Kali mieckoscianapalka

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Artur

Postby Artur » Sun Aug 06, 2006 11:53 am

no wiecie, mi w sumie nie przeszkadza to ze wszystkie postacie wiedza wszystko, gorzej ze sie wszyscy o to czepiaja ze niby wiesz wszystko, ale udawaj ze nie wiesz bo psujesz zabawe... taka czy inna madrosc mi nie zrobila by wiekszej roznicy bo bym sie przyzwyczail, a chociaz inni by sie mnie nie czepiali :wink:
Rusalka

Postby Rusalka » Sun Aug 06, 2006 3:46 pm

Ja to widze tak: wprowadzamy obiekty do gry, ktore z punku widzenia mechaniki sa narzedziami. Nazywamy je planami/receptami/instrukcjami kazdej bardziej skomplikowanej maszyny czy urzadzenia. Nie potrzebaby do nich zadnych surowcow, ale ich wykonanie zajmowaloby kupe czasu. Moznaby dodac skilla 'projektowanie'. Te plany oczywiscie moznaby kopiowac w czasie znacznie krotszym niz wykonanie pierwszej sztuki. Byloby dodatkowo czym handlowac. Poza tym wykonanie projektu motoru zajeloby przykladowo 100 dni. No i oddzielny projekt na silnik :) Oczywiscie nie uwazam, ze powinny byc takie projekty na kamienne mlotki, bron boze, ale zdecydowanie na wszystkie pojazdy i maszyny. To niewiele by tak naprawde spowolnilo rozwoj, a mielibysmy handel technologia i zatrzymali rozwoj tych najbardziej kosmicznych wynalazkow. Wiecie, ja sie obawiam o niektore miejsca, ze nie beda mogly one juz nic budowac, poniewaz juz zbudowaly wszystko co mozna w grze.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Marcin24

Postby Marcin24 » Sun Aug 06, 2006 5:35 pm

Tak myśle że coś takiego było by dobrym rozwiązaniem. Można by jeszcze dać jakieś ograniczenie no bo przecież postać której mądrość była by amatorska(?) nie wymyśli jak zbudować silnik choćby nawet 200 dni nad tym myślała :)
BZR

Postby BZR » Sun Aug 06, 2006 6:14 pm

Wartość "mądrość" nie powinna być wprowadzona, już i tak postacie są bardzo zróżnicowane na starcie. Skill projektowanie? Czemu nie.

A 100 dni na motor to troche za duzo. Myslalem, że max 10 dni, pamietajcie, że jeszcze trzeba to wszystko wykonać.
Loc

Postby Loc » Sun Aug 06, 2006 6:32 pm

Co jeszcze chcecie wymyslic ?? Moze skil oddychania ?? Skil jedzenia... Jak nie umiesz dobrze jesc to musisz zjesc 500 g ryzu a nie 166...

Pomyslcie czasami po co nam to... Teraz jest dobrze i niech tak zostanie.
raist wrote: Jesli nie mowisz po chinsku to nie wypowiadaj sie u nich na forum. Chyba, ze chcesz podzielic los Saszy.

Pozdrawiam,

GyGy 6471298
lukaasz

Postby lukaasz » Sun Aug 06, 2006 6:34 pm

a ja jestem jak najbardziej za wprowadzeniem jakiegos "uczenia sie". Jak fajnie sie gralo kiedy nie bylo wiki i wszystkiego ztreba sie bylo powoli dowiadywac.
Takie umiejetnosci spowodowaly by ze ludzi bardziej by sie docenialo.
NiKnight

Postby NiKnight » Sun Aug 06, 2006 6:45 pm

Offtop: z tym różnym jedzeniem to wcale nie taki zły pomysł. Może warto by ilość jedzenia była zależna od zmęczenia, np.: jeśli je sie 166 gram szpinaku to przy maksymalnym zmęczeniu powinno jeść się dwa razy więcej. Ogólnie:

ilość dziennego spożycia + ilość dziennego spożycia * zmęczenie
Ni Ni Ni Ni!
Loc

Postby Loc » Sun Aug 06, 2006 6:53 pm

Ja pieprze, to byl przyklad idiotycznych sugesti a nie propozycje ...
raist wrote: Jesli nie mowisz po chinsku to nie wypowiadaj sie u nich na forum. Chyba, ze chcesz podzielic los Saszy.

Pozdrawiam,

GyGy 6471298
Artur

Postby Artur » Sun Aug 06, 2006 7:08 pm

hmm, pomysl z jedzeniem nie jest zly, mozna by to przemyslec, bo teraz to mozemy spokojnie obliczyc ze za 34 dni postac zacznie glodowac a za 54 dni umrze... a tak to by roznie z tym bylo
a co do pomyslu Rusalki to jestem calkowicie za, ale jest jeden problem, zakladamy projekt wymyslania motoru trwajacy 100 dni, zaganiamy do niego 20 osob z osady i po 5 dniach mozna juz spokojnie robic motory, wiec nie bedzie to az takie wielkie opuznienie w rozwoju i wiochy zabite dechami beda mogly takze na przyszlosc sobie takie plany budowy opracowac...
Skuttter

Postby Skuttter » Sun Aug 06, 2006 8:40 pm

Artur wrote:ale jest jeden problem, zakladamy projekt wymyslania motoru trwajacy 100 dni, zaganiamy do niego 20 osob z osady i po 5 dniach mozna juz spokojnie robic motory, wiec nie bedzie to az takie wielkie opuznienie w rozwoju i wiochy zabite dechami beda mogly takze na przyszlosc sobie takie plany budowy opracowac...

Właśnie dobrze, jak 20 głów myśli nad czymś to szybciej to wymyślą. A poświęcenie jest takie że te 20 osób nie bedzie robić nic innego przez te 5 dni. Moim zdaniem tak właśnie powinno być :D
Marcin24

Postby Marcin24 » Sun Aug 06, 2006 9:08 pm

BZR wrote: już i tak postacie są bardzo zróżnicowane na starcie

Chcesz żeby wszyscy byli jednakowi???? Czy w życiu ludzie nie są zróżnicowani? Właśnie o to chodzi.
Mądrość zastąpić projektowaniem - bez różnicy tylko inny nazwa i to wszystko.
Artur

Postby Artur » Mon Aug 07, 2006 6:42 am

Skuttter wrote:
Właśnie dobrze, jak 20 głów myśli nad czymś to szybciej to wymyślą. A poświęcenie jest takie że te 20 osób nie bedzie robić nic innego przez te 5 dni. Moim zdaniem tak właśnie powinno być :D

ehh, ale to w sumie nadal tylko 5 dni;) warto sobie zawracac glowe tym dla tego malego utrudnienia? ale projekt na 500 dni to juz bylo by cos :twisted: , chyba jednak trzeba sie dluzej zastanowic, moze warto to jakos inaczej wykombinowac?
Marcin24

Postby Marcin24 » Mon Aug 07, 2006 8:41 am

Poprostu wymagany by był naprzykład określony poziom tego skila projektowanie. Że jakby 10 amatorów siedziało to by to nic nie dawało. Musieli by być umiejętni albo i mistrzowie (zależy od zaawansowania projektu)
marol

Postby marol » Mon Aug 07, 2006 9:00 am

Jeśli już chcecie wydłużyć czas projektowania i ograniczyć wpływ liczby osób, to możecie zastosować... pierwiastek. Czyli:
1 osoba pracuje z prędkością 1.
2 osoby pracują z prędkością 1,41.
4 osoby pracują z prędkością 2.
9 osób pracuje z prędkością 3.
16 osób pracuje z prędkością 4.

Oczywiście ograniczenie to można płynnie modyfikować poprzez zmianę stopnia pierwiastka :P
Marcin24

Postby Marcin24 » Mon Aug 07, 2006 11:46 am

Można i w ten sposób. Tylko czy jest szansa że projektowanie kiedykolwiek bedzie dodane w Cantr? :)

Return to “Sugestie”