NiKnight wrote:I kolejne pytanie:
Jaka będzie jakość broni jeśli przez 27% czasu jej robienia pracuje amator, przez 70% osoba o średnich umiejętnościach a przez sto procent mistrz, z tym, że przez 15% pracy pracują wszystkie trzy osoby?
Coraz trudniejsze te pytania *nerwowo szuka ściąg po kieszeniach, próbując ukryć zakłopotanie i grać trochę na czas* Otóż w tej sytuacji aby uniknąć rażących przekrętów (mistrz wkręca ostatnią śrubkę i mamy mistrzowski produkt - co to to nie!) należałoby do każdego projektu dodać zmienną przeliczającą aktualny poziom. Obliczeniowo to jest proste: z każdym postępem w projekcie (nie wiem czy to jest co godzinę czy rzadziej) wylicza się aktualnu poziom biorąc pod uwagę kto przy nim pracuje. Na początku projektu:
Code: Select all
zmienna = srednia_poziomow_graczy_zaczynajacych_projekt;
Code: Select all
zmienna =(zmienna+srednia_poziomow_graczy_aktualnie_pracujacych)/2;
Taką zmienną unikniemy tego problemu a liczenia jest niewiele.No dobra wiem, że jest troche liczenia ale chce pokazać, że takie rozwiązanie będzie dość kłopotliwe no i mogą pojawić się "nadużycia", czyli broń końcową zawsze będzie składał mistrz a półprodukty robił każdy. Wtedy zawsze będzie wychodzić superbroń.
Ja tu też popieram powyższe głosy - grawerowanie plus RP byłoby lepszym rozwiązaniem (a nawet podobnie powinno być z pojazdami - widać typ pojazdu a na nim tabliczkę z nazwą - choć tak aktualne rozwiązanie też można postrzegać więc sie nie czepiam<Sugestia>
Może po prostu lepiej dodać nowe bronie (kopie tych co istnieją) ale widziane na wzór pojazdów - każdy z unikalną nazwą. Wtedy będzie można tworzyć unikalne miecze, tarcze itp. . Dobrze by tego typu rzeczy nie miały zbytniej przewagi nad zwykłymi, na przykład tylko 5% no a czas ich wykonania zwiększył się co najmniej trzykrotnie.
Miecz (lub inna broń) tego typu na stronie postaci powinna wyglądać inaczej niż standardowa, może ze swoją nazwą albo może tylko z napisem, np.: "całkiem nowa szabla z wygrawerowanym napisem".