Wybór zaludnienia miejsca narodzin postaci

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Zamia

Postby Zamia » Tue Jun 17, 2008 5:57 pm

Pomysł ciekawy i widzę, że ma wielu zwolenników. :D
Ja osobiście przy tworzeniu nowej postaci /ewentualnie :wink: / zdecydowałabym się jednak nadal na wybór losowy.
Tetro

Postby Tetro » Tue Jun 17, 2008 6:02 pm

Jestem za... Pomysł bardzo ciekawy. Mam nadzieje ze szybko wejdzie w zycie.
?
Mattan

Postby Mattan » Tue Jun 17, 2008 6:08 pm

rem wrote:Świetnie, w końcu nie trzeba by pierwszych paru lat marnować na podróż, gdy rzuci Cię w innym typie lokacji, niz sobie wymarzyłeś ;)
Skąd twoja postać wie że trzeba podróżować. :shock:

Oczywiście za. Taki sposób wyboru na pewno zmniejszy ilość zombi czyli takich "obudził sie i to wszystko".
Może dla nowych pierwsze dwie lokacje z ograniczonym wyborem do ludnych i średnio ludnych, ale niekoniecznie.
Może wystarczy krótkie wyjaśnienie dla nowych w momencie wyboru. Tak jak z nazwami pojazdów w momencie nadawania nazwy, że zachęcamy do wybrania lokacji z większą ilością postaci bo to umożliwia szybsze zrozumienie zasad gry.

Dodatkowa opcja do każdej wymienionej przez Marola:
- polskie 7 wysp
- reszta świata Cantr
Oczywiście jeżeli spodoba się jest możliwe itp. itd.
witia1

Postby witia1 » Tue Jun 17, 2008 7:30 pm

Wymysł o podróżowaniu niekoniecznie jest "z choinki". Istota rozumna może domniemywać że nie jest jedyną żyjącą na świecie więc skoro są inne to może żyją w takim miejscu gdzie będzie lepiej?

Pomysł sam w sobie jest bardzo dobry :) Szczególnie na początku warto mieć taką opcję by mieć pewność że się wyląduje wśród ludzi a nie w sypialni ^^
lacki2000

Postby lacki2000 » Tue Jun 17, 2008 10:29 pm

ZA. A jak będą wyliczane granice przedziałów? Bo wg mnie są one rozmyte.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
marol

Postby marol » Tue Jun 17, 2008 10:31 pm

Tak, jak mediana, tyle, że na trzy.
(SRVPRC)
Image
cald dashew

Postby cald dashew » Wed Jun 18, 2008 8:58 am

Super pomysl
Image
Image
Image
rem

Postby rem » Fri Jun 20, 2008 10:40 am

Mattan wrote:Skąd twoja postać wie że trzeba podróżować. :shock:

Bo w osadzie, w której sie przebudza, są mapy na ziemi (chyba wszędzie), bo słyszy od innych osób że są jakieś inne miejsca, bo do miejsca spawnu przyjeżdżają/przypływają kupcy/podróżnicy
Somewhere over the rainbow, blue birds fly, and the dreams that you dreamed of dreams really do come true...
Mattan

Postby Mattan » Fri Jun 20, 2008 11:09 am

rem wrote:
Mattan wrote:Skąd twoja postać wie że trzeba podróżować. :shock:

Bo w osadzie, w której sie przebudza, są mapy na ziemi (chyba wszędzie), bo słyszy od innych osób że są jakieś inne miejsca, bo do miejsca spawnu przyjeżdżają/przypływają kupcy/podróżnicy

Tak w związku z tym nowonarodzona postać nawet nie przedstawia się tylko bierze jedzenie z beczki i udaje się dokładnie we właściwym kierunku lub nawet się przedstawia i pyta w która stronę do Przylądka Urodzaju itp.
Ja nie jestem przeciwnikiem tego że ktoś chce przenieść swoją postać w lubiane przez niego miejsce, ale niech to zrobi z odrobiną wysiłku np. wypytując kupców lub wymyślając jakiś cel który przybliży postać do upragnionego miejsca. Trochę pomysłowości proszę.

Myślę że Cantr powinien iść w kierunku propozycji Marola czyli większego wpływu na losy swojej postaci to niewątpliwie podniesie grywalność.
marol

Postby marol » Fri Jun 20, 2008 11:59 am

Dzielenie medianą na 3 nie jest raczej dobrym pomysłem. Poniżej jest schemat zaludnienia miast.
Image
Obecnie jest 222 lokacje z dwiema lub więcej osobami, gdyby podzielić je na 3 równe grupy, to ich zakresy byłyby następujące:
  • od 6 do 50 osób,
  • od 3 do 6 osób,
  • od 2 do 3 osób.
Może ktoś potrafi zaproponować coś innego?
(SRVPRC)

Image
marol

Postby marol » Fri Jun 20, 2008 12:05 pm

Kolejna koncepcja dzielenia lokacji na grupy: dzielimy nie pod względem liczebności miast, a pod względem zaludnienia. Czyli w obecnej sytacji 1576 postaci w trzech grupach miast:
  • 21 lokacji od 17 do 50 osób (w sumie 525 osób),
  • 50 lokacji od 7 do 17 osób (w sumie 525 osób),
  • 151 lokacji od 2 do 7 osób (w sumie 526 osób).
Last edited by marol on Fri Jun 20, 2008 12:09 pm, edited 1 time in total.
(SRVPRC)

Image
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Fri Jun 20, 2008 12:05 pm

Może stałe wartości grup, na przykład 2-4, 5-8, 9+
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
marol

Postby marol » Fri Jun 20, 2008 12:07 pm

Stałe wartości nie sprawdzą się w nacjach znacznie mniejszych niż polska.
(SRVPRC)

Image
Leming

Postby Leming » Fri Jun 20, 2008 12:12 pm

marol wrote:Kolejna koncepcja dzielenia lokacji na grupy: dzielimy nie pod względem liczebności miast, a pod względem zaludnienia. Czyli w obecnej sytacji 1576 postaci w trzech grupach miast:

I to już wygląda bardzo rozsądnie. Nie wiem, czy ktokolwiek da radę coś mądrzejszego wymyślić.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Fri Jun 20, 2008 12:23 pm

Leming wrote:
marol wrote:Kolejna koncepcja dzielenia lokacji na grupy: dzielimy nie pod względem liczebności miast, a pod względem zaludnienia. Czyli w obecnej sytacji 1576 postaci w trzech grupach miast:

I to już wygląda bardzo rozsądnie. Nie wiem, czy ktokolwiek da radę coś mądrzejszego wymyślić.

Wygląda rozsądnie, ale widzę możliwość zaistnienia problemu. Dzięki systemowi tego typu największe miasta będą miały duży przyrost naturalny, co będzie zwiększało populacje w nich, co będzie zmniejszało ilość miast w tej grupie. Jak jakieś miasto spadnie do niższej grupy, małe szanse że wróci na miejsce. Po jakimś czasie może się okazać, że połowa populacji żyje w 10 największych miastach które się rozwiją, są bardzo gwarne i żywe, a reszta świata już mniej. Populacja stałaby się dodatkowym surowcem naturalnym dostępnym tylko w niektóych miejscach :) I duże miasta miałyby ludzi na wyprawy i ekspedycje. Właściwie kiedyś argumentowano, by coś takiego zrobić, że lepiej ożywić kilka miejsc niż pozwolić na stagnację wszędzie. I nawet świadomie się na to godzę. Choć jest kilka zabawnych rzeczy które mogą z tego wyniknąć. :)
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.

Return to “Sugestie”