Mieszanina czasów?

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Artur

Postby Artur » Tue Nov 14, 2006 3:48 pm

Rusalka wrote:Tak? To ja przyjadę samochodem i skopiuj go teraz :D Albo jeszcze lepiej - postawię budynek i teraz zbuduj taki sam.

no to dawaj :twisted:

nie no, moze i racja, wprowadzmy projekt rozbierania na czesci :twisted: :wink:
Rydygier

Postby Rydygier » Tue Nov 14, 2006 3:52 pm

Rusalka wrote:Ciekwą dokładką byłoby "otagowanie projektu" dzięki czemu łątwo byłoby można potem stwierdzić, żedany obiekt został zbudowany np. w stylu cechowickim ;)

O, to byłoby świetne. Przedmioty, pojazdy i budynki tego samego typu mogłyby się różnić stylem wykonania w zależności od źródła technologii...
Rydygier

Postby Rydygier » Tue Nov 14, 2006 3:53 pm

Rusalka wrote:Pisałem o tym już łaaa... kiedyś. Nie chce mi się szukać nawet bo wszyscy tak strasznie psioczyli na ten pomysł, że dałem se spokój.

A co im się konkretnie w tej koncepcji nie podobało?
Rusalka

Postby Rusalka » Tue Nov 14, 2006 3:59 pm

Przede wszystkim już daleko za późno na taką implementację. Trzeba by reset zrobić. Zobacz jak to diametralnie zmieniłoby sposób grania, budowy osad itd.

No a poza tym to chyba to co zawsze. Wszyscy chcą ułatwień, a nikt nie chce utrudnień. I tak wszyscy w kółko narzekają, że jest za trudno. Jakby życie było łatwe :roll:
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Milo

Postby Milo » Tue Nov 14, 2006 3:59 pm

To fantazjujemy...
I jeszcze zeby przy co trudniejszych urzadzeniach przy budowie musialby uczestniczyc przynajmniej jeden "mistrz" z danej dziedziny :wink:
Do kombajnu na przyklad jeden fachowiec od rolnictwa i jeden od budowy maszyn, Przynajmniej jeden szkutnik do co wiekszych statkow itd... Mozna by bylo zakladac naprawde sensowne firmy czy cechy...
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Tue Nov 14, 2006 4:19 pm

Rusalka wrote:Przede wszystkim już daleko za późno na taką implementację. Trzeba by reset zrobić. Zobacz jak to diametralnie zmieniłoby sposób grania, budowy osad itd.

Jak w Ogame zrobic uniwersa :P
Rusalka wrote:No a poza tym to chyba to co zawsze. Wszyscy chcą ułatwień, a nikt nie chce utrudnień. I tak wszyscy w kółko narzekają, że jest za trudno. Jakby życie było łatwe :roll:

Na dzien dzisiejszy zrobienie takiego samochodu jest piekielnie trudne.
Trzeba najpierw znalesc grupe osob i rozdzielic miedzy nich prace(mozesz to ominac jesli chcesz miec robote piekielnie trudna do kwadratu).
Ci cantryjczycy musza wybudowac budynek a w nim odpowiednie narzedzia i maszyny.Pozatym musza znalesc i wydobyc lub wyhandlowac odpowiednie surowce na ten budynek,narzedzia,maszyny i sam samochod co nie jest wcale latwe bo wymaga przytomnosci i duzej wiedzy.
Oczywiscie obecnie jest to latwiejsze bo mozna wejsc na gotowe co nie znaczy ze nie trzeba sie juz mierzyc z roznymi trudnosciami.

No to juz sobie ponarzekalem :wink: ,dojscie do jakiegos statusu materialnego w cantr nie jest latwe a wy jeszcze chcecie utrudnic wszystko.
Rydygier

Postby Rydygier » Wed Nov 15, 2006 10:54 am

w.w.g.d.w wrote:No to juz sobie ponarzekalem :wink: ,dojscie do jakiegos statusu materialnego w cantr nie jest latwe a wy jeszcze chcecie utrudnic wszystko.

E tam: utrudnić... Intencją jest urealnić i zrobić ciekawiej. Potem można będzie analizować dynamikę rozprzestrzeniania się wiedzy o odkryciach po świecie, handlować technologiami, uczyć ich (zawód nauczyciela), charytatywnie nieść światu kaganiec oświaty, z tym otagowaniem będą możliwe różne style architektoniczne a dobra materialne danego typu będą odróżnialne ze względu na styl wykonania... Będą tajne technologie i szpiegostwo przemysłowe... Nie wiem poza tym, czy dobrym pomysłem jest czynić sobie ze statusu majątkowego cel w CANTR.
lukaasz

Postby lukaasz » Wed Nov 15, 2006 11:30 am

Rusalka wrote:
No a poza tym to chyba to co zawsze. Wszyscy chcą ułatwień, a nikt nie chce utrudnień. I tak wszyscy w kółko narzekają, że jest za trudno. Jakby życie było łatwe :roll:

Ja nieche ulatwien. Poco??
Jak ja zaczynalem nie bylo wiki, wiedza tylko w notkach. Chyba z 2 tygodnie lazilem po okolicy zanim dotarlem do tego jak mlotek zrobic.
i bylo fajnie
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Wed Nov 15, 2006 12:40 pm

lukaasz wrote:Ja nieche ulatwien. Poco??
Jak ja zaczynalem nie bylo wiki, wiedza tylko w notkach. Chyba z 2 tygodnie lazilem po okolicy zanim dotarlem do tego jak mlotek zrobic.
i bylo fajnie

Ale gra raczej az tak mocno sie nie roznila wiec mogles sam dojsc jak sie go robi :P
Pozatym to zupelnie inny temat,jak gracz jest nowy to wogle nie bardzo wiec co i jak.Ale co do postaci...
Rydygier wrote:E tam: utrudnić... Intencją jest urealnić i zrobić ciekawiej. Potem można będzie analizować dynamikę rozprzestrzeniania się wiedzy o odkryciach po świecie, handlować technologiami, uczyć ich (zawód nauczyciela), charytatywnie nieść światu kaganiec oświaty, z tym otagowaniem będą możliwe różne style architektoniczne a dobra materialne danego typu będą odróżnialne ze względu na styl wykonania... Będą tajne technologie i szpiegostwo przemysłowe...

...to postac z zalozenia powinna znac sie na rzeczy,badz co badz przezyla ze 20 lat,co nie?
Oczywiscie to nie wyklucza tego pomyslu ale mnie on za bardzo nie pasuje do calosci.
Rydygier wrote:Nie wiem poza tym, czy dobrym pomysłem jest czynić sobie ze statusu majątkowego cel w CANTR.

Nie wiem poza tym czy dobrym pomyslem jest czynic sobie ze odkrywania "wiedzy" cel w CANTR.
Ale jesli to wejdzie to raczej nie bede ci tego zabranial czy sie z ciebie wysmiewal.Zreszta ja mam w CANTR tylko taki cel by sie dobrze bawic grajac w CANTR ale moje postacie to juz inna historia.
Rusalka

Postby Rusalka » Wed Nov 15, 2006 2:05 pm

w.w.g.d.w wrote:
Rusalka wrote:Przede wszystkim już daleko za późno na taką implementację. Trzeba by reset zrobić. Zobacz jak to diametralnie zmieniłoby sposób grania, budowy osad itd.

Jak w Ogame zrobic uniwersa :P

Przecież w Cantr są "uniwersa" tyle, że połączone. Bez sensu byłoby budowanie oddzielnych światów, kiedy można tych ludzi zgrupować. Im więcej graczy tym lepiej, zawsze. Przeludnienie nam zdecydowanie nie grozi.
A co do tych uniwersów - każdy może grać w 15 uniwersach przecież, prawda?
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Wed Nov 15, 2006 2:32 pm

Chodzilo mi o oddzielny Uniwersum 2 (taki przyklad) gdzie mozna by testowac rozne pomysly np.Rydygiera a potem mozna by wzucac gotowe i sprawdzone rzeczy do naszego.
Pozatym nie zgodze sie ze uniwersa w ogame sa "polaczone",chyba chodzilo ci o galaktyki czy cos.
A co do nowego uniwesum w CANTR 8) to wystarczy aby to byla jedna spora wyspa z lasami,gorami,jeziorami o co sie tam jeszcze da upchac oraz wszystkimi surowcami i zwierzetami a postacie tam wzucone bylyby nadliczbowe.
Gulczak

Postby Gulczak » Wed Nov 15, 2006 2:41 pm

w.w.g.d.w wrote:Chodzilo mi o oddzielny Uniwersum 2 (taki przyklad) gdzie mozna by testowac rozne pomysly np.Rydygiera a potem mozna by wzucac gotowe i sprawdzone rzeczy do naszego.
Pozatym nie zgodze sie ze uniwersa w ogame sa "polaczone",chyba chodzilo ci o galaktyki czy cos.
A co do nowego uniwesum w CANTR 8) to wystarczy aby to byla jedna spora wyspa z lasami,gorami,jeziorami o co sie tam jeszcze da upchac oraz wszystkimi surowcami i zwierzetami a postacie tam wzucone bylyby nadliczbowe.

Hehe, to chyba do bezsensownych pomysłów imple...implekretacji! Ale dobre! postać gdy się rodzi będzie mogła się narodzić na Universum 1 i Universum 2. Będą miały odmienne zasady. Na przykład te z bezsensownych pomysłów zostałyby wprowadzone do Uni2. Dodatkowo, zostałaby wprowadzona możliwość lotu w kosmos :P I taki astronauta, po najedzeniu się grochówki, siadałby na miotle i sruuuu! Miotła miałaby szybkość 10 000 000 cantrowych jednostek :) Pojemność oczywiście tylko taka, aby wystarczyła na osobe z pełnym plecakiem. I taki astronauta latałby po kosmosie, aż nie znajdzie drugiej planety. Każda planeta byłaby innym universum i miałaby inne możliwości. Albno jeszcze lepiej, każda galaktyka miałaby inne możliwości produktów do wyrobienia, lub do wydobycia! :P Kto popiera ten pomysł?
Bo mnie na uśmiech zawsze stać
Nie lubię życia brać
Zbyt serio, serio zbyt
Bo ja na przekór wszystkim tym
Co zasmucają świat, uśmiecham się przez łzy!
Rusalka

Postby Rusalka » Wed Nov 15, 2006 3:06 pm

w.w.g.d.w wrote:Chodzilo mi o oddzielny Uniwersum 2 (taki przyklad) gdzie mozna by testowac rozne pomysly np.Rydygiera a potem mozna by wzucac gotowe i sprawdzone rzeczy do naszego.

Nie chodziło mi o to, że uniwersa w Ogame są połączone bo nie są. A takie uniwersum 2 do testowania nowych rzeczy jest, i służy dokładnie do tego o czym mówisz. Jednak tylko ProgD i RD mają do niego dostęp 8)
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Wed Nov 15, 2006 3:06 pm

:shock: O! Wlasnie chyba pociagnelem Rusalka za jezyk i wyciagnelem na wierzch poufna informacje.

Szkoda ze nie mozna miec do niego dostepu.Chetnie bym sobie poszalal :P
Albo i nie bo raczej nie ma chetnych na wprowadzanie glupich implemerkacji czy jak to sie tam pisze :P
Rusalka

Postby Rusalka » Wed Nov 15, 2006 3:19 pm

Co z tego, że ci powiedziałem, skoro i tak nie masz możliwości się tam dostać :)

Na marginesie powiem wam, że to nie jest żaden plac zabaw do wygłupiania się członków departamentów tylko całkiem poważne środowisko testowe. Gdyby każdy sobie tam implementował co mu się podoba to szybko stałoby się zupełnie bezużyteczne. Baardzo rzadko tam wchodzę. Prawdziwa gra jest dużo bardziej fascynująca.

Return to “Sugestie”