Limit kilobajtów zamiast limitu czasowego.

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

domeq

Limit kilobajtów zamiast limitu czasowego.

Postby domeq » Sat Jun 17, 2006 1:08 pm

Czy nie bedzie dobrym rozwiazaniem, wprowadzenie limitu wyslanych do Cantr i odebranych kilobajtow, zamiast limitu czasowego? Na razie kazdy ma 200 minut na dzien, ale nie kazdy wykorzystuje je rowno - czesc osob robi w tym czasie bardzo duzo, zamulajac serwer, ale wieksza czesc klika tylko od linku do linku, wcale nie wplywajac zbytnio na prace serwera. Wydaje mi sie, ze wprowadzenie limitu wyslanych i odebranych informacji na dzien nie zmieni wiele w kwestii obciazenia lacza Cantr, za to pozwoli graczom przesiadywac tu "od rana do nocy", bez ciaglego logowania sie za kazdym razem po przeczytaniu dluzszej notatki...

Warto tez usprawnic menu postaci, dodajac na przyklad w kazdym miejscu przycisk "napisz szybka odpowiedz", ktora umozliwi odpowiadanie do ludzi bez koniecznosci ciaglego przechodzenia z np. Inwentarza czy menu z Budynkami, do Zdarzen (ktore zawsze musza otworzyc sie cale, co dodatkowo obciaza lacze, niezaleznie czy chcemy akurat czytac wszystkie wczesniejsze odpowiedzi - czasami trzeba tylko poinformowac kogos o stanie tego, co mamy w Inwentarzu, albo opowiedziec nieco o pobliskich drogach z naszej lokacji). Rowniez przyda sie przycisk kasowania wlasnego projektu bezposrednio zaraz przy pasku informujacym o jego postepie, nie bedzie wtedy potrzeby aby przechodzic w tym celu do projektow.

Zamiast przycisku pokaz wszystko, zrobic formularz, w ktorym bedzie mozna wpisac zadana do wyswietlenia ilosc ostatnich wypowiedzi i zdarzen (teraz jesli interesuje nas tylko kilkanascie ostatnich wypowiedzi, ktore nie wiedziec czemu niekiedy znikaja, trzeba rowniez klikac w "pokaz wszystkie", co obciaza serwer, a nam wyswietla nie tylko to co chcielismy, ale takze sterte juz nie interesujacych nas wydarzen).

To wlasciwie tyle, ale takich usprawien mozna wymyslec jeszcze wiecej, do czego zachecam...
WojD

Postby WojD » Sat Jun 17, 2006 2:02 pm

Tylko jedną - wcale nie najistotniejszą - z przyczyn wprowadzenia limitu 200 minut jest zmniejszenie obciążenia serwera.

Podstawową jest to, że ludzie sie uzależniają - dzięki temu, że minutek jest 'tylko' 200 ludzie maja jeszcze czas na normalne życie. Ponadto zapobiega to uzyskaniu przez totalnych online'owców przewagi nad graczami, którzy nie są w stanie siedzieć 20 godzin na dobę przy komputerze. Osoba, która mogłaby cały czas siedziec w Cantr uzyskałaby powazna przewagę nad pozostałymi.

Natomiast limit kB prowadziłby tylko do tego, że ja bym się np. przestawił na przeglądarkę tekstową i mógł wreszcie nie wychodzić z Cantr ;)
==============
domeq

Postby domeq » Sat Jun 17, 2006 2:40 pm

No patrz, nigdy bym nie pomyslal o tym :?
marol

Postby marol » Sat Jun 17, 2006 4:01 pm

Drugim ważnym powodem jest to, iż gdyby ludzie mieli Cantr nieograniczony to w szybkim tempie zamieniłby się w IRCa i musiałbyś się przekopywać przez długaśne paplanie.

Limit kilobajtów? Nie chcę się zastanawiać za każdym razem, gdy chcę otworzyć dużachną mapę czy mnie na to stać.
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Sat Jun 17, 2006 6:03 pm

No cóż... Ci co cos znacza juz powiedzieli, ze bez sensu... ;)
in vitro...

Postby in vitro... » Sun Jun 18, 2006 6:35 pm

Ale kilka pomysłów mi się podoba. M.in.:
Rowniez przyda sie przycisk kasowania wlasnego projektu bezposrednio zaraz przy pasku informujacym o jego postepie, nie bedzie wtedy potrzeby aby przechodzic w tym celu do projektow.
Zamiast przycisku pokaz wszystko, zrobic formularz, w ktorym bedzie mozna wpisac zadana do wyswietlenia ilosc ostatnich wypowiedzi i zdarzen (teraz jesli interesuje nas tylko kilkanascie ostatnich wypowiedzi, ktore nie wiedziec czemu niekiedy znikaja, trzeba rowniez klikac w "pokaz wszystkie", co obciaza serwer, a nam wyswietla nie tylko to co chcielismy, ale takze sterte juz nie interesujacych nas wydarzen).

PS: Narvego, ja często używam przycisku "kasuj wszystko" dzięki czemu strona zdarzen ładuje się szybko (a przy okazji wyświetla tylko nowe zdarzenia)
cantr się posypał
WojD

Postby WojD » Mon Jun 19, 2006 9:34 am

Z tym się w pełni zgadzam - przydałoby się coś takiego:

Ukryj wszystko Ostatnie 100 Pokaż wszystko

Myslę, że do zrobienia bez problemów...
==============
Rusalka

Postby Rusalka » Fri Jun 23, 2006 4:30 pm

To ja bym jeszcze wprowadzil :

pokaz tylko czynnosci

pokaz tylko rozmowy

pokaz tylko przemieszczanie sie

W niektorych miejscach na jak ludzie laza z budynku do budynku to ciezko sie przedrzec przez te wszystkie informacje i zrozumiec co ktos inny w tym czasie robil lub o czym rozmawial.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Fri Jun 23, 2006 4:43 pm

Bardzo bardzo popieram!! :)
in vitro...

Postby in vitro... » Sat Jun 24, 2006 1:22 pm

Ja też!
cantr się posypał
Elm0

Postby Elm0 » Sat Jun 24, 2006 2:49 pm

Ale spam.. :P

Pomysł dobry, tyle ze ja bym jeszcze dodał możliwość oddzielnego wyświetlania szeptów i normalnych wypowiedzi oraz wyświetlania wyłącznie wypowiedzi określonej postaci :P
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Matix

Postby Matix » Wed Jun 28, 2006 6:34 am

Nie, nie, nie! Ogólnie to polewka. Pozwoliłoby mi to podbić świat dwa razy szybciej niż innym.

Pozatym byłby problem z naliczaniem tegoż... na podstawie IP... mam dostęp 3 kompy... :D

jeszcze czasem można wejść z kompa kolegi :twisted:

Nie żebym był... czy coś...

rozumiecie...

po prostu nie
http://www.matix.salon24.pl

Return to “Sugestie”