Dalekopis

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

NiKnight

Dalekopis

Postby NiKnight » Sun Jul 30, 2006 5:20 pm

Mamy radio, jest dość łatwe w budowie i obsłudze, ma jednak dwie główne wady:

- ograniczony zasięg
- można podsłuchiwać

Dlatego proponuje dalekopisy (telegraf, telefon, nazwa nie ważna). Tworzone byłyby z dwóch rzeczy: kabla do sąsiedniej osady i aparatu (pomysł pewnie pojawił się na angielskim forum).

Kabel byłby czymś w rodzaju drogi. Użytkownik wybierałby kabel, następnie pojawiłby się combobox z wyborem miejsca do którego ma prowadzić (lista sąsiednich osad). Następnie w zależności od odległości (tak jak to ma miejsce w przypadku budowy dróg) trzeba byłoby dodać żelazo (lub stal), gumę no i wykonać taki kabel.

Aparat składałby się z podobnych co radio półproduktów. Każdy aparat miałby swój numer (jak klucze) i na ten numer można byłoby wysyłać wiadomości.

Dalekopis miałby więc większy zasięg oraz nie można byłoby go podsłuchać ale za to byłyby droższe w budowie.

Jest tylko jeden problem, programistyczny: trzeba napisać procedurę, która sprawdzałaby połączenie między dwiema odległymi osadami, tak by można było dzwonić na przykład z Vlotryan do Los Liberos (etc.) tylko jeśli jest połączenie (tutaj przydałby się Prolog :wink:).

Hmmm... a może "poczta hydrauliczna" pomiędzy dwiema osadami, która umożliwiałaby transport notatek? :twisted:

Podobnie ale z tym, że notatka może wędrować tylko pomiędzy dwiema sąsiednimi osadami (łatwe w implementacji) no i do budowy potrzebne byłoby na przykład szkło.
Ni Ni Ni Ni!
Matix

Postby Matix » Sun Jul 30, 2006 9:08 pm

Jestem ZA, ale kabel musi duuuużo kosztować... Może tak 20kg żelaza, 15kg miedzi i 20kg gumy... :twisted:
http://www.matix.salon24.pl
Mattan

Postby Mattan » Sun Jul 30, 2006 11:08 pm

Kabel można by ciągnąć pod ziemią lub po słupach i wtedy rożne materialy i narzędzia by były potrzebne. :idea:
Lamper

Postby Lamper » Mon Jul 31, 2006 7:31 am

Pomysł nawet dobry ale nierozumiem jednej rzeczy.
Czy komunikacja między podanymi w przykładzie Vlotryan i LL polegała by poprostu na położeniu kabla między każdą dzielącą ich lokacją i później nadanie wiadomości na ich numer czy wiadomośc miała by iść po każdej lokacji i przekazywana dalej?
NiKnight

Postby NiKnight » Mon Jul 31, 2006 8:39 am

Iść do docelowej lokacji jeśli jest połączenie fizyczne. Ludzie w osadach pomiędzy nie widzieliby komunikatu.
Ni Ni Ni Ni!
Sasza

Postby Sasza » Mon Jul 31, 2006 10:11 am

A co z tymi komórkami? Fajnie by było, jeżeli moja postać mogłaby "zadzwonić" do swojego cantryjskiego przyjaciela. każdy miałby inny numer telefonu. baze danych numerów też, więc bym się dopytywał o numer do Svaroga, by śmieszne tekściki mu pisać :wink:
Mam nadzieje, że w dalekiej przyszłości będzie taki sprzęt.
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Mon Jul 31, 2006 3:27 pm

Ciekawy pomysl tylko nie wiem czy mi sie bedzie usmiechalo gdy taki Sasza sie dorwie i bedzie mi wysylal sms-y. :wink:
Ogolnie jestem ZA.
PRUT

Postby PRUT » Mon Jul 31, 2006 7:00 pm

Ni!

Aleś mial wczoraj wenę - 3 pomysły i wszystkie fajne!
Jestem, za, gdzie mam kliknąc żeby za tym zagłosować?
NiKnight

Postby NiKnight » Sun Aug 06, 2006 12:40 am

Jest w pół do trzeciej (sobota>niedziela) i jeszcze nie mogę iść spać, sporo zajęć mam ostatnio (stąd też niektórzy wkurzali się na mnie w grze), jak tylko będę miał więcej wolnego czasu to dam to na forum angielskie do dyskusji. Chyba, że chce Ci się przetłumaczyć :wink:
Ni Ni Ni Ni!
BZR

Postby BZR » Sun Aug 06, 2006 1:53 pm

Pomysł fajny, ale przeslanie kazdej wiadomosci powinno kosztowac jakies surowce (ciekawe tylko jakie:) ,
PiotrekM

Postby PiotrekM » Sun Aug 06, 2006 2:06 pm

Pomysł dobry. Tylko że kabel byłby strasznie drogi.

PS Kto ma właściwie teraz radia? Bo ja się jeszcze z radiem się nie spotkałem a chciałbym se takie zbudować.
docent

Postby docent » Sun Aug 06, 2006 2:18 pm

To se zbuduj :)
Elm0

Postby Elm0 » Sun Aug 06, 2006 4:46 pm

W tajemnych podziemiach w największych miastach polskiej strefy ukrywają się członkowie "grupy trzymającej radia" Są to jedyne osoby, którym udało się wyprodukować sprawnie działające radia i używają ich do kontaktowania się między soba w celu zawiązania wielkiego ogólnostrefowego spisku. Wtajemniczeni obserwują mieszkańców osad i szukają tych, którzy są godni poznania sekretu. Jednak za zdradę kara jest straszna...

"Kod Josa Elkinka" Do nabycia w księgarniach...
:lol:
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!

Return to “Sugestie”