Postby Cantryjczyk » Sat Apr 21, 2007 12:10 pm
Przekazywanie fizycznych obiektow jak skarby i klucze to cos co mozna latwo przesledzic i zlapac za raczke kogos kto wykorzysta jedna swoja postac jako darmowego i w 100% lojalnego dostawce czy sojusznika. Natomiast jesli chcecie przekazywania sobie koordynatow zakopanych skarbow, to bedzie to okropnie klopotliwe do sprawdzania, zwlaszcza ze to czysta wiedza bez problemu przekazywana w sposob ooc czy to miedzy postaciami jednego gracza, czy miedzy kilkoma zaprzyjaznionymi graczami. I co, przyjdzie jakis mlody czlowiek i wykopie skarb na oczach kilku swiadkow. Przykro mi to mowic, ale znajac mentalnosc wielu polskich graczy czesciej to bedzie to spowodowane wiedza ooc niz uczciwa gra.
Kto zakopie gdzies wielki skarb by potem tworzyc mapy i dawac wskazowki do jego odnalezienia dla innych? Cantr to gra bez mistrza gry tworzacego przygody dla graczy. W grze jest tylko to, co gracze tam sami wprowadza. Nie pojawi sie nagle pelno zakopanych skarbow i wesole przygody zwiazane z ich odnajdywaniem, chocby nawet zakopywanie bylo mozliwe. Pojawi sie za to sporo problemow.
Jak dla mnie jest zdecydowanie za malo argumentow swiadczacych ZA, ze niby fajnie byloby szukac i odnalezc skarb, do mnie to nie trafia, to naiwne. Natomiast proces spowodowalby znikanie z swiata dobr, kluczy i notatek za kazdym razem gdy postac cos zakopie, a potem umrze nie zostawiajac sladow. Tak sie sklada, ze gracze z cantr czesto sie wycofuja i nie zawsze zadbaja by skonczyc wszystkie watki w grze. A mozliwe naduzycia ooc oraz niska przydatnosc, duza klopotliwosc pomyslu sa oczywiste.
Pomysl moim zdaniem nie ma zadnych szans. Moj ten post tutaj nie wplywa na to. Ale kombinujcie i wymyslajcie ciekawe rzeczy, ktore by pasowaly do cantra i mialy dobry wplyw na gre, jej zlozonosc i ciekawosc. Najlepsze pomyslo mozna "forsowac" ale nie ten.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.