Poziom umiejetnosci a jakosc wykonanych przedmiotow

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

lacki2000

Postby lacki2000 » Thu Sep 06, 2007 7:58 pm

NiKnight wrote:I kolejne pytanie:

Jaka będzie jakość broni jeśli przez 27% czasu jej robienia pracuje amator, przez 70% osoba o średnich umiejętnościach a przez sto procent mistrz, z tym, że przez 15% pracy pracują wszystkie trzy osoby?

Coraz trudniejsze te pytania *nerwowo szuka ściąg po kieszeniach, próbując ukryć zakłopotanie i grać trochę na czas* Otóż w tej sytuacji aby uniknąć rażących przekrętów (mistrz wkręca ostatnią śrubkę i mamy mistrzowski produkt - co to to nie!) należałoby do każdego projektu dodać zmienną przeliczającą aktualny poziom. Obliczeniowo to jest proste: z każdym postępem w projekcie (nie wiem czy to jest co godzinę czy rzadziej) wylicza się aktualnu poziom biorąc pod uwagę kto przy nim pracuje. Na początku projektu:

Code: Select all

zmienna = srednia_poziomow_graczy_zaczynajacych_projekt;
potem przy następnych tickach:

Code: Select all

zmienna =(zmienna+srednia_poziomow_graczy_aktualnie_pracujacych)/2;
po zakończeniu projektu zaokrąglamy wynik w dół i mamy poziom wykonanego przedmiotu.
No dobra wiem, że jest troche liczenia ale chce pokazać, że takie rozwiązanie będzie dość kłopotliwe no i mogą pojawić się "nadużycia", czyli broń końcową zawsze będzie składał mistrz a półprodukty robił każdy. Wtedy zawsze będzie wychodzić superbroń.
Taką zmienną unikniemy tego problemu a liczenia jest niewiele.

<Sugestia>

Może po prostu lepiej dodać nowe bronie (kopie tych co istnieją) ale widziane na wzór pojazdów - każdy z unikalną nazwą. Wtedy będzie można tworzyć unikalne miecze, tarcze itp. . Dobrze by tego typu rzeczy nie miały zbytniej przewagi nad zwykłymi, na przykład tylko 5% no a czas ich wykonania zwiększył się co najmniej trzykrotnie.

Miecz (lub inna broń) tego typu na stronie postaci powinna wyglądać inaczej niż standardowa, może ze swoją nazwą albo może tylko z napisem, np.: "całkiem nowa szabla z wygrawerowanym napisem".
Ja tu też popieram powyższe głosy - grawerowanie plus RP byłoby lepszym rozwiązaniem (a nawet podobnie powinno być z pojazdami - widać typ pojazdu a na nim tabliczkę z nazwą - choć tak aktualne rozwiązanie też można postrzegać więc sie nie czepiam :P )
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
gawi

Postby gawi » Thu Sep 06, 2007 8:19 pm

Jak dla mnie nie przejdzie za dużo roboty dla ProgD....i co za tym idzie .. przy takiej ilosci prosjektow... pewnie znowu zaczna sie kolosalne lagi albo wogole nie bedzie mozna grac.. pomysl fajny ale jestem na nie
[img]http://img338.imageshack.us/img338/3060/swiniajj0.gif[/img]

http://gawi.posadzdrzewo.pl
Aihal

Postby Aihal » Thu Sep 06, 2007 11:37 pm

Proponuję obliczanie jakości jako minimum z jakości składników i umiejętności pracujących...
Nie będzie żadnego kombinowania.
[/b]
NiKnight

Postby NiKnight » Fri Sep 07, 2007 9:04 am

Arucard; Racja, wystarczy RP, chociaz czasem moga zdarzyc sie sytuacje gdy przydalby sie konkretny miecz, topor etc. (na przykład w czasie wojny zdobycie miecza koronacyjnego czy też topora pierwszego Bojvinga itp. ) :wink:

Wracając do tematu, pomysł nie jest zły ale myślę, że narazie są ciekawsze sugestie do zaimplementowania. Może warto go przedstawić na forum angielskim, niech wtedy wypowiedzą się inni gracze i zadecydują :)
Ni Ni Ni Ni!
Miri

Postby Miri » Fri Sep 07, 2007 10:38 am

Pomysł bardzo ciekawy, i chyba nawet nie taki trudny do zaimplementowania.

ZA
cald dashew

Postby cald dashew » Fri Sep 07, 2007 12:08 pm

oczywiscie ze jezeli jest mistrz w proekcie to pokieruje przecietniakow tak zeby robili dobrze... nadal podtrzymuje, świetny pomysł
Image
Image
Image
Kalsiver

Postby Kalsiver » Fri Sep 14, 2007 11:28 am

Świetny pomysł, wszystko dobrze przemyślane jestem ZA
Image
ActionMutante wrote:Ja tam nie musze sie to zadnego poziomu znizac... Czesto i gesto klne, wiec na forum nie udaje swietoszka i jak cos mnie wk***ia to o tym mowie...
lacki2000

Postby lacki2000 » Tue Sep 18, 2007 12:11 pm

z'angielszczona wersja umieszczona w Suggestions gdzies tak >tu<
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!

Return to “Sugestie”