Galeon

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

OktawiaN :)

Galeon

Postby OktawiaN :) » Tue Jun 06, 2006 3:31 pm

Galeon wedlug mnie jest zbyt wolny przy pelnym zaladunku. Maksymalna predkosc powina zostac taka sama lub do 5 jednostek zwiekszona.

A teraz sugestia:
Galeony powinny mniej tracic na szybkosci przy zaladunku. Gdyz ma on wiekszy zaladunek niz Szabrownik jednak poco on komu skoro bedzie mogl przewozic szybciej i taniej produkty Szabrownikiem.

Podglad:(a wartsoci niech wymysli PD) [przykladowe wielkosci]
statek____szybkosc____zaladunek___odjeta predkosc od zaladunku
GALEON 45 12000 5
RAKER 60 12000 8

DZieki temu galeony byly by z pewnoscia cenniejsze dla transportu.
AUTO

Postby AUTO » Tue Jun 06, 2006 4:58 pm

Galeon to głównie statek na pokaz dodający prestiżu, ewentualnie dobra jednostka inwazyjna :twisted:

Do handlu raker jest niezastąpiony, choć na mniejszą skalę także slup jest niezły
Rusalka

Postby Rusalka » Tue Jun 06, 2006 7:18 pm

Cała ta filozofia okrętowa jest i tak pomieszana. Gdyby ktoś trochę o transporcie morskim poczytał, to wiedziałby że większe jednostki używały swego ładunku jako balastu, który jest konieczny aby statek się nie wywrócił. W praktyce wyglądało to tak, że jak okręt chciał wziąść więcej ładunku, część balastu (którym zwykle były głazy, potem ołów) zostawało w porcie i waga była wyrównana. Statek mógł w ten sposób wziąść więcej ładunku, nie przybierając znacząco na wadze.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
PRUT

Postby PRUT » Tue Jun 06, 2006 11:53 pm

Wiecie co?
Jak mowa o statkach, to od dawna interesowało mnie co znaczą te dziwne nazwy: darte, soarer, skimmer i raker.
Sprawdziłem w encyklopediach, w google, w translatorach - nigdzie ani wzmianki jakby takich statków w ogóle nie było.

BO NIE MA TAKICH STATKÓW W RZECZYWISTOŚCI!!

A skąd to wiem?
Bo weszcie znalazłem skąd one są:
http://www.redbrick.dcu.ie/~melmoth/gc19.html

Nie wiem, czy ktoś z was czytał serię książek fantasy Roberta Jordana. Ale to stamtąd - nawet o tym nie pamietał, że tak sobie tam autor ponazywał okręty.
Rusalka

Postby Rusalka » Wed Jun 07, 2006 1:36 am

Dobra robota Prut! Ja też szukałem i nie mogłem nic znaleźć. Z jednej strony cantr ma być wzorowany na naszym świecie, ale przecież wszelkie galeony i takie tam to jest nawiązywanie do kultury europejskiej. Cóż może i lepiej mieć rakery i skimmery :)
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Matix

Postby Matix » Thu Jun 15, 2006 7:42 am

darter to też polska nazwa... reszta nie wiem skąd sie wzieła...
http://www.matix.salon24.pl

Return to “Sugestie”