Lamper wrote:Taki cmentarz to wsumie nie głupi pomysł ale można poprosty pochować człowieka w ziemi i postawić znak tupu: Tu spoczywa ... (). Tylko jaby tak stawiac duzo znaków na placu to by troche glupio wyglądało dlatego tu może przyśc z pomoća cmentarz
Takie groby są, oczywiście stawia je się dla jakiś wybitnych osób a nie dla byle jakwtosiegrajka, bo jak słusznie zauważyłeś, główny plac w mieście to nie aleja umarłych.
Elkarish wrote:no wedle rady wygrzebałem stary topic który mi się podoba... i mam pomysł do niego
otóż Cmentarz - to nic innego jak ogrodzenie kamienno żelaze bądź drewniane mogące pomieścić nieskończoną ilość trupów ..
Pamiętajcie, jak obmyślacie jakiś pomysł, żeby uniwersalizować go na tyle na ile się da. A więc w myśl tego co piszesz - cmentarz to nic innego jak ogrodzenie, w którym stawiamy nagrobki, nie ma potrzby na wprowadzanie specjalnego obiektu 'cmentarz' zwykła 'zagroda' jak najbardziej się nada. Nie musi być kamienno-żelazna bo to kwestia gustu, obyczajów, religii, czy po prostu dostępnych surowców. Zagrody na pewno będą i to różnych rodzajów więc będzie w czym wybierać - wystarczy nazwać ją cmentarz i tyle. Wewnątrz takiego obiektu na dzień dzisiejszy, możnaby stawiać znaki i nazywać je nagrobkami, jak i również wszelkiej maści budynki, pełniące rolę krypt. Do tego może jakąś świątynkę lub kapiczkę? Kwestia wyobraźni. Dobrze, że od razu kombinujesz z surowcami Elkarish, aczkolwiek nie jestem wciąż do końca przekonany co do obiektów typu 'nagrobek'. Wspominałem w topicu 'kamienne kręgi' o wprowadzeniu 'kamiennych/drewnianych obiektów' różnej wielkości i takie obiekty z pewnością mogłyby pełnić funkcje nagrobków. Kolejne dobre zastosowanie mojego pomysłu