Budynek o dowolnej wielkosci

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

NiKnight

Budynek o dowolnej wielkosci

Postby NiKnight » Thu May 04, 2006 9:05 pm

Na życzenie Gnoma przenoszę pomysł z sugestii do nowego wątku:

Może warto przemyśleć dodanie jakiegoś budynku "sygnalizacyjnego". Rolą takiego budynku byłoby sygnalizowanie na mapie jakiegoś zdarzenia. Na przykład wybór króla, rozpoczęcie powstania itd. .

Budynek mógłby pomieścić tylko jedną osobę, w samym budynku byłaby możliwość zbudowania urządzenia sygnalizacyjnego (zwykłe ognisko, lampa etc.). Cantryjczyk wchodziłby i włączał bądź wyłączał sygnał, wtedy na mapie "piksel" czarny zamieniłby się na na przykład czerwony.

Oczywiście możnaby było zbudować tylko jeden taki budynek w osadzie.

.. to tylko pomysł, więc się nie śmiejcie :wink:

PS. Nazwa budynku trochę niefortunna, jakieś pomysły?

EDIT:

Gnomowi chodziło o drugi pomysł, więc przedstawiam go raz jeszcze:

Budynków jest mało z tym się zgadzam ale nie wiem czy jest sens dodawania wyspecjalizowanych budynków (kuźnia, spichlerz, termy itp.), może po prostu stworzyć projekt budynku bez ustalonej wielkości. Budowniczy sam by określał wielkość budynku.

Budynek musiałby być wielkością co najmniej równy budynkowi z kamienia. Zwiększenie budynku dwukrotnie podnosi zużycie materiału czterokrotnie. Czyli jak ktoś chce zbudować dom na na przykład 100 osób to potrzebuje np.: (100k kamienia, 10k drewna 20k timbru) a na 200 osób już (400k, 40k, 80k)... itd. Oczywiście czas budowy też jest zależny od wielkości budynku.

PS. Pierwszy pomysł zignorujcie, zostawiam go jedynie dla formalności :)
PS. Zmieniłem nazwę wątku : P
Ni Ni Ni Ni!
in vitro...

Postby in vitro... » Tue May 09, 2006 2:15 pm

1 Za, jestem zwolennikiem "alternatywnych form komunikacji". O wiele prostrze niż radia, i nie wprowadzają do Cantra kolejnych nielogiczności.
2 Za
cantr się posypał
Gulczak

Postby Gulczak » Tue May 09, 2006 3:55 pm

1. Genialny pomysł! Gratuluje! Według mnie takie budynki sygnalizacyjne byłyby bardzo przydatne!

2. Też jestem za, ale bez takiego entuzjazmu jak w przypadku pierwszego punktu. Byłoby to wielkie udogodnienie, gdyby można było budować pomieszczenia o praktycznie nieograniczonych rozmiarach!
Wilk

Postby Wilk » Tue May 09, 2006 7:54 pm

Pytanie tylko czy takie pomieszczenie nie posiadające sztywno utrzymanych ram surowców jest mozliwe do stworzenia przez programistów?
NiKnight

Postby NiKnight » Wed May 10, 2006 8:36 am

Myślę, że tak. Oczywiście jakieś ograniczenie musi być (np.: 30-1000 osób). W bazie jak sądze budynki mają pole określające jego typ, jeśli tak to nic nie stoi na przeszkodzie przypisać polu 'typ' wartości np.: 1030-2000 czyli odpowiednio dla każdego budynku (1030-30 osób, 1100-100 osób itd.).
Ni Ni Ni Ni!

Return to “Sugestie”