Przedmioty i zdarzenia na drodze

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

w.w.g.d.w

Przedmioty i zdarzenia na drodze

Postby w.w.g.d.w » Tue Oct 02, 2007 3:35 pm

Gra obecnie praktycznie przebiega od miejsca do miejsca,po środku zazwyczaj czarna dziura.
Żeby to zmienić proponuje wprowadzenie przedmiotów i zdarzeń na drodze.

1. Przedmioty

1.1 Wersja taka jaką chciałbym widzieć w grze:

-można wyrzucać przedmioty,notatki czy surowce na ziemię podczas podrózy
-gdy ktoś umrze to również zostaje na drodze,jego przedmioty a nawet pojazd jesli jakimś podróżował i był sam w nim

Wszystko zostaje zapisane na kilkanaście dni i gdy ktoś podróżuje tą samą drogą w tym czasie to ma szansę znaleść dana rzecz,notatkę,pojazd,ciało...
Zależy to od tego jak podróżuje (idąc na piechotę czy ciągnąc wózek drewniany łatwiej coś wypatrzyć niz śmigając samochodem) oraz jak duży jest obiekt (notatka praktycznie wsiąka).
Obiekt nie znaleziony jest kasowany czyli ginie na zawsze.Obiekt znaleziony można wyrzucić spowrotem... Jak się znajdzie pojazd to się człowiek zatrzymuje i może zdecydować czy do niego wejść,czy wyłamać zamek,czy iść dalej...

1.2 Wersja bardziej realistyczna (czyli prędzej może być wprowadzona):

-postac podróżujaca miedzy lokacjami może dostac mniej lub bardziej przypadkowo jakieś surowce czy przedmiot,uwzgledniajac lub nie surowce i przedmioty dostepne w lokacjach po obu stronach tej drogi

Znajdujesz ...... lub Widzisz jak...... podnosi........ z ziemii itd.

2. Wydarzenia

Ot takie proste słyszysz że coś porusza się w krzakach. albo widzisz ptaki podnoszące się do lotu
Pyroman

Postby Pyroman » Tue Oct 02, 2007 7:34 pm

ogólnie pomysł mi się niepodoba z kilku powodów.. a oto one:

-droga jest długa, to jak będzie się widziało wszystko na drodze?
-jak nie to może to zacząć obciążać bardzo serwer i będą kolejne lagi, a tego nikt nie chce.
-kasowanie przedmiotów.. hmm to co samochód nagle zostaje wciągnięty przez czarną dziórę? (apropo wymaga licznika na każdy przedmiot co by obliczał ile czasu potrzeba do skasowania - kolejne obciążenie serwera)

jest jeszcze wiele argumentów, ale nie chce mi się rozpisywać.
Maxthon

Postby Maxthon » Tue Oct 02, 2007 7:46 pm

Też mi się pomysł nie podoba. Dobrze jest jak jest.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Wed Oct 03, 2007 11:03 am

Pyroman wrote:ogólnie pomysł mi się niepodoba z kilku powodów.. a oto one:

-droga jest długa, to jak będzie się widziało wszystko na drodze?
-jak nie to może to zacząć obciążać bardzo serwer i będą kolejne lagi, a tego nikt nie chce.
-kasowanie przedmiotów.. hmm to co samochód nagle zostaje wciągnięty przez czarną dziórę? (apropo wymaga licznika na każdy przedmiot co by obliczał ile czasu potrzeba do skasowania - kolejne obciążenie serwera)

jest jeszcze wiele argumentów, ale nie chce mi się rozpisywać.

Odpowiem na te które podałeś:

-nie będzi się widziało wszystkiego na drodze póki tego nie znajdziesz i nie trafi to do twojego inwentarza.
-ja tez nie chcę,myślę jednak że da się to zrobić w takim stopniu bby nie obciążało mocno serwera
-niekoniecznie,mozna to uprościć:robić kasowanie raz na jakiś czas a niektóre przedmioty jak samochody wytrzymywały by kilka kasowań,potem niestety będą wpadac w czarną dziurę,w zaludnionych miejscach nie będzie jednak im to grozić.
gawi

Postby gawi » Wed Oct 03, 2007 2:53 pm

Pomysł może i ciekawy ale jestem na nie.. już zwierzeta na drodze powodowały lagi.. a takie rzeczy tym bardziej.. jestem na nie za wszystkim co może zwiększyć lagi.. :twisted:
[img]http://img338.imageshack.us/img338/3060/swiniajj0.gif[/img]

http://gawi.posadzdrzewo.pl

Return to “Sugestie”