki a nie ładnej głowki ;)

Do zestawu zyczen co do głow trzeba dodac by głowa była rozpoznwalna - - czyli jak ktos znał Ixinskiego to pozna jego głowe ...

Świetne z tym wędzeniem... a co do soli to nie wiem jak to działa, gdzieś słyszałem że się wrzucało do soli ale może to plotka... Rozpoznawanie proponowałem od początku, bez tego elementu nie miałoby to sensu ;-)

Podsumowując.

1. Obcięcie głowy powinno być równoznaczne z zaczęciem pochówku, to by ułatwiło wiele dla Pd chyba...

2. Głowa powinna być dość ciężka od 1kg do 4kg bo faktycznie nie chodzi tu o tworzenie makabrycznych kolekcji w plecaku a o rzeczowe udowodnienie czyjejś śmierci, lub odesłanie głowy do kogoś by zrobić wrażenie...

3. Głowy powinny być oczywiście rozpoznawane tak samo jak ludzie za życia...

4. Głowa zakonserwowana powinna chyba też się psuć choć wolno by na końcu stać się nierozpoznawalnym przedmiotem o nawie czaszka, który to przedmiot jest całkowicie bezużyteczny...

5. Głowy i czaszki powinny dawać się pochować tak samo jak zwłoki tylko że szybciej...

Pytania:

1. Czy głowa powinna być widoczna w wyglądzie postaci tak jak broń?

2. Czy do urwania głowy potrzeba narzędzi czy nie?

3. Jak to właściwie jest z metodami konserwacji?

Return to “Sugestie”