Plecak i zwiekszenie udzwigu

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Susel

Postby Susel » Tue Jan 23, 2007 6:27 pm

Narvego wrote:Co do dzikusa - dodatkowe 5 kilo to tak naprawde nic. 15 kilo owszem, ale 5 kilogramow? Wydaje mi sie, ze taki prosty plecak powinien byc rzeczywiscie prosty w wytworzeniu.

5 kilo to 6 toporow bojowych - wcale nie takie nic. :lol: :P

A 15 kilo to rzeczywiscie jest...
...gruba przesada...

Jak dla mnie, te wszystkie plecaki powinny byc wytwarzane z tych samych surowcow, ale roznych ilosci, i miec duzo mniejsze pojemnosci.

Aha, i tak przy okazji, pozwole sobie zwrocic uwage, ze lepiej edytowac jeden niz pisac dwa posty...
ImageImage
Tak, mam za dużo wolnego czasu i rejestruje się do wszystkiego...
Mattan

Postby Mattan » Tue Jan 23, 2007 6:31 pm

Wystarczyło by żeby skrzynki worki i torby które już są działały by w ten sposób jak opisywany tu plecak. Tzn. ciężar pojemnika obciążał by inwentarz, a zawartość powiększałaby nośność postaci. To znaczy np. torba płócienna (canvas duffel) obciążałaby inwentarz swoim ciężarem 200g i pozwalałyby nosić w niej dodatkowo 5000g. Tak myślę jak piszę że może tak to już działa tylko ja nigdy tego nie sprawdziłem. :? Trzeba sprawdzić.

Co do namiotu ta ja kiedyś myślałem o jurcie ze skór i dużych kości jako budynku o niewielkiej pojemności np. 120kg co pozwoliłoby zbudować budynek z miejscowych materiałów nawet na plaży.
keisha

Postby keisha » Tue Jan 23, 2007 6:45 pm

Pomysł plecaków nie za bardzo mi się podoba, Cantryjczycy nie są aż takisilni żeby udźwignąć więcej jak 15 kilo. Moja postać może przeciągnąć jakieś 17 kilo surowców, podejrzewam, że silne mogą przeciągnąc około 25. Nierealne by było żeby ktoś mógł nieść taką ilośc towarów (15 kg inwentarza + plecak) na większe odległości.

Quijo wrote:Jeszcze by mogły być jakieś torby na motor, były by drogie, a szło by pomieścić jedynie kilka kilo więcej niż obecnie.

to za to jest świetny pomysł :-) Mógłby to być rodzaj pojemnika, który da się wybudować tylko na motocyklu i miałby pojemność 4-5 kilogramów. Może bagażnik z aluminium? Albo skórzne torby ze srebrnymi klamrami, żeby nie było tak łatwo je zrobić.
Kalsiver

Postby Kalsiver » Tue Jan 23, 2007 7:42 pm

Jestem za:
Plecaczkami ! (tylko bez przesady z tymi kilogramami)
Namiocikiem (było by super cała wioska na biwak idzie ;] )
No i torby na motor dodające jakieś 5 kilo :twisted:
Będzie super jestem ZA
Image
ActionMutante wrote:Ja tam nie musze sie to zadnego poziomu znizac... Czesto i gesto klne, wiec na forum nie udaje swietoszka i jak cos mnie wk***ia to o tym mowie...
Eresan

Postby Eresan » Tue Jan 23, 2007 7:51 pm

To chyba po raz pierwszy ;) (nie Klasiver? ;) ), ale w niemal 100% zgadzam się z Klasiverem. (torby na motor 4-5kg), namioty skurzano-kościane lub bawełniano-aluminiwe (stalowe) z jakąś różnicą (może w "trwałości"?).

Dodałbym że: w namiocie można by zrobic jakieś proste urządzenia (może jak na slupie? a może w zależności od namiotu? I oprócz wędzarni oczywiście :D )... Ale nie zabiera się ich "zwijając namiot".

Dziwnie mi wyszło... większośc w nawiasach :D

Pozdrawiam
Kalsiver

Postby Kalsiver » Tue Jan 23, 2007 7:57 pm

Eresan wrote:To chyba po raz pierwszy ;) (nie Klasiver? ;) ), ale w niemal 100% zgadzam się z Klasiverem. (torby na motor 4-5kg), namioty skurzano-kościane lub bawełniano-aluminiwe (stalowe) z jakąś różnicą (może w "trwałości"?).

Dodałbym że: w namiocie można by zrobic jakieś proste urządzenia (może jak na slupie? a może w zależności od namiotu? I oprócz wędzarni oczywiście :D )... Ale nie zabiera się ich "zwijając namiot".

O to chodzi by móc zwijać namiot, więc odpadają proste urządzonka, a tobie chodzi chyba o szałas...
Co do toreb z kości a aluminium/itp. to oczywiście że będzie chodziło o trwałość!
Image

ActionMutante wrote:Ja tam nie musze sie to zadnego poziomu znizac... Czesto i gesto klne, wiec na forum nie udaje swietoszka i jak cos mnie wk***ia to o tym mowie...
Eresan

Postby Eresan » Tue Jan 23, 2007 8:21 pm

Kalsiver wrote:
Eresan wrote:To chyba po raz pierwszy ;) (nie Klasiver? ;) ), ale w niemal 100% zgadzam się z Klasiverem. (torby na motor 4-5kg), namioty skurzano-kościane lub bawełniano-aluminiwe (stalowe) z jakąś różnicą (może w "trwałości"?).

O to chodzi by móc zwijać namiot, więc odpadają proste urządzonka, a tobie chodzi chyba o szałas...
Co do toreb z kości a aluminium/itp. to oczywiście że będzie chodziło o trwałość!

Nie koniecznie rozróżniałbym między szałasem a namiotem ... ale jeśli się da to tak jak piszesz byłoby najlepiej. A urządzonka możesz zrobić, jeśli chcesz dłużej tu biwakować, lub zostawić, jeśli chcesz iść dalej....

Pozdrawiam
ActionMutante

Postby ActionMutante » Tue Jan 23, 2007 8:33 pm

Za plecakkiem i torba na motor...
Przeciw namiotom... jakies takie glupawe sie zdaje...
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
Matix

Postby Matix » Tue Jan 23, 2007 9:08 pm

^^ jestem na nie
doświadczeni gracze szanują tą zasadę i tego typu propozycje pojawiały sie wielokrotnie i nie przeszły. na angielskim forum też było... :twisted:

Powód:
mały wózek traci na znaczeniu (pozwala na dodatkowe 15kg)
świat cantr jest bardzo wyważony w tej dziedzinie chałupka jest rodzajem takiego szałasu i wymaga 3kg drewna, już duży budynek drewniany 10kg...
poza tym głupio by było gdyby nagle do zbudowania dużego budynku - hall wystarczyłoby 2 gości z plecakami
pozwalałoby na wzięie sobie 40 plecaków i idzie taki kolo z prędkością 10mm na godzinę i pakuje z kilku tonami kamienia na plecach (duża twierdza) :P

Kompromis:
wielkości zminiejszone do max 3-4 kg
napioty są ok
http://www.matix.salon24.pl
Kalsiver

Postby Kalsiver » Tue Jan 23, 2007 11:22 pm

Matix wrote:^^ jestem na nie
doświadczeni gracze szanują tą zasadę i tego typu propozycje pojawiały sie wielokrotnie i nie przeszły. na angielskim forum też było... :twisted:

Powód:
mały wózek traci na znaczeniu (pozwala na dodatkowe 15kg)
świat cantr jest bardzo wyważony w tej dziedzinie chałupka jest rodzajem takiego szałasu i wymaga 3kg drewna, już duży budynek drewniany 10kg...
poza tym głupio by było gdyby nagle do zbudowania dużego budynku - hall wystarczyłoby 2 gości z plecakami
pozwalałoby na wzięie sobie 40 plecaków i idzie taki kolo z prędkością 10mm na godzinę i pakuje z kilku tonami kamienia na plecach (duża twierdza) :P

Coś źle zrozumiałeś :? Będzie tylko 1 plecak się liczył ! I to ten największy a nie wszystkie... Więc możesz mieć 100 plecaków a i tak będzie się liczyć 1 reszta to tak jak przedmioty (np. śrubokręty...)
Image

Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Wed Jan 24, 2007 12:20 am

Przedmiot który miałby bardzo pożądane pozytywne właściwosci i praktycznie żadnych negatywnych? Przedmiot zmieniajacy dotychczasowe, równe dla wszystkich zasady udźwigu? Przydatny przy wszelkich podróżach na tyle, by zmniejszac zapotrzebowanie na pojazdy? Przydatny przy przechowywaniu na tyle, by zmniejszać zapotrzebowanie na zamykane budynki? Coś co każdy praktyczny cantrianin chciałby mieć bo to sie po prostu opłaca?

Jestem zdecydowanie na nie!

Już teraz głupio to wyglada, że postać może miec przy sobie jedzenie na kilkadziesiąt lat, drewno wystarczające na dom lub łódź, motocykl w częściach itp i to wszystko nawet sie nie rzuca w oczy i w niczym nie przeszkadza.

O problemach z wlaczeniem tegodo gry wspominam, bo to nie moja dzialka. Ale na pewno nie byloby to latwe i sa ciekasze rzeczy czekajace na zaimplementowanie.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Lena Katina

Postby Lena Katina » Sat Feb 17, 2007 4:22 pm

A ja osobiscie zmieniłabym ilości wydobywanych surowców i ich wykorzystanie... kto widział do zrobiony z... 3 kg drewna, jak boga kocham, czy to jakiś namiot z oklein do płyt paździerzowych?? Wiem że to utrudni (i to bardzo) i wydłuży(jeszcze bardziej) grę. Ale na plecach nosić można 30-50kg (przeciętny ekwipunek rosyjskiego żołnierza). A na wózek z drewna może wejść z 200-300kg kamienia. Poza tym widziałam Opla Kadetta załadowanego 2 tonami truskawek.
Last edited by Lena Katina on Sat Feb 17, 2007 6:48 pm, edited 2 times in total.
Vincelli Perbelli - Zwycięstwo Poprzez Zniszczenie
Elm0

Postby Elm0 » Sat Feb 17, 2007 5:36 pm

Ale to cantryjyska rzeczywistość i tutaj są TAKIE domy. Przyzwyczajaj się i tyle...
BTW znowu problemy z płcią? :lol:
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Susel

Postby Susel » Sat Feb 17, 2007 8:53 pm

Lena Katina pozwol ze ci wyjasnie pare podstawowych spraw:
1. Ten swiat jest logiczny na swoj sposob i taki ma zostac, jeszcze nie jeden raz spotkasz sie z tzw. "Cantryjska Logika".
2. Ciezar nie ma nic do objetosci nawet w realnym swiecie, drewno cantryjskie ma poprostu mniejsza gestosc niz drewno ziemskie, dlatego mimo ze drewno wazy tylko 15kg mozna z niego zbudowac calkiem ladny i pokazny dom.
3. Nie jestesmy rosyjskimi zolnierzami.
4. A ja nie widzialem zadnego Opla Kadetta, bo jeszcze nawet nie zostal zaimplementowany.

Tyle z mojej strony.
ImageImage

Tak, mam za dużo wolnego czasu i rejestruje się do wszystkiego...
Rusalka

Postby Rusalka » Sun Feb 18, 2007 12:37 am

Nie wspominając już o tym, że wszystkie liczby, wymagania projektowe itd. są obiektem godzinnych przemyśleń i dyskusji RD, aby ta gra trzymała się kupy. I wszystko jest doskonale poukładane (no prawie wszystko :P)
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka

Return to “Sugestie”