Polskie dania

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Wed May 09, 2007 6:21 pm

Wino to napój alkoholowy, otrzymywany przez fermentacje soku z jagód winorośli. Zależnie od gatunku jagód i sposobu przyrządzenia może być wino białe lub wino czerwone. Przy wyrobie wina białego odrywa się jasne grona od szypułek, miażdży, pozostawia na 24 godziny, poczym wyciska się sok w prasach i poddaje fermentacji. Do wyrobu win czerwonych używa się jagód ciemnych.
Wino jest ze wszystkich napojów alkoholowych najmniej szkodliwe dla zdrowia. Używane w umiarkowanej ilości, działa na organizm podniecająco. W tym celu bywa nawet stosowane leczniczo, w wypadkach osłabień pochorobowych.

Mowimy tu o alkoholach niezbyt mocnych, zrobionych z rzeczy ktore w cantr sa bardzo zdrowe, jak jablka, winogrona, miod. To nie jakies wodki, nalewki czy spirytusy, tylko napoje tradycyjne i zdrowe :) W sredniowieczu uzywano tego nawet do przemywania ran by odkazic i wspomoc leczenie, zarwono zewnetrznie, jak i wewnetrznie, by lepiej znosic bol i proces gojenia. Uwazam ze takie wlasnie alkohole, o mocy kilkunastu procent powinny byc wlasnie silnymi lekami.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Arucard

Postby Arucard » Wed May 09, 2007 6:42 pm

Alkohole mogłyby być jednym ze składników niektórych silnych leków
Kto chce stringi w cantr(walić na PM):
Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
domeq

Postby domeq » Wed May 09, 2007 6:44 pm

Cantryjczyku, wystarczy wyeliminowac pasek upicia, a wprowadzic wzamian mozliwosc zjadania dowolnej ilosci kazdego "jadalnego" surowca. Przy czym:

- tak zjedzony surowiec nie zaspokoi glodu (postac i tak zje stala dzienna porcje tego dnia)
- zjedzenie w ciagu dnia ilosci wiekszej niz 3krotna normalna dzienna porcja spowoduje slabosc nastepnego dnia, a im bardziej postac "przesadzi" z obzerka, tym slabosc trwala bedzie dluzej (wszyscy beda mogli ja widziec, oczywiscie "slabosci" nie beda trwac dluzej niz kilka dni)
- zjadac mozna rowniez niezaspokajajace glodu leki. zjedzenie w ciagu dnia dawki uleczajacej 3% zycia i wiecej, rowniez spowoduje slabosc.

Proste i genialne. Jedzenie znika, przedawkowanie powoduje przykre konsekwencje.
Grasz w zielone? Masz zielone?
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sun May 13, 2007 4:02 pm

Ciekawe pomysly. Sama idea mozliwosci zjadania zywnosci na zyczenie jest bardzo dobra. Ograniczenie w ilosci, by nie zmarnowac na raz wielu kilogramow jedzenia tez mi sie podoba. Ale uwazam ze te kary z przejedzenia to juz zbyt przesadzone. Lepiej miec w mechanice mozliwosc odgrywania jedzenia tego co sie chce, niz miec mozliwosc odgrywania mechaniki wywolujacej slabosc.
Matix

Postby Matix » Sun May 13, 2007 4:57 pm

Cantryjczyk wrote:Ciekawe pomysly. Sama idea mozliwosci zjadania zywnosci na zyczenie jest bardzo dobra. Ograniczenie w ilosci, by nie zmarnowac na raz wielu kilogramow jedzenia tez mi sie podoba. Ale uwazam ze te kary z przejedzenia to juz zbyt przesadzone. Lepiej miec w mechanice mozliwosc odgrywania jedzenia tego co sie chce, niz miec mozliwosc odgrywania mechaniki wywolujacej slabosc.

Mi się podoba ^^.
1. Będę musiał częściej się logować, by karmić moje postacie.
2. Będę mógł robić postacie ćpunów, które będą ćpały miód lub wszelkiego rodzaju mikstury. ^^
http://www.matix.salon24.pl
Danio

Postby Danio » Sun May 13, 2007 5:13 pm

Raczej nie o to chodzi Matix. Postacie będą jadły normalnie, ale gracz może też jeść według swojego uznania np. zatrzymać jedzenie, lub jeść jego za dużo. Jeśli chodzi o mnie to jestem na tak.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Fri May 25, 2007 5:01 pm

Mattan wrote:Jak będzie szansa na przedstawienie tego angolom to mogę opracować dokładny projekt z ilościami itp.

Istnieje odpowiedni temat na forum RD o tym. Zamierzam go wskrzesic i przedstawic opinie polskich graczy, oraz aktywnie je wspierac. Mimo swoich ograniczen (czas, jezyk) postaram sie by opinie polskich graczy byly wazniejsze dla departamentow. Byloby mi znacznie latwiej i przyjemniej, gdyby pojawilo sie wiecej tych opinii tutaj i jakies gotowe wnioski. Takie jak propozycje calego procesu i dzialania miodu pitnego i moze tez innych napojow alkoholowych.

Acha, nie skupiajcie sie na jednej wizji i laczeniu pomyslow, (np pomysl z spozywaniem na zyczenie w celach odgrywania). To by wymagalo sporo pracy ProgD czyli pomysl bylby odlozony na czas niekreslony i koniec.

To jak z tym antalkiem do fermentacji? Jakie dokladnie procesy i surowce zwiazane z miodem pitnym? Jak mialby waszym zdaniem dzialac? I co z paskiem upicia?

Ja uwazam ze daloby sie obejsc bez tego paska, teraz nie dziala i chyba nigdy nie bedzie dzialal, a tylko przeszkadza. Upicie mozna odgrywac, podobnie jak samopoczucie, nie mamy paska samopoczucia. Wino, sake, miod pitny mozna by wedlog mechaniki traktowac jako zdrowe soczki, a odgrywac tak jak bedzie nam wygodnie. Co wy na to?
in vitro...

Postby in vitro... » Fri May 25, 2007 5:29 pm

z tym paskiem to się zgodzę. nie można go wywalić?
cantr się posypał
Mattan

Postby Mattan » Tue Jun 03, 2008 5:07 pm

Odswierzam ten temat bo podobno mają być wprowadzane nowe potrawy. Proszę rzucajcie propozycje potraw typowo polskich. :) (pierogi ruskie) i nie tylko.

Pierogi ruskie:
Skladniki: mąka, woda, ziemniaki, cebula
Narzędzia: wałek, garnek
Maszyny: kuchnie
robin_waw

Postby robin_waw » Tue Jun 03, 2008 9:24 pm

Nowe potrawy.

Kotlet mielony
Kotlet schabowy
Kiełbasa
Kiełbasa z grilla
kopytka
Zupy:
kapuśniak,
rosół - niby jest bulion
pomidorowa z ryżem
pomidorowa z makaronem,
karoflanka
zupy owocowe
Legalus

Postby Legalus » Tue Jun 03, 2008 9:57 pm

kij z nimi!
Królestwo za Pierogi ruskie! :D
Lepiej spłonąć niż dać się rozwiać przez wiatr...
Mattan

Postby Mattan » Tue Jun 03, 2008 10:39 pm

Kutia z ryżem
Skladniki: pszenica, ryż, miód lub cukier, orzechy i rodzynki, paliwo
Narzędzia: jakaś palka lub młotek (może pobijak), garnek
Urządzenia: kuchenka
W Cantr nie ma maku więc wybrałem pewien rodzaj kutii z ryżem. Pszenicę się obłupuje z łuski to potrzebna jest palka lub młotek.

Oscypek
Skladniki: ser, sól, drewno
Narzędzia:
Urządzenia: wędzarnia

Moskol
Skladniki: tłuczone ziemniaki, mąka, woda, sól, opcjonalnie jaja
Narzędzia:
Urządzenia: kuchnia lub kuchnia węglowa (nie gazowa)
Te placki pieczono na blasze więc nie można na gazowej kuchni

Makaron
Skladniki: mąka, woda, jaja
Narzędzia: wałek, noż
Urządzenia: kuchnia
powinien być składnikiem innych potraw szczególnie zup
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Tue Jun 03, 2008 11:14 pm

Mattan, świetne propozycje. Inni: prócz nazwy potrawy podawajcie składniki oraz najlepiej maszyne na której dobrze by to robić. Składniki ni powinny się pokrywać z czymś co już istnieje w grze.
Mattan

Postby Mattan » Wed Jun 04, 2008 8:17 am

Ja tak mogę dużo. :)

Ziemniaki gotowane
Składniki: ziemniaki, woda
Narzędzia: garnek, może nóż żeby obrać ziemniaki
Urządzenia: kuchnie, paleniska (wszystkie)

Zsiadłe mleko
Składniki: mleko
Narzędzia:
Urządzenia: misa (potrzeba jakieś naczynie)
Wykonywane: automatycznie

Ziemniaki z zsiadłym mlekiem
Składniki: ziemniaki gotowane, zsiadłe mleko, koper (przydałaby się jakaś omasta)
Narzędzia:
Urządzenia: stół kuchenny

-----------------------------------------------------------------------------

KONFITURY:
Składniki: dla wszystkich rodzajów woda i cukier lub sok z winogron
Narzędzia: garnek i może nóż do krojenia
Urządzenia: kuchenki

Konfitury z jabłek
Składniki: + jabłka

Konfitury z zielonych pomidorów
Składniki: + pomidory

Konfitury z płatków róży
Składniki: + róże

Konfitury z malin
Składniki: + maliny

Konfitury z truskawek
Składniki: + truskawki

Konfitury z cytryn
Składniki: + cytryny

Konfitury robi się na bazie albo syropu uzyskiwanego prze odparowywanie wody z cukrem albo z zagęszczonego soku z winogron. Proponuję taki podział - woda z cukrem: pomidory, róże, cytryny - sok z winogron: jabłka, maliny i truskawki.
Oczywiście wynikiem tych wszystkich produkcji konfiturowych mogły by być ogólne konfitury.

Herbata z konfiturami
Składniki: herbata, konfitury
Narzędzia:

Chleb (kanapki) z konfiturą
Składniki: chleb, konfitury
Narzędzia: nóż
Last edited by Mattan on Wed Jun 04, 2008 10:06 am, edited 3 times in total.
pipok

Postby pipok » Wed Jun 04, 2008 9:37 am

Ziemniaki gotowane ze zsiadłym mlekiem
Składniki: ziemniaki gotowane, zsiadłe mleko, koper (przydałaby się jakaś omasta)
Mniam! Nie mogę się doczekać.

Return to “Sugestie”