Plecaki, Torby, tabolki...

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

RadioActive

Plecaki, Torby, tabolki...

Postby RadioActive » Fri Nov 10, 2006 10:45 pm

Ergh, no więc jeśli "kiedyś ktoś coś" takiego zaproponował, to walcie w pierwszym poście, żeby nie spamować :oops:

chciałem zaproponować, aby wprowadzono różnego rodzaju torby ew. pojemniki które pozwoliłyby przenieść większą ilość towarów. Oczywiście, byłoby to dość skomplikowane ale, hm do rzeczy.

Typowym "opakowaniem" mogłaby być Skórzana Torba. Do jej wykonania potrzebaby około 300-450 gram skóry, 60-110 gram ścięgen, igły, noża i około 2-4 dni na wykonanie przy umiejętności na mistrzowskim poziomie. Taka torba mogłaby pomieścić, no tak ze 2.5-3 dodatkowe kilogramy. Odejmując mase torby, to wychodzi nam jakieś 2kg dodatkowego miejsca, na dowolony surowiec.

Ale już np. Manierka ze Skóry, może słurzyć tylko do noszenia wody... No bo kto o zdrowych zmysłach, nosiłby pomidory w manierce? No i jest problem z samym procesem wkładania :)

Co o tym myślicie?
sl0wik

Postby sl0wik » Sat Nov 11, 2006 12:19 am

Na moje to zly pomysl. Kazdy by robil te torby by miejsce zaoszczedzic czy to w inv czy w jakims pojezdzie. A dajmy na to taka sytuacje ze wkladasz jedna torbe do drugiej pozniej nastepna itd i otrzymujemy worek bez dna swietego mikolaja :D
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Nov 11, 2006 12:27 am

To się nazywa "kontenery przenośne" i ich implementacja jest opracowywana przez RD. Nie można jednak zwiększyć pojemności inwentarza postaci - co z tego, że są w torbie, jak obiekty dalej ważą, a postać ma ograniczony udźwig.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Mattan

Postby Mattan » Sat Nov 11, 2006 12:51 am

Torba jest pod nazwą apteczka http://www.cantr.net/mwiki/index.php/Apteczka, ale nie dodaje udźwigu postaci i pierwszy kontener jest też http://www.cantr.net/mwiki/index.php/Skrzynia_drewniana_ma%C5%82a, ale nie przewiduje dla niego dużej kariery bo oprócz towaru 900g drewna dźwigać...
Mam pytanie. Uchylcie rąbka tajemnicy. Czy pojemnik silos cysternę można zamykać czy tak jak beczka wszyscy mogą zajrzeć?
Matix

Postby Matix » Sat Nov 11, 2006 6:38 pm

Hmm... Pomysł nie jest taki zły.

Z doświadczenia wiem, że żeby unieść 40kg ulotek trzeba plecaka. W rękach tego nie uniesiesz. Zawsze tak było, że człowiek potrafił unieśc trochę więcej na plecach niż w rękach. W rękach utrzymasz maksymalnie 5 cegieł... nie ma bata. Zaś odpowiedni stelaż na plecach pozwala na uniesienie ich z 20... Różnica jest
http://www.matix.salon24.pl
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Sat Nov 11, 2006 6:57 pm

Rozchodzi się o semantykę... Zależy jak tłumaczymy sobie maksymalną ilość rzeczy jaką może nosić postać. Jeżeli jest to dla nas objętość plecaka to wtedy faktycznie "przenośne kontenery" ją zwiększają. Jest też drugie tłumaczenie: siła lub inaczej udźwig no a tego żadna torba raczej nie zwiększy.

Ja bym się skłaniał do tego drugiego. Można wprowadzić torby (co już jest rozważane jak to powiedział Rusałka), do których byśmy wkładali rzeczy. Jednak wtedy nie zwiększyłby się nasz maksymalny udźwig. Kiedy mielibyśmy przy sobie 15 kilo surowców (z torbą włącznie) i wsadzilibyśmy 2 kilo do torby to nadal nieślibyśmy 15kilo tyle że 2 w innym miejscu.

Idąc tym torem to już lepszym pomysłem byłoby trenowanie mięśni i siły fizycznej która wpływałaby na nasz udźwig a nie dorabianie plecaków itp.

Poza tym... Już podobne rozwiązanie w cantr funkcjonuje... Wyobraźmy sobie że Cantryjczycy to takie statki. Statki mają swój udźwig (ładowność). Jak zbudujemy na statku ładownię i wypchamy ją na maksa to o ile mi wiadomo masa całkowita będzie równa masie tego co jest na pokładzie + masie zawartości ładowni + waga ładowni jako budynku.

Więc to pokazuje że chyba idę dobrym tropem jeżeli chodzi o moje podejście do tych 15 kilo...
"ImageCzlonek Federacji RP - odgrywaj z nami"

Image
Matix

Postby Matix » Sat Nov 11, 2006 7:50 pm

Problem polega na tym, że wszelkie plecaki tracą użyteczność w momencie gdy dużo ważą i nic nie dają prócz możliwości pewnego upożądkowania surowców.
W takim momencie nie widzę sensu robić sobie plecaka gdy nie ma po co, a trzeba do tego zużyć wiele surowców. Najczęściej bardzo cennych...
Pozatym dźwiganie rzeczy jak już mówiłem jest odmienne jeśli niesiemy je na plecach - mocne nogi + kręgosłup + ramiona itd. niż w rękach - ręce + ramiona. Więcej uniesiemy bez względu na siłę. Ciekawe jest to, że można komuś powiesić na plecach taki sam ciężar jaki uniosłaby o wiele od niej silniejsza osoba w rękach...
http://www.matix.salon24.pl
Maxthon

Postby Maxthon » Sat Nov 11, 2006 8:33 pm

Lepiej by wymyślili jakieś przegródki w plecaku, żeby można było wkładać notatki w różne przegródki, bo z kopertami to totalny niewypał. Jak ktoś już coś schowa do koperty to raczej już nigdy do tego nie zajrzy...:(
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Mon Nov 13, 2006 4:45 pm

Takie przenosne tobolki raczej na razie dzialaja tak ze mozna ich uzywac zamiennie z beczkami i innymi zwyklymi przechowalniami,szkoda ze nie maja zamkow.Wtedy moze na cos by sie nadawaly.

Return to “Sugestie”