Wieza

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Forien

Postby Forien » Sun Oct 01, 2006 8:53 am

i nie moznaby uzywac broni bialej (papa halabardy :twisted:)
Image
"Opinia publiczna powinna być zaalarmowana swoim nieistnieniem." (Lec)
ActionMutante

Postby ActionMutante » Sun Oct 01, 2006 10:02 am

Marcin24 wrote:Dwony mogą być ale może ich nie być. A jeszcze fajnie by było gdyby z wieży dało sie strzelać z łuku albo kuszy. I ci z ziemi też mogli by tylko strzelać w tych na wieży. Oczywiście w obu przypadkach szansa na trafienie była by troche mniejsza niż normalnie.

Ekhm... Pociski wieza- ziemia powinny byc najsilniejsze, nastepnie ziemia-ziemia, a najslabsze ziemia-wieza...
Ale to jest raczej trudne do implementacji i bylo juz cos podobnego omawianego... chyba...
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
Forien

Postby Forien » Sun Oct 01, 2006 10:22 am

jak juz jestesmy przy kuszach i lukach to w ogole jest jakas roznica miedzy bronia miotana, a białą?
Image

"Opinia publiczna powinna być zaalarmowana swoim nieistnieniem." (Lec)
Elm0

Postby Elm0 » Sun Oct 01, 2006 11:08 am

Forien wrote:jak juz jestesmy przy kuszach i lukach to w ogole jest jakas roznica miedzy bronia miotana, a białą?

Tak naprawdę to z kuszy wcale nie strzelasz tylko nią okładasz :lol:
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
AUTO

Postby AUTO » Sun Oct 01, 2006 11:10 am

Jestem za wieżą.
Mam tylko pytanie, czy zarówno wieża jak i lunety będą zaimplementowane, a czy jeśli tak to czy posiadacz lunety stojący na wieży będzie widział jeszcze dalej (kumulowanie się lunety i wieży czyli np. wieża = 150% normalnego widoku, luneta = 140% normalnego widoku, wieża + luneta = 200% normalnego widoku)?
I czy wszystko sprowadzi się do zwiekszonego pola widzenia czy będzie też widać ludzi i pojazdy na drogach?

Przy okazji
Nie chcę za bardzo komplikować gry, ale uważam, że broń miotająca powinna mieć pewną przewagę nad bronią białą. Na przykład walka na statkach. Dlaczego można atakować ze statku załogę drugiego przycumowanego statku skoro jest on zamknięty. Jak można zranić kogoś szablą jeśli nie można wejść na pokład tego drugiego statku. Przy broni miotającej jest to uzasadnione dlatego powinna być możliwość walki jedynie bronią miotającą w przypadku opisanym powyżej i jemu podobnych. Wreszcie łuki powrócą do łask, będzie też więcej kusz, które są skomplikowane w produkcji i drogie w porównaniu z niewiele mniej skutecznym toporem.
Obcy

Postby Obcy » Sun Oct 01, 2006 3:21 pm

No i atakowanie na drodze, też powinno być zależne od rodzaju broni. Mam tu na myśli odległość pomiędzy poruszającymi się.
Marcin24

Postby Marcin24 » Sun Oct 01, 2006 3:43 pm

Eh pomarzyć można. :D
robin_waw

Postby robin_waw » Sun Oct 01, 2006 3:45 pm

Obcy wrote:No i atakowanie na drodze, też powinno być zależne od rodzaju broni. Mam tu na myśli odległość pomiędzy poruszającymi się.

Jestem przeciw, cantr nie jest gra gdzie masz walke w trybie rzeczywistym, jest to gra powolna i w takim wypadku zlodzieje by mieli raj, zanim by sie ktos zorientowal to zlodziej by byl poza zasiegiem broni.
Rusalka

Postby Rusalka » Mon Oct 02, 2006 12:15 pm

AUTO wrote:J
Mam tylko pytanie, czy zarówno wieża jak i lunety będą zaimplementowane, a czy jeśli tak to czy posiadacz lunety stojący na wieży będzie widział jeszcze dalej (kumulowanie się lunety i wieży czyli np. wieża = 150% normalnego widoku, luneta = 140% normalnego widoku, wieża + luneta = 200% normalnego widoku)?

Nie bedzie sie kumulowac, skrypt wybierze wieksza wartosc.

AUTO wrote:J
I czy wszystko sprowadzi się do zwiekszonego pola widzenia czy będzie też widać ludzi i pojazdy na drogach?

Na razie nie. Obecnie luneta jest tak zaprogramowana, ze nie robi nic innego poza zwiekszeniem srednicy mapki, na ktorej jak wiadomo - ludzi i pojazdow nie widac. Nie jestesmy przekonani, czy takie rozwiazanie byloby dobre, poniewaz skresli to mozliwosc np. zaatakowania miasta z nienacka.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Rydygier

Postby Rydygier » Mon Oct 02, 2006 1:37 pm

To może dodać jeszcze "bocianie gniazdo" na dużych statkach?
dstankiewicz

Postby dstankiewicz » Mon Oct 02, 2006 1:42 pm

No to z tego co widac lupa jest juz zaprogramowana. A kiedy bedzie dodana do gry? :)
Artur

Postby Artur » Mon Oct 02, 2006 1:50 pm

Rydygier wrote:To może dodać jeszcze "bocianie gniazdo" na dużych statkach?

mysle ze luneta wystarczy jak narazie, to i tak dostateczne ulatwienie, no chyba ze bylo by dosc trudne do zrobienia i ich wlasciwosci nie kumulowaly by sie, albo lacznie dawaly niewiele zysku, bo inaczej na kazdym statku ludzie beda chcieli je miec...
in vitro...

Postby in vitro... » Mon Oct 02, 2006 2:05 pm

Rydygier wrote:To może dodać jeszcze "bocianie gniazdo" na dużych statkach?
Absolutnie za. Tylko żeby nie było zbyt dalekiego widoku. 5 - 10%.
cantr się posypał
Atavi

Postby Atavi » Tue Oct 03, 2006 2:00 pm

Kurcze - fajnei jakby bylo choc troche prywatnosciw w Cantr - a tak nawet w podrozy nie bedzie sie mozna podrapac po tylku bo zaraz ktos z wiezy bedzie sie gapil. Ja jestem przeciw wiezy. Ale dzwon fajna rzecz .

Return to “Sugestie”