Wystawy, galerie , pomniki i wszystko co upieksza gre

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Gnom

Postby Gnom » Tue May 23, 2006 6:51 pm

No to uprośmy to n apotrzebny Cantra... Będzie to zależało od zdolności zakładającego projekt. I tyle. CHoć dl acałego pomyślu jestem na nie.
Matix

Postby Matix » Fri May 26, 2006 1:37 pm

Dlaczego? Uzasadnij swoją odpowiedź...
http://www.matix.salon24.pl
Gnom

Postby Gnom » Fri May 26, 2006 3:33 pm

Jest to moim zdaniem absolutnie i totalnie zbędne. W jednym miejscu w PZ jest postawiony znak, który działa jak pomnik... Musimy koniecznie dodawać teraz coś, co będzie sie nazywało pomnik, a nie będzie różniło niczym tak naprawdę. Poza: "ładny, brzydki, piękny". :roll:
Matix

Postby Matix » Fri May 26, 2006 9:41 pm

Weź pod uwagę, że na przykład znaków nie można budować w pomieszczeniach. Pozatym Cantr ma pewną specyficzną logikę, która oddziałowuje specyficznie na naszą wyobraźnię. Do czasu pomników znak będzie spełniał rolę pomnika w lokacji, którą podajesz, ale gdy zostaną wprowadzone naboirą one nowego znaczenia. Tak samo można przecież powiedzieć o proponowanych kiedyś drogowskazach. Możnaby przecież podać kierunek lokacji i jej nazwę. Jednak drogowskazy zostały zaakceptowane. Oddziałują one inaczej na nasze umysły. Chociaż różnią się tylko nazwą.

Pozatym mamy też propozycję galerii, która nie wiem z jakiego powodu została odrzucona, a szkoda. Zwłaszcza gdy zostanie zaimplementowany pomysł z metkami i inskrypcjami...

Co do pomysłu ProgD jest teraz tak zapracowane, że będziemy musieli poczekać jeszcze długo na jakieś sensowne zmiany w tym kierunku. Chociaż...
http://www.matix.salon24.pl
NiKnight

Postby NiKnight » Sat May 27, 2006 9:12 pm

Mam pomysł jak rozwiązać problem ustalenia jaki będzie wygląd dzieła w przypadku pracy nad nim dwóch osób o różnych umiejętnościach.

Najpierw małe założenia:
Osoba A - umiejętność 90
Osoba B - umiejętność 40

Skill umięjętności artystycznych (czy jak go tam nazwać) miałby tą samą skalę co pozostałe czyli (chyba) 1-100.

Dzieło na początku tworzenia (zakładanie projektu) miałoby poziom wykonania równy poziomowi osoby, która go zakładała. Czyli jeśli byłaby to osoba A to poziom=90. Co jest naturalne, w końcu dobry artysta może na przykład nakreślić jak ma wyglądać dzieło i ktoś kto to wykonuje trzymając się tego osiągnie wyższy poziom niż miałby sam projektować.

W każdym przeliczeniu poziom wahałby się w zależności od osób jakie nad nim pracują.

Na przykład osoba A tylko zaprojektowała (założyła projekt) a osoba B go wykonuje. Wtedy co turę poziom projektu zmniejszałby się o określoną wartość tym większą im większa jest różnica pomiędzy poziomem artystycznym dzieła a skillem robiącej go postaci. Więc w pierwszym przeliczeniu projektu mielibyśmy:

90 (poziom projektu) - 40 (skill osoby B) = 50
50/10=5
po przeliczeniu poziom projektu wynosiłby 85

W drugim konsekwentnie:

85-40 (41*)=45
45/10=4.5
wynik: 81 (bierzemy liczbę całkowitą)

*41 - rośnie skill postaci

itd. itd.

Oczywiście liczby w przykładzie są umowne i wzór może być innych, chodzi o samą ideę.

Da to w konsekwencji dzieło o słabszych walorach niż gdyby to wykonała osoba A ale lepsze niż gdyby wykonała osoba B. W każdej też chwili jeśli dołączy do rzeźbienia (malowania etc) osoba A (lub inna o dużych zdolnościach artystycznych) to podniesie efekt wykonania dzieła. Podobnie z każdą inną osobą pragnącą pomóc przy projekcie artystycznym.

Widzicie jakieś problemy w tym pomyśle? Albo macie inne zastrzeżenia? :)
Ni Ni Ni Ni!
PRUT

Postby PRUT » Sat Jun 03, 2006 10:31 am

Hej Rusałka, Raist!
A co wy sadzicie o pomysle?
I co sadzą członkowie RD?
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Jun 03, 2006 2:59 pm

Umiejętność artystyczna jest moim zdaniem dość kontrowersyjna. Wiadomo że możemy uploadować obrazki do notatek, i jeżeli ktoś coś samemu maluje to umiejętność artystyczna gracza bezpośrednio przekłada się na postać. Co by było gdyby poważany w jakimś regionie artysta nagle okazał się lipą, bo system wylosował jego skila na 10%? Jak to wyjaśnicie? To raz, dwa, że taka umiejętność jest bardzo wyuczalna, żaden artysta nie zrobi dzieła swego życia za pierwszym razem.

Sam pomysł mi się podoba, wszystko jest oczywiście do oszlifowania ale od zawsze uważałem, że w Cantr jest za mało "zbędnych przedmiotów" które robią gre bardziej role-playing. Obiekty te powinny pojawiać się w opisach jak wchodzimy do lokacji. Na razie jest tylko "widzisz x osób" a to i tak tylko jak się wchodzi do budynków.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
in vitro...

Postby in vitro... » Sat Jun 03, 2006 9:47 pm

No przydałyby się opisy miejsc (na przykład generowane na podstawie specjalnych obiektów typu bramy miasta)

ps: troche OT
cantr się posypał
Rusalka

Postby Rusalka » Sun Jun 04, 2006 12:27 am

off czy nie off, jedyny sens dodawania "zbędnych" itemów jest taki aby poprawiały klimat w grze. Tak więc wszelkiego rodzaju pomniki kolumny itd. powinny się zaznaczaćw lokacji i umieszczenie ich w generowanym opisie jest moim zdaniem bardzo niegłupie. Od razu dawałoby to jakiś wydzwięk w jakim miejscu się znajdujemy. Mogłoby to wrecz doprowadzić do wyścigu o prestiż miejsca. Obecnie rangę miejsca ocenia tylko ilość ludzi na placu i ewentualnie ilość budynków. Jak dla mnie to mało, zwłaszcza, że jest to tylko pozorne.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka

Return to “Sugestie”