Wio!

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

NiKnight

Wio!

Postby NiKnight » Sat Nov 04, 2006 11:41 am

Temat wałkowany chociaż w innej formie: jeździectwo. Ja proponuję coś innego, zaprzęgi (mam nadzieję, że nie było sugerowane, jeśli tak to napiszcie byśmy nie dyskutowali ponownie :) ).

Proponuje pojazdy poruszane siłą zwierząt (koni), od prostej dorożki jednoosiowej, która może poruszać się po trochę lepszych drogach, przez tradycyjny wóz spotykany jeszcze na niektórych wsiach kończąc na dyliżansie.

Do budowy pojazdów oczywiście potrzebne byłoby drewno, tarcica, żelazo (stal dla lepszych) oraz wyprawiona skóra (uprząż) no i konie.... W jakich ilościach to już zadecydowałby RD :)

Wszystkie te pojazdy mogłyby być budowane w każdej osadzie ale praktycznie tylko tam gdzie są konie. Po skończeniu budowy (*) z populacji koni zabierana byłaby pięciokrotna wielkość potrzebna dla pojazdu. Czyli na przykład dla dorożki, która ciągnięta jest przez jednego konia z osady zniknie aż pięć. Jeden koń pójdzie do dorożki, cztery rozpierzchną się do sąsiednich osad lub według mnie lepiej: po prostu znikną. Dzięki temu nie będzie za dużo pojazdów i mało kogo będzie stać na dyliżans (który będzie wymagał czterech koni a więc dwudziestu w osadzie).

* Dlaczego konie mają być zabierane z osady wraz ze skończeniem pojazdu? Z prostego powodu: by nie było sabotażu; ktoś wpada do osady buduje cztery dorożki i w ten sposób likwiduje populacje koni.

"Paliwo", mam nadzieję, że niedługo zostanie wprowadzone. Koń bez jedzenia długo nie pociągnie :wink: Nie wiem w jaki sposób zostanie ono zaimplementowane (pojazd będzie zużywał paliwo, które wiezie jak inne towary?). Koń naturalnie za paliwo będzie miał trawę, wszelkiego rodzaju zboża i np.: marchewki. Być może też wodę.

Problemem zostaje zagłodzenie zwierzęcia, czy wtedy pojazd jest unieruchomiany i potrzeba nowego konia (to raczej mi się nie podoba) czy po prostu pojazd nie ruszy dopóki koń nie dostanie chociaż trochę trawy itd. .

Drugi problem to jak zachowa się pojazd gdy zwierzęciu skończy się jedzenie w czasie podróży? Ma on po prostu zatrzymać się? A może lepiej by dotarł na głodzie do osady do której zmierza i tam stał dopóki nie dostanie czegoś do jedzenia.

Co o tym sądzicie? Warto to implementować czy lepiej poczekać na jeździectwo i wtedy zająć się wozami?
Ni Ni Ni Ni!
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sat Nov 04, 2006 12:01 pm

I tak jeszcze dlugo poczekamy na jerzdziectwo :(
Projekt chyba juz jest od ponad 3 miesiecy?
Gulczak

Postby Gulczak » Sat Nov 04, 2006 12:17 pm

Konik bez jedzenia nie pociągnie, ale nie zapominaj że zawsze uskubnie sobie troche trawy albo gałązek! Ogólnie pomysł bardzo dobry! POPIERAM, tylko chciałbym aby to samo było z innymi zwierzętami i zależnie od ich siły. Na przykład byłaby:

:arrow: Dorożka słoniasta - słoń ma największą siłe i potrzeba jednego do utworzenia dorożki o bardzo dużej pojemności

:arrow: Dorożka psowata :P - około 20 psów aby udźwignąć średni ciężar.

i tak dalej z uwzględnieniem siły podanych zwierząt. W tym przypadku dorożka konna mogłaby wymagać 4 koni. Nalezałoby też mieć specjalną broń (bicz, który już istnieje) i to dzięki niemu można by było kierować, ruszać, hamować. Ktoś kto nie ma bicza, nie będzie mógł poruszać się pojazdem.
Bo mnie na uśmiech zawsze stać
Nie lubię życia brać
Zbyt serio, serio zbyt
Bo ja na przekór wszystkim tym
Co zasmucają świat, uśmiecham się przez łzy!
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sat Nov 04, 2006 8:04 pm

Pomysl mi sie podoba choc na poczatek wolalbym miec samego zwierzaka.
pozatym zauwazcie ze zwierzak sam sobie nazbiera jedzenia chyba ze jest na statku,wtedy trzeba pomyslec o jedzeniu dla naszego milusinskiego.
Avx

Re: Wio!

Postby Avx » Sun Nov 05, 2006 11:29 am

NiKnight wrote:Temat wałkowany chociaż w innej formie: jeździectwo. Ja proponuję coś innego, zaprzęgi (mam nadzieję, że nie było sugerowane, jeśli tak to napiszcie byśmy nie dyskutowali ponownie :) ).

Powiem tak - Od czego są samochody ? 8)
Quijo

Postby Quijo » Sun Nov 05, 2006 11:36 am

Axe chodzi o to by w grze bylo milej. Jedna z moch postaci naprzyklad nie lubi nowoczesnych urzadzen, broni i innych takich, a jazda konna by sie jej pewnie spodobala
http://www.gks-murcki.com
Rusalka

Postby Rusalka » Sun Nov 05, 2006 12:04 pm

Raczej nie macie co liczyć na zaprzęgi i takie tam przed nowym systemem zwierząt. Chociażby dlatego, że jak byśmy taką maszynę przerobili na faktycznie "żywą" po implementacji udomowienia?
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Milo

Postby Milo » Sun Nov 05, 2006 12:33 pm

wydaje mi sie ze to powinno byc kompleksowe: najpierw nowy system zwierzat z mozliwosci udomowiania a do piero potem jezdziectwo, zaprzegi itp. Przyjemnie by bylo tez pozyskiwac welne, jajka itp bez zabijania zwierzakow.

A pomysl potrzeby karmienia zwierzat podoba mi sie bardzo.

Return to “Sugestie”