Marmur - Co z niego zrobic?

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Mattan

Marmur - Co z niego zrobic?

Postby Mattan » Wed Sep 27, 2006 6:57 pm

Dzis edytowalem na wiki notke o marmurze i zdalem sobie sprawe ze mozna zrobic z niego tylko budynek z marmuru a to moze byc wspanialy surowiec zwlaszcza dla wysoko rozwinietych spolecznosci. Potem wpadlo mi do glowy pare poyslow na wykorzystanie marmuru.

:idea: Gmach
Budynek o dużej pojemnosci podobny do sali czyli duzego budynku. Można go przeznaczyć na świątynię, ratusz, uniwersytet, bibliotekę, cyrk, teatr, operę itp.
Czas: 50 dni
Materiały: 35000g marmur, 5000g kamień, 200g zloto, 300g srebro, 500g miedź, 500g żelazo
Narzędzia: mlotek, kielnia, dluto, drewniany mlotek
Pojemność: 10000000g
Ludzie: 100
Wewnatrz mozna by budowac przybudówki z marmuru (kaplice), oltarze, rzeźby bóstw, stawiać pomniki itp.

:idea: Przybudówka z marmuru - nawa
Przybudówka którą można by budować tylko w gmachu i mogłaby być przeznaczona na grobowiec, małą kapliczkę, biuro urzędnika itp.
Czas: 20 dni
Materiały: 4500g marmur, 500g kamień, 50g zloto, 50g srebro, 100g miedź, 50g nikiel
Narzędzia: mlotek, kielnia, dluto, drewniany mlotek
Pojemność: 900000g
Ludzie: 10

:idea: Ołtarz
Ołtarz z marmuru ozdobiony plaskorzeźbami z imieniem bóstwa któremu jest poświęcony. Móglby być budowany w świątyni, kaplicy i na zewnątrz.
Czas: 10 dni
Materiały: 1500g marmur, 40g zloto, 50g srebro, 100g miedź, 30g nikiel
Narzędzia: mlotek, dluto, drewniany mlotek

:idea: Rzeźba bóstwa
Rzeźba bóstwa pokazująca wyobrażenie jak ono wygląda. Moglaby być budowana w świątyni, kaplicy i na zewnątrz.
Czas: 12 dni
Materiały: 1500g marmur, 20g zloto, 10g srebro, 50g miedź, 10g nikiel

:idea: Ławka z marmuru
Ławka taka jak z drewna tylko zdobiona plaskorzeźbami. Można na niej odpocząć i popaść w zadumę nad losem zmarlego. Moglaby być budowana w świątyni, kaplicy i na zewnątrz.
Czas: 5 dni
Materiały: 2500g marmur

:idea: Pomnik
Pomnik stawiany ku czci lub w innym celu. Budowany tylko na zewnątrz.
Czas: 10 dni
Materiały: 4000g marmur

:idea: Znak z marmuru
To samo co znaki z drewna tylko ładniejszy z płaskorzeźbami.
Czas: 4 dni
Materiały: 2000g marmur

:idea: Fontanna
Rodzaj ozdobnej studni wykorzystujący podzemne źródla, z których przez system miedzianych rur uzyskiwana jest woda. Można uzyskać 150g wody dziennie.
Czas: 4 dni
Materiały: 2500g marmur, 500g kamień, 300g miedź
Narzędzia: mlotek, dluto, drewniany mlotek, kilof

Z mebli może być jeszcze stół i tron. Z budowli Łuk Tryumfalny, grobowiec rodzinny i wiele więcej takich nie do końca niezbędnych rzeczy.

EDIT: Poprawiłem ilości wedlug slusznej uwagi Marshala.
EDIT: Nadałem niektórym pomuslom nazwy bardziej uniwersalne według Rusałka
Last edited by Mattan on Thu Sep 28, 2006 7:31 pm, edited 3 times in total.
marshall

Postby marshall » Wed Sep 27, 2006 7:02 pm

Nie dokońca potrzebnych ale urozmaicających rozgrywkę ;) Jestem za ale surowce szczególnie w świątyni są przesadzone.
\m/,
Rusalka

Postby Rusalka » Thu Sep 28, 2006 3:18 pm

Świątynia, kaplica, ołtarz... Nie, bo to jest niepotrzebne ograniczanie opcji takich budynków - dlaczego ktoś nie miałby sobie zbudować np. ratusza z marmuru? Idziesz w dobrą stronę, ale nazwy budowli zdecydowanie należy zmienić na bardziej uniwersalne. Zawsze przecież w nazwie można zawrzeć słowo świątynia, czy kaplica. To samo się tyczy pomników / statuł / rzeźb. Już wcześniej pisałem o tzw. obiektach z... które idelanie spełniają to zadanie - pisanie "pomnik" ogranicza opcje danego obiektu.

Znak i ławka wydają się sensowne.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
robin_waw

Postby robin_waw » Thu Sep 28, 2006 3:42 pm

Pomnik jest pojeciem dosc uniwersalnym, mozesz go nazwac albo dac opis w nazwie, a znak nie bardzo sie do tego nadaje
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Thu Sep 28, 2006 3:43 pm

Co z tego, ze pisales jak przepadlo na angielskim forum i temat umarl smiercia naturalna??
Mattan

Postby Mattan » Thu Sep 28, 2006 7:45 pm

Trochę pozmieniałem nazwy na bardziej uniwersalne.
Bronił bym natomiast ołtarza i rzeźby bóstw ze względu na obecność szlachetnych metali potrzebnych do ich budowy (może połączyć te projekty tylko jak je nazwać Miejsce kultu?) oraz pomnika. Powiem szczerze, że widok:
- kamienny znak: Ku pamięci ... i zaraz obok
- kamienny znak: Witamy w ...
nie jest zbyt zachęcający. Wolałbym:
- pomnik: Kochanemu ... ku pamięci
- kamienny znak: Wdzydze Długaśne Witamy.
Może obok znaków i pomników pojawilaby sie zielona ikona z rysunkiem oznaczajacym budowle tylko w celach ozdobnych.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Mon May 14, 2007 10:48 pm

Dobre pomysly na tem marmur. Jedyne co mi sie nie podoba, to ze marmur jest wlasnie tak trudno dostepny w cantr. Ale takie trudne do zrealizowania rzeczy sa wlasnie tez potrzebne.

A moze cos z tych marmurowych rewelacji mogloby sie doczekac tez wersji dla ubogich? Mniej okazalych, ale z powszechniejszych surowcow, mozliwych do spelnienia w wiekszej ilosci miejsc przy mniejszych klopotach?
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Gap

Postby Gap » Tue May 15, 2007 4:13 am

Mógłby być, obok desek elementem stołu bilardowego. Mebel dający odpoczynek. A jak grają dwie odoby to jedna by wygrywała (kiedy zostanie wprowadzony hazard).

Fontanna, super.
Eresan

Postby Eresan » Tue May 15, 2007 9:20 am

Bardzo mi się podoba pomysł i rozwiniecie (budynki, pomniki, meble) od siebie dodałbym:

Kolumnade - można by w niej stawiać część maszyn budowanych tylko w pomieszczeniach a jednocześnie być "na placu" osady czyli widzieć i słyszeć co się tam dzieje (oczywiście mówię tu nie o piecach do wytopu czy kole młyńskim :) )

Tłocznia do wina - wraz z elementami drewnianymi i żelaznymi - jak w końcu takie rzeczy jak alkohole wejdą w życie.

Stela - zamiast marmurowego znaku.

Duże naczynia na żywność.

Pozdrawiam.
Mars

Postby Mars » Tue May 15, 2007 9:44 am

Mattan wrote:Powiem szczerze, że widok:
- kamienny znak: Ku pamięci ... i zaraz obok
- kamienny znak: Witamy w ...
nie jest zbyt zachęcający.

Wolałbym:
- pomnik: Kochanemu ... ku pamięci
- kamienny znak: Wdzydze Długaśne Witamy.

Mi osobiscie nie przeszkadza to. Kamienny znak przywodzi mi na mysl obelisk, choc nieco nizszy niz na zdjeciu. Moze tam byc wypisany kierunek do ktorego zmierzac powinien wedrowiec, moze byc wypisana tez nazwa miasta, albo tablica pamiatkowa. Jedyne, co mozna dodac, to wspominana przez Ciebie ikonka:

Może obok znaków i pomników pojawilaby sie zielona ikona z rysunkiem oznaczajacym budowle tylko w celach ozdobnych.

Bynajmniej, pozostaje teraz pytanie - co z juz istniejacymi budynkami? Wystarczy moim zdaniem, aby taka ikonka wyswietlala sie przy znaku, jednak w innej formie i tylko jesli zbudujemy:

Kamienny znak z tablicą (lub drewniany i marmurowy). Tablica niech moze zawrzec do 200-300 znakow, a tekst ukazuje sie po najechaniu na ikonke w ksztalcie tablicy, widoczna obok znaku. W ten sposob pomniki beda naprawde pomnikami, teraz duzym ograniczeniem jest mala ilosc liter, ktora w nazwie znaku mozemy umiescic.
keisha

Postby keisha » Tue May 15, 2007 12:39 pm

Podoba mi się pomysł na marmurową ławkę i znak.

I zachwyciła mnie fontanna, chociaż uważam, że powinno się z niej uzyskiwać więcej wody niż ze studni. Albo żeby mogło pracować przy niej więcej osób.

Reszta zaproponowanych ulepszeń jest mi obojętna, entuzjazmu mojego nie wzbudziły, ale jak zostaną wprowadzone, to wcale nie będę narzekać.
Qwertuid

Postby Qwertuid » Thu May 31, 2007 10:51 am

Z marmuru można wykonywać też wiele przedmiotów, np naczynia itp, czy kominki (jakieś paleniska), jest mnóstwo różności do których wykorzystuje się marmur.

Koszty wykonania (zapotrzebowanie surowca) powinno być zbliżone do realnego. A może nawet mniej z racji że jest trudno dostępny. A takie dodatki by świadczyły o bogactwie miasta.
rem

Postby rem » Wed Jun 06, 2007 11:23 am

Qwertuid wrote:A takie dodatki by świadczyły o bogactwie miasta.

No chyba że w osadzie buduje sie wiekszość budynków z marmuru bo jest najbardziej dostepny, ale to dzicz ;).
Żeby nie było offtopa to jak najmilej widział bym rozszerzenie wykorzystania marmuru.
Somewhere over the rainbow, blue birds fly, and the dreams that you dreamed of dreams really do come true...

Return to “Sugestie”