Kali mieckoscianapalka
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- Artur
no wiecie, mi w sumie nie przeszkadza to ze wszystkie postacie wiedza wszystko, gorzej ze sie wszyscy o to czepiaja ze niby wiesz wszystko, ale udawaj ze nie wiesz bo psujesz zabawe... taka czy inna madrosc mi nie zrobila by wiekszej roznicy bo bym sie przyzwyczail, a chociaz inni by sie mnie nie czepiali 

- Rusalka
Ja to widze tak: wprowadzamy obiekty do gry, ktore z punku widzenia mechaniki sa narzedziami. Nazywamy je planami/receptami/instrukcjami kazdej bardziej skomplikowanej maszyny czy urzadzenia. Nie potrzebaby do nich zadnych surowcow, ale ich wykonanie zajmowaloby kupe czasu. Moznaby dodac skilla 'projektowanie'. Te plany oczywiscie moznaby kopiowac w czasie znacznie krotszym niz wykonanie pierwszej sztuki. Byloby dodatkowo czym handlowac. Poza tym wykonanie projektu motoru zajeloby przykladowo 100 dni. No i oddzielny projekt na silnik
Oczywiscie nie uwazam, ze powinny byc takie projekty na kamienne mlotki, bron boze, ale zdecydowanie na wszystkie pojazdy i maszyny. To niewiele by tak naprawde spowolnilo rozwoj, a mielibysmy handel technologia i zatrzymali rozwoj tych najbardziej kosmicznych wynalazkow. Wiecie, ja sie obawiam o niektore miejsca, ze nie beda mogly one juz nic budowac, poniewaz juz zbudowaly wszystko co mozna w grze.

Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
- Marcin24
- BZR
- Loc
Co jeszcze chcecie wymyslic ?? Moze skil oddychania ?? Skil jedzenia... Jak nie umiesz dobrze jesc to musisz zjesc 500 g ryzu a nie 166...
Pomyslcie czasami po co nam to... Teraz jest dobrze i niech tak zostanie.
Pomyslcie czasami po co nam to... Teraz jest dobrze i niech tak zostanie.
raist wrote: Jesli nie mowisz po chinsku to nie wypowiadaj sie u nich na forum. Chyba, ze chcesz podzielic los Saszy.
Pozdrawiam,
GyGy 6471298
- lukaasz
a ja jestem jak najbardziej za wprowadzeniem jakiegos "uczenia sie". Jak fajnie sie gralo kiedy nie bylo wiki i wszystkiego ztreba sie bylo powoli dowiadywac.
Takie umiejetnosci spowodowaly by ze ludzi bardziej by sie docenialo.
Takie umiejetnosci spowodowaly by ze ludzi bardziej by sie docenialo.
gg:403145
http://www.osobnicy.pl
http://www.osobnicy.pl
- NiKnight
Offtop: z tym różnym jedzeniem to wcale nie taki zły pomysł. Może warto by ilość jedzenia była zależna od zmęczenia, np.: jeśli je sie 166 gram szpinaku to przy maksymalnym zmęczeniu powinno jeść się dwa razy więcej. Ogólnie:
ilość dziennego spożycia + ilość dziennego spożycia * zmęczenie
ilość dziennego spożycia + ilość dziennego spożycia * zmęczenie
Ni Ni Ni Ni!
- Loc
- Artur
hmm, pomysl z jedzeniem nie jest zly, mozna by to przemyslec, bo teraz to mozemy spokojnie obliczyc ze za 34 dni postac zacznie glodowac a za 54 dni umrze... a tak to by roznie z tym bylo
a co do pomyslu Rusalki to jestem calkowicie za, ale jest jeden problem, zakladamy projekt wymyslania motoru trwajacy 100 dni, zaganiamy do niego 20 osob z osady i po 5 dniach mozna juz spokojnie robic motory, wiec nie bedzie to az takie wielkie opuznienie w rozwoju i wiochy zabite dechami beda mogly takze na przyszlosc sobie takie plany budowy opracowac...
a co do pomyslu Rusalki to jestem calkowicie za, ale jest jeden problem, zakladamy projekt wymyslania motoru trwajacy 100 dni, zaganiamy do niego 20 osob z osady i po 5 dniach mozna juz spokojnie robic motory, wiec nie bedzie to az takie wielkie opuznienie w rozwoju i wiochy zabite dechami beda mogly takze na przyszlosc sobie takie plany budowy opracowac...
- Skuttter
Artur wrote:ale jest jeden problem, zakladamy projekt wymyslania motoru trwajacy 100 dni, zaganiamy do niego 20 osob z osady i po 5 dniach mozna juz spokojnie robic motory, wiec nie bedzie to az takie wielkie opuznienie w rozwoju i wiochy zabite dechami beda mogly takze na przyszlosc sobie takie plany budowy opracowac...
Właśnie dobrze, jak 20 głów myśli nad czymś to szybciej to wymyślą. A poświęcenie jest takie że te 20 osób nie bedzie robić nic innego przez te 5 dni. Moim zdaniem tak właśnie powinno być

- Marcin24
- Artur
Skuttter wrote:
Właśnie dobrze, jak 20 głów myśli nad czymś to szybciej to wymyślą. A poświęcenie jest takie że te 20 osób nie bedzie robić nic innego przez te 5 dni. Moim zdaniem tak właśnie powinno być
ehh, ale to w sumie nadal tylko 5 dni;) warto sobie zawracac glowe tym dla tego malego utrudnienia? ale projekt na 500 dni to juz bylo by cos

- Marcin24
- marol
Jeśli już chcecie wydłużyć czas projektowania i ograniczyć wpływ liczby osób, to możecie zastosować... pierwiastek. Czyli:
1 osoba pracuje z prędkością 1.
2 osoby pracują z prędkością 1,41.
4 osoby pracują z prędkością 2.
9 osób pracuje z prędkością 3.
16 osób pracuje z prędkością 4.
Oczywiście ograniczenie to można płynnie modyfikować poprzez zmianę stopnia pierwiastka
1 osoba pracuje z prędkością 1.
2 osoby pracują z prędkością 1,41.
4 osoby pracują z prędkością 2.
9 osób pracuje z prędkością 3.
16 osób pracuje z prędkością 4.
Oczywiście ograniczenie to można płynnie modyfikować poprzez zmianę stopnia pierwiastka

- Marcin24