Trzy pomysly ze skrzyneczka jako tematem przewodnim +bonusik

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Elm0

Trzy pomysly ze skrzyneczka jako tematem przewodnim +bonusik

Postby Elm0 » Wed Feb 28, 2007 5:59 pm

Nigdy nie byłem mistrzem w pisaniu obszernych wstępów więc do rzeczy:

Namba łan:

Wkładanie narzędzi i notatek do pojemników.
Po co? Kilka prostych przykładów. huta i narzędzia potrzebne do wyrobu broni. Pół biedy jeśli wystarczy przejść się do magazynu i podnieść je z ziemi (chociaż przy czasach wczytywania ~10 min to tez może być nie lada wyczyn). Często jednak gracz zapomina swoją postacią oddać użyte narzędzia, czy to z zaniedbania, czy nieświadomie. A teraz wersja ze skrzyneczką: wszystkie narzędzia są zapakowane do środka i można by było ich używać bez potrzeby wyjmowania (o ile skrzynka nie ma zamka/nie jest otwarta - ale o tym za chwilę.). Szef podaje pracownikowi taką skrzynkę narzędziową, ten po skończonej pracy oddaje. Łatwe i przyjemne :D Oczywiście nielojalny pracownik mógłby i tak wyjąć narzędzia, aby je schować do kieszeni, ale to byłoby na pewno łatwiej wykrywalne niż obecnie gdy podaje się kupę narzędzi o podobnych nazwach.

Namba tu:

Zamki do skrzyń i pojemników. Była już kiedyś podobna sugestia... wręcz musi być wprowadzone, bez tego budowanie 3/4 pojemników mija się z celem bo są zbyt małe do jakiegokolwiek praktycznego użycia.

Namba fri:

Nazywanie skrzyneczek. Małe ułatwienie, dzięki któremu twórca pojemnika mógłby określić rodzaj produktu składowanego, zastosowanie.
Np. Beczka na szparagi albo skrzynka z racjami dla nowych, apteczka pierwszej pomocy...

Wprowadzenie wszystkich trzech pomysłów pozwoliłoby na przykład na znakomity rozwój poczty (listy w zabezpieczonych kopertach, zamykane w skrzyniach, a te zapakowane np. na samochód - listonosza łatwo zaciukać, bezpieczeństwo korespondencji większe :lol: ).

Po drugie: małe utrudnienie dla piratów i złodziei, ale również urealistycznienie - towary zamknięte w skrzyni nie byłyby dostrzegalne bez jej uprzedniego otwarcia. Piraci musieliby wpierw wynieść skrzynie, aby później otworzyć je w spokoju na własnej jednostce i znaleźć kilka kilo łajna w środku :lol:

Da last bat not list:

Wytrychy... Pomysł zapewne spodoba sie najmniej, ale się nie dziwię bo wszyscy już przywykli do łomowego systemu otwierania :D (czytaj wpierw wycinamy, później okradamy). Wytrych powinien być dobrze zrównoważony, aby nie zastąpił powszechnie łomu i był dość niewdzięcznym narzędziem.

Moja propozycja:
- Wytrych robiony ze stali (może być z domieszką innego, rzadszego metalu , ale niekoniecznie)
- Użycie wytrycha różniłoby się od łomu. Mógłby być użyty zarówno z wnętrza, jak i z zewnątrz. Akcje wywoływałoby się poprzez kliknięcie przycisku otwierania zamku (w przypadku posiadania obydwu narzędzi do otwierania pojawiałoby się rozwijalne menu z wyborem). Moment rozpoczęcia w odróżnieniu od użycia łomu nie byłby słyszalny, ale projekt byłby naturalnie widoczny na liście. Przy otwieraniu wytrychem mogłaby naraz pracować tylko jedna osoba, a sam projekt trwałby 2 dni (do ustalenia). Po zakończeniu otwierania możliwości są następujące:
- drzwi otwarte (zamek nie ulega zniszczeniu! Uwazny strażnik z kluczem w kieszeni może więc złapać złodzieja na gorącym uczynku i przyskrzynić w magazynie)
- próba nieudana, zamek nienaruszony (analogicznie do szansy otwarcia łomem)
- mała szansa (powiedzmy 5%) na to, aby wytrych się złamał. Tracimy narzędzie włamu bezpowrotnie z inwentarza (alternatywa: wytrych zmienia swój stan na bardzo zużyty)

To jest chyba dosyć wyważona propozycja na cichy sposób otwierania zamków - żadne wunderwaffe, a jednocześnie daje nowe możliwości.

Tyle. Czekam na opinie.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Artur

Re: Trzy pomysly ze skrzyneczka jako tematem przewodnim +bon

Postby Artur » Wed Feb 28, 2007 6:22 pm

jezeli mam byc szczery to podobaja mi sie wszystkie 3 pomysly :P zwlaszcza skrzynki na narzedzia i nazwy pojemnikow... czy zamykane pojemniki to juz nie wiem, bo mozna by np. zamknac kilka pojemnikow w magazynie i trzymac w nich rozne sorowce dla lepszego polapania sie w zawartosci magazynu... ale tez moze byc... z wytrychami to musialbym dluzej pomyslec czy to aby napewno dobry pomysl, ale nie chce mi sie myslec wiec jestem 3xTAK 8)
domeq

Postby domeq » Wed Feb 28, 2007 7:05 pm

drzwi otwarte (zamek nie ulega zniszczeniu! Uwazny strażnik z kluczem w kieszeni może więc złapać złodzieja na gorącym uczynku i przyskrzynić w magazynie)
- próba nieudana, zamek nienaruszony (analogicznie do szansy otwarcia łomem)
- mała szansa (powiedzmy 5%) na to, aby wytrych się złamał. Tracimy narzędzie włamu bezpowrotnie z inwentarza (alternatywa: wytrych zmienia swój stan na bardzo zużyty)

+ 20% szans na uszkodzenie zamka, klucze nie dzialaja, pomoze tylko lom... ;-)
Mattan

Postby Mattan » Wed Feb 28, 2007 8:04 pm

Skrzynki narzędziowe mi się podobają ale ja bym proponował narzędzie o nazwie skrzynka narzędziowa który budowało by się z skrzynki z żelaza lub cyny lub miedzi i narzędzi. Np:
skrzynka narzędziowa prosta:
skrzynka drewniana lub torba ze skóry + kamienny młotek + nóż kościany + igła kościana + ?
skrzynka narzędziowa:
skrzynka żelazna lub miedziana lub mosiężna lub cynowa + stalowy młotek + nóż stalowy + igła żelazna + ?

mogą być skrzynki narzędziowe do pojazdów, a także produkcji broni oraz przyborniki krawieckie.

Dyskusja o wytrychach już była ale mnie to obojętne.

Zamki do pojemników na tak.
in vitro...

Postby in vitro... » Wed Feb 28, 2007 11:10 pm

mi też sie podobają 3 pomysły. ale co z tego, i tak ich nie wprowadzą.

co do wytrychów - średnio mi się podoba. ale co z tego, i tak ich nie wprowadzą.

ps. czemu wszyscy myślą że wytrychy są łamliwe? szansa 1 na 20? wolne żarty. tylko debil kuł by wytrych z żeliwa.
cantr się posypał
Kalsiver

Postby Kalsiver » Wed Feb 28, 2007 11:28 pm

Jestem za wszystkim na TAK
Image
ActionMutante wrote:Ja tam nie musze sie to zadnego poziomu znizac... Czesto i gesto klne, wiec na forum nie udaje swietoszka i jak cos mnie wk***ia to o tym mowie...
Obcy

Postby Obcy » Thu Mar 01, 2007 6:56 am

TAK. 8)
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Thu Mar 01, 2007 12:41 pm

Noo... Tak, ale za wytrych podziękowałbym mimo wszystko.
Matix

Postby Matix » Mon Mar 05, 2007 6:28 am

Wytrychy, zamykane skrzynki i dynamiczne nazwy - TAK

Namba łan - NIE

To już lekka przesada. Lenie!
http://www.matix.salon24.pl
Susel

Postby Susel » Mon Mar 05, 2007 7:10 am

Popieram oboma rekami wszystko...!

...Co napisal Matix... :roll:
ImageImage
Tak, mam za dużo wolnego czasu i rejestruje się do wszystkiego...
Bziur

Postby Bziur » Mon Mar 05, 2007 9:38 am

jak matix...
Image
Elm0

Postby Elm0 » Mon Mar 05, 2007 10:49 am

Nie wiem czy nie podoba ci się w ogóle pomysł pakowania narzędzi do skrzyni, czy to że narzędzia będzie można uzywa bez wyjmowania... Wyjasnij mi gdzie tu lenistwo? Na tej samej zasadzie lenistwem jest przeciąganie surowców, kopiowanie bezposednio z ziemi itd...
Matix

Postby Matix » Tue Mar 06, 2007 8:44 pm

Elm0 wrote:Nie wiem czy nie podoba ci się w ogóle pomysł pakowania narzędzi do skrzyni, czy to że narzędzia będzie można uzywa bez wyjmowania... Wyjasnij mi gdzie tu lenistwo? Na tej samej zasadzie lenistwem jest przeciąganie surowców, kopiowanie bezposednio z ziemi itd...

Narzędzia można by pakować do skrzyni jak inne surowce, ale nie używać. To już lekka przesada. Skończy sie na tym, że jakiś kowal zrobi kilka sztuk broni nie widząc na oczy młotków, bo pracodawca mu ich nie dał. Poza tym pewnie byś chciał, żeby narzędzia słabiej się niszczyły w pojemnikach, a to już zwykłe oszustwo. :D

Lenistwo, lenistwo... są pewne rzeczy, które ułatwiają grę, ale bez przesady. Hematyt to coś co wydobywasz zakrwawionymi rękami, a potem to obrabiasz, przetapiasz i tworzysz z tego przykładowo miecz. Głupio będzie w momencie, gdy zrobisz te wszystkie rzeczy bez widzenia narzędzi na oczy. Poza tym co inni pomyślą jak zobaczą, że wgryzasz się w ziemię dwa raz szybciej niż normalnie, a nie zobaczą kilofa w twojej ręce? To taki pomysł jakby schować ubrania do kufra i udawać, że się je ciągle nosi. :D
http://www.matix.salon24.pl
Elm0

Postby Elm0 » Tue Mar 06, 2007 11:11 pm

Matix wrote:Poza tym pewnie byś chciał, żeby narzędzia słabiej się niszczyły w pojemnikach, a to już zwykłe oszustwo. :D

Jakbym chciał to bym tak napisał.

Może być i bez wyjmowania, whatever. Z forumowego doświadczenia wiadomo że wdawanie się w dyskusje o takich niuansach zabija cały pomysł.

Ktoś przetłumaczy, czy ja mam to zrobić?

Return to “Sugestie”