Zakopywanie

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Mattan

Postby Mattan » Thu Apr 19, 2007 8:35 am

KilDar wrote:tak, pomysł świetny;P
zakopię w bezludnych lokacjach całe dobro postaci, potem sobie zrobię roczny odpoczynek od Cantr i jak zachce mi się znowu kiedyś grać to nowiutkimi postaciami odkopię sobie co zakopane i trudny start będę miał z głowy ;P
brawo :roll:

To jest argument na przeciw. Wykorzystanie wiedzy OOC.
Ja jestem przeciw.
ActionMutante

Postby ActionMutante » Thu Apr 19, 2007 8:47 am

Mattan wrote:
zakopię w bezludnych lokacjach całe dobro postaci, potem sobie zrobię roczny odpoczynek od Cantr i jak zachce mi się znowu kiedyś grać to nowiutkimi postaciami odkopię sobie co zakopane i trudny start będę miał z głowy ;P

To jest argument na przeciw.

Serio...? Wow!
Dzieki Mattan, ze mnie oswieciles, bo w zyciu bym sie nie domyslil :roll:
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Thu Apr 19, 2007 9:46 am

To całkiem ciekawy pomysł.

EDIT
Chcialbym tylko dodac że zakopywac powino sie tylko skrzynie,puszki itp. pojemniki z zawartoscia.
Last edited by w.w.g.d.w on Fri Apr 20, 2007 1:08 pm, edited 1 time in total.
domeq

Postby domeq » Thu Apr 19, 2007 10:11 am

Mattan wrote:

To jest argument na przeciw. Wykorzystanie wiedzy OOC.
Ja jestem przeciw.

Jak i rowniez jest to wspolpraca pomiedzy postaciami z wykorzystaniem telepatii. Karane banem :twisted: :twisted: :twisted:
matt_

Postby matt_ » Thu Apr 19, 2007 11:01 am

hm...a o co dokładnie będzie chodziło ze współrzędnymi? chcecie poszatkować świat na długości i szerokości? a moze kazdą osade oznaczyć numerem? ale w tedy dodano by pojemność ile skarbów mozna zakopać? i ile osób? od czego by to zalezało?
Danio

Postby Danio » Thu Apr 19, 2007 6:38 pm

Raczej wszystko będzie po staremu, oprócz możliwości szukania skarbów po dodaniu dwóch numerów. Jak dla mnie ta wersja najlepiej pasuje.

Mattan wrote:To jest argument na przeciw. Wykorzystanie wiedzy OOC.
Ja jestem przeciw.

Gorszym OOC jest współpraca postaci jednego gracza. Wystarczy uważnie je odgrywać i żaden gracz nie załapie, o co chodzi. Nie potrzeba żadnych skarbów. Poza tym bezludnych miejsc w Cantr coraz mniej i trudno, żeby gracze postaci w mieście nie donieśli o wyjątkowym szczęściu "nowego".
ActionMutante

Postby ActionMutante » Sat Apr 21, 2007 11:42 am

Danio wrote:Raczej wszystko będzie po staremu, oprócz możliwości szukania skarbów po dodaniu dwóch numerów. Jak dla mnie ta wersja najlepiej pasuje.

Mattan wrote:To jest argument na przeciw. Wykorzystanie wiedzy OOC.
Ja jestem przeciw.

Gorszym OOC jest współpraca postaci jednego gracza. Wystarczy uważnie je odgrywać i żaden gracz nie załapie, o co chodzi. Nie potrzeba żadnych skarbów. Poza tym bezludnych miejsc w Cantr coraz mniej i trudno, żeby gracze postaci w mieście nie donieśli o wyjątkowym szczęściu "nowego".

A jesli zakoipe skarby na bezludziu?
All my friends are dead.

You got dragged outta bed,

Now they're buried and they're dead.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sat Apr 21, 2007 12:10 pm

Przekazywanie fizycznych obiektow jak skarby i klucze to cos co mozna latwo przesledzic i zlapac za raczke kogos kto wykorzysta jedna swoja postac jako darmowego i w 100% lojalnego dostawce czy sojusznika. Natomiast jesli chcecie przekazywania sobie koordynatow zakopanych skarbow, to bedzie to okropnie klopotliwe do sprawdzania, zwlaszcza ze to czysta wiedza bez problemu przekazywana w sposob ooc czy to miedzy postaciami jednego gracza, czy miedzy kilkoma zaprzyjaznionymi graczami. I co, przyjdzie jakis mlody czlowiek i wykopie skarb na oczach kilku swiadkow. Przykro mi to mowic, ale znajac mentalnosc wielu polskich graczy czesciej to bedzie to spowodowane wiedza ooc niz uczciwa gra.

Kto zakopie gdzies wielki skarb by potem tworzyc mapy i dawac wskazowki do jego odnalezienia dla innych? Cantr to gra bez mistrza gry tworzacego przygody dla graczy. W grze jest tylko to, co gracze tam sami wprowadza. Nie pojawi sie nagle pelno zakopanych skarbow i wesole przygody zwiazane z ich odnajdywaniem, chocby nawet zakopywanie bylo mozliwe. Pojawi sie za to sporo problemow.

Jak dla mnie jest zdecydowanie za malo argumentow swiadczacych ZA, ze niby fajnie byloby szukac i odnalezc skarb, do mnie to nie trafia, to naiwne. Natomiast proces spowodowalby znikanie z swiata dobr, kluczy i notatek za kazdym razem gdy postac cos zakopie, a potem umrze nie zostawiajac sladow. Tak sie sklada, ze gracze z cantr czesto sie wycofuja i nie zawsze zadbaja by skonczyc wszystkie watki w grze. A mozliwe naduzycia ooc oraz niska przydatnosc, duza klopotliwosc pomyslu sa oczywiste.

Pomysl moim zdaniem nie ma zadnych szans. Moj ten post tutaj nie wplywa na to. Ale kombinujcie i wymyslajcie ciekawe rzeczy, ktore by pasowaly do cantra i mialy dobry wplyw na gre, jej zlozonosc i ciekawosc. Najlepsze pomyslo mozna "forsowac" ale nie ten.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Arucard

Postby Arucard » Sat Apr 21, 2007 12:20 pm

Mnie także się ten pomysł niepodoba,zaraz pełno pojawiło by się zakopanych skarbów i notatek coby było kolejnym powodem zwiększającym lagi,a zresztą możnabyłoby stracić wiele ważnych notatek które ktoś na złość by zakopał.
Kto chce stringi w cantr(walić na PM):
Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sat Apr 21, 2007 5:03 pm

No chyba ze każdy cantryjczyk, ktory zakopie skarb otrzyma automatycznie w inwentarzu sporzadzona mape [jakis obiekt przy ktorym bedzie przycisk "kopiuj" i "uzyj do szukania skarbu"]. I przy jej uzyciu bedzie mogl odkopac zakopany przez siebie skarb. Wtedy bedzie bez mozliwosci OOC, bo taka mapke trzeba bedzie zdobyc. Problemem dla tych ktorzy zdobeda te mapke pozostanie tylko dopasowanie lokacji. Ale z mapy mozna by ocenic naprzyklad czy to plaza czy rownina.

Mysle ze zakopanych skrabow nie bedzie tak wiele, bo tak jak mowie trzeba zbudowac skrzynie, ktora bedzie mozna potem zakopac.
A do skrzyni trzeba zelaza.
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
Marcin24

Postby Marcin24 » Sat Apr 21, 2007 7:49 pm

Świetny pomysł z tą mapką.
KilDar

Postby KilDar » Sun Apr 22, 2007 7:58 am

Oktawian ma zawsze fajne pomysły :P
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
Danio

Postby Danio » Sun Apr 22, 2007 9:34 am

A nie lepsza będzie skrzynia z "gratisowym" kluczem i zamkiem? Nie dość, że taki OOC'ujący gracz będzie musiał zrobić skrzynię, to jeszcze będzie musiał odnaleźć klucz, albo wyłamać zamek łomem.
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Tue Apr 24, 2007 6:34 pm

Skrzynie juz sa, niestetybez zamkow. Oczywiscie przy projekcie zakopywania i odkopywania potrzbena by byla lopata
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl

Return to “Sugestie”