Stronicowanie wydarzen zwiazanych z postacia

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

thindil

Stronicowanie wydarzen zwiazanych z postacia

Postby thindil » Sat Dec 09, 2006 12:12 pm

Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich forumowiczów.

Moja propozycja dotyczy bardziej interfejsu gry niż nowych możliwości w niej.
Obecnie, kiedy chcemy zobaczyć wcześniejsze wydarzenia, używamy przycisku "Pokaż Więcej". Powoduje to pokazanie wszystkich wcześniejszych wydarzeń jakie spotkały nas w danej lokacji (jeżeli się mylę, niech ktoś mnie poprawi). Mały problem, jeżeli przebywamy w tym momencie w jakiś odludnym bądź cichym miejscu. W przypadku kiedy jesteśmy w dość gwarnej osadzie zaczynają się problemy nie tylko dla nas ale i dla całego serwera. Ten sam problem pojawia się, kiedy chcemy zobaczyć ostatnie wydarzenia dla postaci, do której nie logowaliśmy się przez długi okres czasu.
Aby wyświetlić tak dużą ilość informacji, serwer musi zająć się niestety tylko naszym żądaniem. Wydaje mi się, że ostatnie problemy z powolnym działaniem gry, mogły wyniknąć poniekąd również z tego powodu - parę osób chciało zobaczyć wcześniejsze wydarzenia i zupełnie nieświadomie "zapchało" w ten sposób serwer.
Sądzę że najprostszym rozwiązaniem tego problemu byłoby wyświetlanie np po 25 ostatnich wydarzeń na stronie i dodanie przycisków w stylu "Następna strona", "Poprzednia strona". Coś takiego bardzo łatwo jest zrobić w PHP oraz SQL i bardzo często wykorzystywane jest przy tworzeniu stron z dużą ilością tekstu na nich.
Mam nadzieję że post nie jest zbyt długi i da się go przeczytać a przede wszystkim zrozumieć ;)
Artur

Re: Stronicowanie wydarzen zwiazanych z postacia

Postby Artur » Sat Dec 09, 2006 12:18 pm

hmm, srednio mi sie podoba, czesto wyswietlam calosc na ekranie i wracam do dawnych zdarzen czasami i tam musial bym klikac naokolo w kolejne strony... ale w sumie nie przeszkadzalo by mi to az tak bardzo, wiec jak komus sie spodoba to ja nie bede przeciwny...
Marczak

Postby Marczak » Sat Dec 09, 2006 12:28 pm

Powoduje to pokazanie wszystkich wcześniejszych wydarzeń jakie spotkały nas w danej lokacji (jeżeli się mylę, niech ktoś mnie poprawi).

Nie powoduje to pokazania wszystkich wcześnijszych wydarzeń tylko sięga jakiś tam czas wstecz. Ja nie widzę tutaj problemu, ale może to moje odosobnione zdanie.

P.S.
Witam na forum Artur.
Gulczak

Re: Stronicowanie wydarzen zwiazanych z postacia

Postby Gulczak » Sat Dec 09, 2006 12:31 pm

Mam nadzieję że post nie jest zbyt długi i da się go przeczytać a przede wszystkim zrozumieć

http://www.cantr.net/forum/viewtopic.ph ... &start=225
W tym temacie są dłuższe posty.
Albo tu:
http://www.cantr.net/forum/viewtopic.ph ... &start=135

Nawet nie jesteś w TOP 100 :P

Według mnie twój pomysł byłby swoistym utrudnieniem. Teraz jednym przyciskiem myszy moge sprawdzić co było pare dni temu, a tak musiałbym klikać, i klikać i klikać... Nie zapominaj że niektórzy (na szczęście nie ja :) ) korzystają z modemu, a pokonywanie labiryntu przycisków, zajmie więcej czasu niż wczytanie się jednej, większej strony.
Bo mnie na uśmiech zawsze stać
Nie lubię życia brać
Zbyt serio, serio zbyt
Bo ja na przekór wszystkim tym
Co zasmucają świat, uśmiecham się przez łzy!
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Dec 09, 2006 12:47 pm

Nie byłbym taki przekonany Gulczak. Rozwijanie całego loga trochę trwa, zwłaszcza jak jest długi. Zresztą na ogół jak coś chcę zobaczyć, to jest to kilka linijek niżej, które gdzieś ucięło, a nie gdzieś na szarym końcu. Pomysł mi się podoba.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Gulczak

Postby Gulczak » Sat Dec 09, 2006 1:26 pm

Rusalka wrote:Nie byłbym taki przekonany Gulczak.(...)

No dobra... Może jest w Top 50. :P
P.S. Tylko udaje, że udaje, że nie wiem co udaje 8)

Ja sobie lubie powspominać czasy klikając w "Pokaż Więcej". Ostatnio wspominałem tak sobie jakieś pół roku temu... :lol:

No dobrze, dobrze... Może macie racje. Jestem ZA* a nawet PRZECIW*

*NIEPOTRZEBNE SKREŚLIĆ
Bo mnie na uśmiech zawsze stać

Nie lubię życia brać

Zbyt serio, serio zbyt

Bo ja na przekór wszystkim tym

Co zasmucają świat, uśmiecham się przez łzy!
ActionMutante

Postby ActionMutante » Sat Dec 09, 2006 1:36 pm

ZA
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Sat Dec 09, 2006 2:36 pm

Można by poza nastepna i poprzednia strona dodac numerki stron, nie znam się, ale to chyba niewiele trudniejsze do zrobienia?

Poza tym Za.
Elm0

Postby Elm0 » Sat Dec 09, 2006 2:44 pm

Za, w takiej postaci że wpisujesz datę od której chcesz przeglądać loga. (oczywiście nie później niż te pięć dni, do których można było wrócić przyciskiem pokaż więcej).
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sat Dec 09, 2006 10:14 pm

Witaj thindil na forum. :) Post nie jest dlugi. Jest zwiezly, zrozumialy, logiczny i wywazony. Posty w takim stylu przyjemnie sie czyta. :P

A co do samego pomyslu. Ja na przyklad daje czesto "pokaz wszystko", po czym zostawiam wynik tego dzialania w oknie, a dalej pracuje juz w innym. Zawsze moge potem do tego wrocic, cos wyszukac, poczytac... bez potrzeby kolejnego klikania i dlugiego wczytywania. A w czasie gdy oszczedzalem minutki, bylo to tez przydatne (pokaz wszystko, poczytaj na spokojnie, potem zaloguj sie ponownie zamiast kontynuowac sesje, czas czytania nie zostanie odliczony :)). Przyzwyczailem sie, podobnie jak zapewne wiekszosc doswiadczonych graczy. Zmiany bylyby dla mnie utrudnieniem.

Nie wiem w jakim stopniu wplywa to na zapychanie lacza, choc podejrzewam ze nie w az tak duzym, by zmiana mogla zrobic zauwazalna roznice. Ale myslenie jest dobre, kombinuj dalej, swieze spojrzenie moze czesto dostrzec cos, na co weterani sa slepi.

Pozdrawiam.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
thindil

Postby thindil » Sat Dec 09, 2006 10:52 pm

Spróbuję rozwiać nieco wątpliwości związanych z tym pomysłem ;)
Po pierwsze, liczba 25 podana w przykładzie, moim zdaniem jest absolutnym minimum jakie mogłoby zmieścić się na stronie. Myślę że bez problemu można by było umieścić na jednej stronie 30-40 ostatnich wydarzeń.
Natomiast jak zauważył Averus, najlepszym rozwiązaniem byłoby dodać numery stron - coś w stylu tego, co istnieje na forum. Przeglądanie przy pomocy tylko dwóch przycisków w stylu "Poprzednie" i "Następne" byłoby bardzo uciążliwe ;)
Zaś co do wątpliwości z labiryntem przycisków oraz ładowaniem się strony:
Nie wnikając w techniczne szczegóły (czyli detale w stylu jak to się dzieje że strona pojawia się na komputerze, co się w tym momencie dzieje na serwerze itd), w skrócie można powiedzieć że długa strona zajmuje znacznie więcej pamięci i procesora serwera niż krótka. Wprawdzie nie są to zbyt duże wartości jeżeli patrzy się tylko przez pryzmat jednej strony (powiedzmy że oszczędność 1 MB RAM na jednym wyświetleniu). Ale już w przypadku kiedy 100 osób otwiera stronę z wydarzeniami, oszczędność pamięci (a co za tym idzie, szybkość ładowania się strony) jest dość duża ;) Problemem nie jest za bardzo łącze w tym momencie ile fakt, że serwer musi "przemielić" taką stronę z czegoś co przypomina bełkot szalonego matematyka (czytaj kod strony) na coś co wszyscy mogą zobaczyć (czyli stronę). Przy dużych ilościach tekstu, serwer zaczyna się "dławić" i nie wyrabiać z taką ilością informacji.
Ciężko mi powiedzieć jaki byłby zysk w prędkości ładowania się stron, jeżeli ta sugestia byłaby przyjęta. Myślę że od 10% do 30% maksymalnie i to tylko w przypadku graczy prowadzących bardzo bujne życie towarzyskie w grze ;) Znacznie lepszy efekt przyspieszenia strony można uzyskać poprzez typowo techniczne zabiegi, ale tego typu sugestie to chyba nie w tym dziale ;)
Na koniec chciałbym dodać jedno - to tylko sugestia, nie prawda oczywista. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły aby coś w mojej propozycji zmienić, niech je przedstawi. W końcu co kilka głów to nie jedna ;) Być może uda się wypracować projekt, który sprawi że i wilk będzie syty (czyli starzy gracze nie odczują za bardzo zmian na własnej skórze) i owca cała (czyli serwer dostanie nieco odpoczynku).
robin_waw

Postby robin_waw » Sun Dec 10, 2006 1:12 pm

Po pierwsze z wyświetlanych statystyk wynika przynajmniej jak ja gram i zerkam że w ciągu kwadransa zalogowanych jest od 80 do 130 graczy, żeby zapchać serwer musieli by co chwila wyświetlać historię tego co się działo, pytanie jak często używasz opcji pokaż więcej bo są to sporadyczne przypadki, jedni z tego korzystają częściej inni mniej a część prawie wogóle, teraz pomyślmy ile postaci które wyświetlają wydarzenia jest w miejscach gdzie dużo się dzieje.
Podsumowując wydaje mi się że w ten sposób nie odciążymy serwera, tak naprawdę to przydało by się przeanalizować ruch na serwerze i zapytania SQL do bazy, oraz godziny gdy są wykonywane kwerendy przeliczające.
I wtedy zoptymalizować pracę serwera, nie wiem jak duża jest baza może przydało by się zrobić na niej shrinka ?

pozdrawiam

Return to “Sugestie”