Transmisja "na zywo"
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- Averus Wolfmaster
- Rusalka
Ale offtop nawalacie, aż głowa boli. Nie chciałem tu mówić o demokracji tylko o nowych nadajnikach.
Ale powiem co myślę na temat waszego bajania bo muszę (poraz kolejny). Rewolucji nie będzie, tak samo jak państw stricte totalitarnych ani też innych z jednego prostego powodu: Conajmniej 90% graczy nie potrafi nie utożsamiać się ze swoimi postaciami, czego efektem jest społeczeństwo o świadomości i poglądach jak we współczesnym świecie. A macie w głowie przekonania antywojenne, kapitalistyczne, zgodne z kartą praw człowieka (bardzo ważny tutaj aspekt), wysokie poczucie własnej wartości związane z równością ludzi, poglądy anty rasistowskie itd.
Wszystko to nie istniało np. w średniowieczu. I dlatego ten świat był tak różny od naszego - nie dlatego że my mamy samochody, komputery i amfetamine, a oni mieli tylko żelazne topory, cepy i katedry gotyckie.
Ale powiem co myślę na temat waszego bajania bo muszę (poraz kolejny). Rewolucji nie będzie, tak samo jak państw stricte totalitarnych ani też innych z jednego prostego powodu: Conajmniej 90% graczy nie potrafi nie utożsamiać się ze swoimi postaciami, czego efektem jest społeczeństwo o świadomości i poglądach jak we współczesnym świecie. A macie w głowie przekonania antywojenne, kapitalistyczne, zgodne z kartą praw człowieka (bardzo ważny tutaj aspekt), wysokie poczucie własnej wartości związane z równością ludzi, poglądy anty rasistowskie itd.
Wszystko to nie istniało np. w średniowieczu. I dlatego ten świat był tak różny od naszego - nie dlatego że my mamy samochody, komputery i amfetamine, a oni mieli tylko żelazne topory, cepy i katedry gotyckie.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
-
Re: Transmisja "na zywo"
Rusalka wrote:Tak sobie rozmyślałem na temat budowy zaawansowanego aparatu demokratycznego w cantr i doszedłem do wniosku, że absolutnie niezbędnym elementem demokracji są media
Rusalka wrote:Ale offtop nawalacie, aż głowa boli. Nie chciałem tu mówić o demokracji tylko o nowych nadajnikach.
Mylisz przyczyne ze skutkiem. Boli glowa wiec widzisz OT

Nie zgadzam sie z Toba co do przekonan jakie glosisz w poscie powyzej ale dyskutowanie tego nie ma sensu na forum, z wielu powodow. Jak chcesz to mozemy isc na piwo. Tylko nie do Mechanika bo tam bywam rzadko, jak Kruszyna robi jakas nieoficjalna impreze bez studentów

- in vitro...
-
-
lol
Lena, postaram Ci sie wyjasnic o co chodzi.
Rozpiera Cie entuzjazm i szalejesz po calym forum. A ze Twoja znajomosc geografii i historii swiata Cantr, forum oraz mechaniki gry jest delikatnie mówiac niedoskonala to wychodzi dziwnie
Troszeczke wyluzuj i skup sie na jednym watku na raz
PS. Mam wrazenie ze znam jedna (prawie na pewno) albo i nawet dwie Twoje postacie. Pierwsza zdradzila sie ze slaboscia do od naszych braci słowian a druga ma ewidentnie ADHD
Lena, postaram Ci sie wyjasnic o co chodzi.
Rozpiera Cie entuzjazm i szalejesz po calym forum. A ze Twoja znajomosc geografii i historii swiata Cantr, forum oraz mechaniki gry jest delikatnie mówiac niedoskonala to wychodzi dziwnie
Troszeczke wyluzuj i skup sie na jednym watku na raz

PS. Mam wrazenie ze znam jedna (prawie na pewno) albo i nawet dwie Twoje postacie. Pierwsza zdradzila sie ze slaboscia do od naszych braci słowian a druga ma ewidentnie ADHD

- Elm0
Rusalka wrote:Ale powiem co myślę na temat waszego bajania bo muszę (poraz kolejny). Rewolucji nie będzie, tak samo jak państw stricte totalitarnych ani też innych z jednego prostego powodu: Conajmniej 90% graczy nie potrafi nie utożsamiać się ze swoimi postaciami, czego efektem jest społeczeństwo o świadomości i poglądach jak we współczesnym świecie. A macie w głowie przekonania antywojenne, kapitalistyczne, zgodne z kartą praw człowieka (bardzo ważny tutaj aspekt), wysokie poczucie własnej wartości związane z równością ludzi, poglądy anty rasistowskie itd.
Rusałka, lepiej bym tego nie wyraził. Cantr nie musi (nie musi? nie może! akysz, akysz!) być odwzorowaniem realnego świata, przecież chodzi o to żeby zrobić coś nowego, coś fajnego. Cantr jako świat jest strasznie niewiarygodny, bo oszczędzono mu kilku tysięcy lat rozwoju społeczeństw...
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
-
Rusalka wrote:Rewolucji nie będzie, tak samo jak państw stricte totalitarnych ani też innych z jednego prostego powodu: Conajmniej 90% graczy nie potrafi nie utożsamiać się ze swoimi postaciami, czego efektem jest społeczeństwo o świadomości i poglądach jak we współczesnym świecie. A macie w głowie przekonania antywojenne, kapitalistyczne, zgodne z kartą praw człowieka (bardzo ważny tutaj aspekt), wysokie poczucie własnej wartości związane z równością ludzi, poglądy anty rasistowskie itd.
Dotknąłeś istoty problemu jak nikt inny dotąd dlatego przytaczam to jeszcze raz prawie w całości. Kiedyś pisałem a także próbowałem wprowadzać to w grze, że Cantr jest idealnym miejscem do wypróbowania różnych utopijnych pomysłów dotyczących organizacji społeczeństwa. I wszystko się rozbija o to , że prawie nikt nie potrafi się w ten sposób bawić - zaraz jest święte oburzenie, że coś odstaje od zakodowanego w głowie gracza schematu. Brakuje w grze odrobiny szaleństwa- wyjątkiem był chyba tylko Zakon Zygurda czy akcja Robin Hooda. Każdy chce tylko zbudować domek albo statek a za szczyt marzeń i możliwości uchodzi założenie swojej firmy- przy czym ona MUSI być oczywiście kapitalistyczna

Ciągle wszyscy wymieniają pięć podobno jedynych możliwych ustrojów, sami sobie narzucając ograniczenia- a gdzie wyobraźnia ? To że coś się nie sprawdziło w realu nie oznacza przecież, że nie można tego wypróbować w grze. I co z tego że się może nie udać ? Za to jak gra na tym skorzysta. NIE O TO CHODZI ŻEBY ZŁAPAĆ KRÓLICZKA ALE BY GONIĆ GO!
- Averus Wolfmaster
Też to zauważyłem. Cantr na pewno dokładnie nie pokazuje rozwju społeczeństw, bo jedyne społeczenstwo jakie nam przychodzi do głowe to równe i demokratyczne, a jak jakas 'podła' myśl zakwitnie to szybko się ją wyplenia ( choć zdaje mi się, ze w niektorych miejscach króluje komunizm, ale to tylko wynik pomyłki jaką jest nie czucie potrzeby posiadania własnego przez postać wirtualną ).
Poza tym bez mozliwosci tworzenia podstawowej komorki społecznej - rodziny - zona, ojciec, dziecko - Cantr nijak się ma do społeczenstwa.
Pewnie wyleciało mi z głowy mnóstwo rzeczy, ale mniej wiecej tak mysle.
Poza tym bez mozliwosci tworzenia podstawowej komorki społecznej - rodziny - zona, ojciec, dziecko - Cantr nijak się ma do społeczenstwa.
Pewnie wyleciało mi z głowy mnóstwo rzeczy, ale mniej wiecej tak mysle.
- KilDar
Milo wrote:lol
Mam wrazenie ze znam jedna (prawie na pewno) albo i nawet dwie Twoje postacie. Pierwsza zdradzila sie ze slaboscia do od naszych braci słowian a druga ma ewidentnie ADHD
taa... tą pierwszą jakoś też kojarzę

Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
- Susel
Averus Wolfmaster wrote:Też to zauważyłem. Cantr na pewno dokładnie nie pokazuje rozwju społeczeństw, bo jedyne społeczenstwo jakie nam przychodzi do głowe to równe i demokratyczne, a jak jakas 'podła' myśl zakwitnie to szybko się ją wyplenia (...).
A nie mozna stworzyc panstwa totalitarnego bo
Rusalka wrote:Conajmniej 90% graczy nie potrafi nie utożsamiać się ze swoimi postaciami
wiec nie dbaja o ich zycie i beda walczyc nawet jak wiedza ze odrazu pojda do piachu...

A i moze niech jakis mod przeniesie te dyskusje do "Ogolnych dyskusji" bo tutaj zasmiecamy Rusalkowi temat...

- Elm0
Susel wrote:A nie mozna stworzyc panstwa totalitarnego boRusalka wrote:Conajmniej 90% graczy nie potrafi nie utożsamiać się ze swoimi postaciami
wiec nie dbaja o ich zycie i beda walczyc nawet jak wiedza ze odrazu pojda do piachu...![]()
To zależy. Bo gdy chodzi o równość, sprawiedliwość i inne pierdoły to utożsamiają sie jak najbardziej... cholerna poprawność polityczna

Natomiast w obliczu śmierci każdy staje się bohaterem (zużywanie surowców na głupie projekty, nadęte przemówienia itd). No ludzie, żenada. Normalnie 3/4 błagałoby o litość.
Averus wrote: w niektorych miejscach króluje komunizm, ale to tylko wynik pomyłki jaką jest nie czucie potrzeby posiadania własnego przez postać wirtualną .
To ja się spotkałem z sytuacją, gdy gracz robił wyrzuty OOC że system w wiosce jest komunistyczny (

Szkoda gadać.
I don't know but I've been told,
-
Elm0 wrote:Natomiast w obliczu śmierci każdy staje się bohaterem (zużywanie surowców na głupie projekty, nadęte przemówienia itd).
Moje takie nie są (przynajmniej nie te, w które włożyłem pracę i na których mi zalezy). Staram się wczuć w uczucia postaci w takiej sytuacji. Nawet, gdybym dobrą postacią stracił wszystko, to wolałbym zaczynać w innym miejscu od zera niż żeby mi ją zabili. A właściwie nie "od zera"... Bo zawsze, niezależnie od rzeczy materialnych, zostają notki, plany i znajomości; wciąż taka postać jest w lepszej sytuacji niż całkowicie nowa postać. O rozwinięte postacie trzeba dbać, moim zdaniem. Choćby trzeba się było czasem poddać, oddać miecz i prosić o oszczędzenie.
-
@up
Dokładnie, też wolałbym prosić o oszczedzenie życia niż grac nową postacią i od nowa wędrować przez pół wyspy i poznawać ludzi...
Co do tych ustrojów, to uważam, że niezwykle mało osad (przynajmniej tych, które spotkałem) miało jakikolwiek poważniej traktowany ustrój, nie licząc króla wioski i rady wioski.
A dlaczego to się nie przyjmuje? W jednej z wiosek widziałem ulotki i notatkę głoszącą potrzebe utworzenia Republiki. Autora dawno juz nie było, a nikt inny nie potrafił odpowiedziec na pytania odnośnie tych notek. Większość postaci dąży tylko do spokojnej pracy, ew. roli podróżnika czy własciciela firmy...
Dokładnie, też wolałbym prosić o oszczedzenie życia niż grac nową postacią i od nowa wędrować przez pół wyspy i poznawać ludzi...
Co do tych ustrojów, to uważam, że niezwykle mało osad (przynajmniej tych, które spotkałem) miało jakikolwiek poważniej traktowany ustrój, nie licząc króla wioski i rady wioski.
A dlaczego to się nie przyjmuje? W jednej z wiosek widziałem ulotki i notatkę głoszącą potrzebe utworzenia Republiki. Autora dawno juz nie było, a nikt inny nie potrafił odpowiedziec na pytania odnośnie tych notek. Większość postaci dąży tylko do spokojnej pracy, ew. roli podróżnika czy własciciela firmy...
-
Argh... Miałem sie powstrzymac ale nie potrafie.
Jaka demokracja? Jaka monarchia? Komunizm?!
Gram ponad rok, pare postaci mam. Owszem, sa proby przenoszenia na sile systemu rzadów z realnego swiata do Cantr. Raczej nie udane. Im bardziej skomplikowane kodeksy ktos spisze tym bardziej martwe pozostaja
Raz: spolecznosci w Cantr rzadza sie swoimi prawami i faktyczna ich organizacja jest specyficzna dla tego swiata. Jakies tam podobienstwa mozna znalezc ale głownie dla tego ze przenosimy znana nam terminologie.
Dwa: patrzycie na to co jest zapisane w oficjalnych kodeksach, prawach itp a nie stan faktyczny (komunizm i brak prywatnej wlasnosci gdzie niegdzie
)
Trzy: ten swiat jest za mlody. Na dodatek rozwija sie spolecznie powolutku bo odejscie gracza najczesciej przekresla jego dorobek, rzadko znajduja sie kontynuatorzy. Osady/spolecznosci sa male. Nie znam angielskiej strefy ale w polskiej mozna mowic o kilku zalazkach spoleczenstw. Na dodatek gdy dochodzi do prob tworzenia wyzszych organizacji to czesto pojawiaja sie klopoty z podwójnymi postaciami graczy, wczesniej niezaleznymi. Polska strefa przezywa rozwoj technologiczny dajacy wreszcie narzedzia do tworzenia wiekszych organizmów ale równoczesnie mechanika i zasady stawiaja opór
Jaka demokracja? Jaka monarchia? Komunizm?!
Gram ponad rok, pare postaci mam. Owszem, sa proby przenoszenia na sile systemu rzadów z realnego swiata do Cantr. Raczej nie udane. Im bardziej skomplikowane kodeksy ktos spisze tym bardziej martwe pozostaja
Raz: spolecznosci w Cantr rzadza sie swoimi prawami i faktyczna ich organizacja jest specyficzna dla tego swiata. Jakies tam podobienstwa mozna znalezc ale głownie dla tego ze przenosimy znana nam terminologie.
Dwa: patrzycie na to co jest zapisane w oficjalnych kodeksach, prawach itp a nie stan faktyczny (komunizm i brak prywatnej wlasnosci gdzie niegdzie

Trzy: ten swiat jest za mlody. Na dodatek rozwija sie spolecznie powolutku bo odejscie gracza najczesciej przekresla jego dorobek, rzadko znajduja sie kontynuatorzy. Osady/spolecznosci sa male. Nie znam angielskiej strefy ale w polskiej mozna mowic o kilku zalazkach spoleczenstw. Na dodatek gdy dochodzi do prob tworzenia wyzszych organizacji to czesto pojawiaja sie klopoty z podwójnymi postaciami graczy, wczesniej niezaleznymi. Polska strefa przezywa rozwoj technologiczny dajacy wreszcie narzedzia do tworzenia wiekszych organizmów ale równoczesnie mechanika i zasady stawiaja opór