Prad i elektrownia

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Czy chcesz by Twoje postaci mogly produkowac prad w Cantr?

Tak, ten pomysl jest swietny
3
14%
Tak, ale ten pomysl trzeba zmodyfikowac
6
29%
Nie, ten pomysl jest do bani
12
57%

Total votes: 21
Miaua

Postby Miaua » Wed Apr 22, 2009 5:21 pm

Gaz też chwilowo chowamy po kieszeniach. I wodę. Ten sam poziom abstrakcji :wink:
Kamienny znak: I'm the Devil, I love metal!
Kamienny znak: Dzięki, Marolu Wielki Bardzo!

Image
Elm0

Postby Elm0 » Wed Apr 22, 2009 5:28 pm

Nie, bo gaz i woda to substancje, zaś prąd to przepływ elektronów/jonów.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Jinchuuriki

Postby Jinchuuriki » Wed Apr 22, 2009 5:36 pm

I żeby ten przepływ był możliwy potrzebne jest pole wytwarzane przez elektrownie. A więc można by było zrobić agregat, który naraz mógłby obsługiwać dajmy na to 5 urządzeń. Wystarczyła by jego obecność, aby został użyty, oraz wybranie odpowiedniego projektu (który byłby niemożliwy do założenia, gdy tego agregatu nie ma).

Wikipedia wrote:Agregaty prądotwórcze są autonomicznymi zespołami do wytwarzania energii elektrycznej. Zasadniczo składają się one z prądnicy synchronicznej, która jest napędzana silnikiem spalinowym.

Tu już mamy wypisane dwie części potrzebne do jego wytworzenia. Do projektu z użyciem prądu trzeba by było włożyć propan, benzynę lub inne paliwo, aby napędzić agregat.
"Freedom is only a hallucination"
BZR

Postby BZR » Wed Apr 22, 2009 5:36 pm

Cold, ja naprawdę ubolewam, że tak jest. Takim już jestem forumowym pesymistą :?

Wracąc, trochę na około do tematu energi - szkoda, że ropa w końcu prawie do niczego nie jest potrzebna. Moim zdaniem jest całkiem dobrze rozlokowana w świecie Cantra, a w każdym razie w polskiej strefie. Stałe zapotrzebowanie mogłoby spowodować rozwój handlu
Miaua

Postby Miaua » Wed Apr 22, 2009 5:41 pm

Elm0 wrote:Nie, bo gaz i woda to substancje, zaś prąd to przepływ elektronów/jonów.

Ale mi nie chodziło o różnice między gazem a prądem w realnym Świecie tylko o cantryjskie widzenie Świata. Ale się kłócić nie będę. Tak tylko sobie fizjonomuję.
Kamienny znak: I'm the Devil, I love metal!

Kamienny znak: Dzięki, Marolu Wielki Bardzo!

Image
witia1

Postby witia1 » Wed Apr 22, 2009 6:47 pm

Jinchuuriki wrote:I żeby ten przepływ był możliwy potrzebne jest pole wytwarzane przez elektrownie. A więc można by było zrobić agregat, który naraz mógłby obsługiwać dajmy na to 5 urządzeń. Wystarczyła by jego obecność, aby został użyty, oraz wybranie odpowiedniego projektu (który byłby niemożliwy do założenia, gdy tego agregatu nie ma).

Wikipedia wrote:Agregaty prądotwórcze są autonomicznymi zespołami do wytwarzania energii elektrycznej. Zasadniczo składają się one z prądnicy synchronicznej, która jest napędzana silnikiem spalinowym.

Tu już mamy wypisane dwie części potrzebne do jego wytworzenia. Do projektu z użyciem prądu trzeba by było włożyć propan, benzynę lub inne paliwo, aby napędzić agregat.

W sumie silniki spalinowe już mamy, tylko żeby jeszcze coś zechciały spalać :P Wystarczy by samochody zrobiły się paliwożerne a już popyt na ropę wzrośnie.

Z tym prądem widzę jeden kłopot, zautomatyzuje to pewne procesy i przyczyni się do powstawania kolejnych stert rzeczy. Najbardziej przydatne by to było zapewne w osadach których na to nie będzie stać, gdzie mieszkają ze 3-5 osób dopiero rozwijających osadę. W takich miastach gdzie ludzi jest 30-40 lub więcej przyczyni się tylko do tworzenia hałd produktów gotowych bo ich produkcja będzie zbyt tania.
Rest In Pieces.
€e$y

Postby €e$y » Wed Apr 22, 2009 6:47 pm

Co do chowania gazu i wody po kieszeniach --- owszem można by wymyśleć baterię wielokrotnego użytku (np. niklową - nowe zastosowanie dla niklu) ale to tylko utrudniłoby wprowadzenie zmian.
witia1

Postby witia1 » Wed Apr 22, 2009 7:45 pm

W sumie ta znikoma przydatność ropy to nieco fikcja na wydobyciu niektórych rzeczy (tych gdzie da się użyć benzyny) można zyskać 11-15% używając paliwa. A nie widziałem jeszcze miasta które by to wykorzystywało, więc może Cantryjczycy wcale nie chcą usprawnień :)
Rest In Pieces.
Elm0

Postby Elm0 » Thu Apr 23, 2009 1:07 pm

Niech wpierw wprowadzą kończące się zasoby naturalne.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
kamil1313

Postby kamil1313 » Sun Apr 26, 2009 1:02 pm

" Widzisz jak postać1 podaje do postać2 trochę prądu "
postać2 mówi:"*chowa do kieszenie prąd*". :lol: Ciekawe...
Sopel_1

Postby Sopel_1 » Sun Apr 26, 2009 1:06 pm

kamil1313 wrote:" Widzisz jak postać1 podaje do postać2 trochę prądu "
postać2 mówi:"*chowa do kieszenie prąd*".

postać2 mówi: "*podskakuje lekko* Ałł ... kopie ..."
Jinchuuriki

Postby Jinchuuriki » Sun Apr 26, 2009 1:13 pm

Sopel_1 wrote:
kamil1313 wrote:" Widzisz jak postać1 podaje do postać2 trochę prądu "
postać2 mówi:"*chowa do kieszenie prąd*".

postać2 mówi: "*podskakuje lekko* Ałł ... kopie ..."

Widzisz jak postać3 wskazuje postać2
postać3 mówi: "łapać go! Kopnął naszego prądem!"
"Freedom is only a hallucination"
kamil1313

Postby kamil1313 » Mon Apr 27, 2009 6:12 pm

Widzisz jak postać2 umiera.
Podtać1 mówi *podchodzi do ciała* Chyba poraził go prąd... Po co ja mu go dawałem? Teraz przeze mnie nie żyje... :twisted: :twisted:
cald dashew

Postby cald dashew » Mon Apr 27, 2009 7:45 pm

kamil1313 wrote:Widzisz jak postać2 umiera.
Podtać1 mówi *podchodzi do ciała* Chyba poraził go prąd... Po co ja mu go dawałem? Teraz przeze mnie nie żyje... :twisted: :twisted:

no comment
Image
Image
Image

Return to “Sugestie”