Trening

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

pikolo

Postby pikolo » Wed Feb 20, 2008 12:57 pm

Nie, bo większości się to niepodoba. Umiejętności twojej postaci są zalezne od umiejętności postaci już znajdujących się w lokacji, gdzie postać się "obudziła".

No i niezwykle mnie interesuje, pod jakim kątem byś te umiejętnosci dobierał sam? Nie wiesz, czy twoją postać wywali w środku lasu, na pustyni, na bagnach czy nad wodą-wyobraź sobie, gdybyś zrobił miszczunia rąbania drwa , szkutnictwa i stolarki a by ci wredny system wywalił postac w środku gór gdzieś na D*?
Czy nie uważasz, że na 15 twoich postaci chociaż część mogłaby nie biegać z kuszami, żelaznymi tarczami i konopnymi ciuchami, tylko czymś bardziej oryginalnym?
michal

Postby michal » Wed Feb 20, 2008 1:18 pm

Umiejętności bym dobierał pod kątem tego, co mam ochotę odgrywać. Tak jak każdy wybiera płeć taką, jaką akurat chce grać. Jeśli wredny system wywali mi postać, gdzie jej się nie spodoba, najprawdopodobniej zrobi to samo, co robiły w takiej sytuacji wszystkie moje dotychczasowe postacie - pójdzie sobie stamtąd.

PS A właśnie, że większości się to podoba.
marshall

Postby marshall » Wed Feb 20, 2008 2:32 pm

Coś tej większości nie widać :)
Pomysł jest do bani IMO, jest dobrze tak jak teraz więc po co to zmieniać?
\m/,
michal

Postby michal » Wed Feb 20, 2008 2:55 pm

Jeśli w Cantr zmieniane jest tylko to, co złe i jeśli tylko według tego oceniany jest pomysł, to sprawy nie ma. Nie będę nikogo na siłę przekonywał. EOT
Arucard

Postby Arucard » Wed Feb 20, 2008 2:57 pm

Pomysl nawet ujdzie...ale nie jako projekt.....raczej mozna zrobic tak ze manekiny bedzie sie budowac jak jakies narzedzia czy maszyny i w budynkach lub na placach stawialo(plac treningowy i sale bedzie mozna robic ;))i raz dziennie da sie je zaatakowac jak inna postac...tyle ze ciut szybciej sie nauczymy walczyc na manekinie...tak to bym widzial.
Kto chce stringi w cantr(walić na PM):
Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
robin_waw

Postby robin_waw » Wed Feb 20, 2008 3:07 pm

Jestem na nie tak jest lepiej skoro ma to być symulator społeczeństwa to nie można na sztucznie takich cech narzucać, umiejętności są dziedziczone po "rodzicach" i tak jest dobrze.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Wed Feb 20, 2008 3:38 pm

Założenia gry są proste. Tworzy się postać, wybiera dla niej płeć i język jakim się posługuje. I tyle. Reszta startu jest (prawie) losowa.

Gracz nie ma wpływu na to gdzie postać się pojawi, jakie postać będzie miała umiejętności, kogo spotka, czy będą tam zwierzęta, przyjaźni ludzie, jakie surowce itp. I bardzo dobrze. Gracz ma za to wpływ na samą postać, co będzie myśleć, mówić robić itp.

Ja uznaję to za wielką zaletę i doradzam, by też tak to traktować. Przydaje sie umiejętność równoczesnego dopasowywania się do zastanych okoliczności oraz dokładania swojego wkładu i udziału w tym co się zastanie.

A jako dygresję dodam, że w moich oczach ciekawsze i bardziej ambitne jest dołączanie się i rozwijanie istniejących, zastanych miast, organizacji, kultur... niż realizowanie po raz n-ty pomysłu "załóżmy własną osadę od zera" z trzema ludźmi na krzyż.

A wracając do umiejętności. One dodają kolorytu. Statystyka i duża ilość umiejętności niemal gwarantują, że każda postać jest w czymś wyjątkowo biegła. "Geny" i wpływ środowiska to lepsze niż wyrafinowane wybieranie gracza zestawu cech czy profesji na całe życie postaci, zanim się jeszcze "narodzi".

Jak już wielokrotnie w tym i innych podobnych wątkach zauważono, pomysł zmiany systemu umiejętności nie ma żadnych szans na realizacje (i dobrze).
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Wed Feb 20, 2008 3:53 pm

Anzullak wrote:Witam. Chodzi mi o możliwośc trenowania umiejętności. Bo strasznie mnie denerwuje gdy moja postac ma więszośc umiejętności na poziomie: niezręcznie, po amotorsku. Według mnie powinno to wyglądac tak:

Projekt:trening umiejętności np. walka
potrzebne surowce: 0gr
potrzebne maszyny: manekin treningowy
potrzebne narzędzia: Drewniany miecz
potrzenby czas:15 dni

A i trenowac każdą umiej. można by tylko raz, i nie dotyczyło to by treningu z poziomu umiejętnie na po mistrzowsku.

Arucard wrote:Pomysl nawet ujdzie...ale nie jako projekt.....raczej mozna zrobic tak ze manekiny bedzie sie budowac jak jakies narzedzia czy maszyny i w budynkach lub na placach stawialo(plac treningowy i sale bedzie mozna robic ;))i raz dziennie da sie je zaatakowac jak inna postac...tyle ze ciut szybciej sie nauczymy walczyc na manekinie...tak to bym widzial.

Odsyłam do opcji "szukaj". Po wpisaniu manekina wyskoczył temat:

http://www.cantr.net/forum/viewtopic.ph ... ht=manekin
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Thu Feb 21, 2008 1:36 am

michal wrote:Jeśli w Cantr zmieniane jest tylko to, co złe i jeśli tylko według tego oceniany jest pomysł, to sprawy nie ma. Nie będę nikogo na siłę przekonywał. EOT

Witam nowego forumowicza,coś czuje żefajny ferment wprowadzisz.
Oby tak dalej! :mrgreen:
Co do pomysły,manekin fajny i już proponowany,gdyby trening na nim (atakownie go) mniej męczył niż atak na zwykłą postać to na pewno znalazłby wielu fanów i wiele by takich powstało w miastach polskiej strefy.
marol

Postby marol » Thu Feb 21, 2008 9:37 am

Sugestia odrzucona.

Element losowości charakterystyk postaci (które i tak nie determinują tak bardzo losów postaci, jak w innych grach) jest jednym z elementów stanowiących charakter gry i nie jest planowana jego zmiana.
(SRVPRC)
Image

Return to “Sugestie”