Styl wypowiedzi w Cantr (Ortografia, emotikony)

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Rydygier

Postby Rydygier » Mon Dec 11, 2006 10:47 am

Tak. Niniejszym, z tego miejca, popieram z całą mocą apel o poszanowanie zasad języka ojczystego. Błędy ortograficzne psują przyjemność z gry nie tylko przez to, że zwyczajnie wkurzają, ale też niszczą klimat zwłaszcza, gdy z błędami są nazwy budowli i pojazdów (czy też "popływów" :) ). Nawet jeśli komuś zwisa ortografia niech ma wzgląd na to, że są tacy, którym nie zwisa.
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Mon Dec 11, 2006 1:19 pm

Artur wrote:8)

Zaprawde, tyle w tym treści co mądrości.
Artur

Postby Artur » Mon Dec 11, 2006 1:24 pm

Averus Wolfmaster wrote:
Artur wrote:8)

Zaprawde, tyle w tym treści co mądrości.

teraz to juz mnie prowokujesz :twisted: a potem wszyscy mowia ze im sie atmosfera na forum nie podoba :P
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Mon Dec 11, 2006 1:28 pm

No, jak to zobaczyłem to musiałem skomentowac, bez urazy ;)

Z góry przepraszam wszystkich, którzy sądzą, że psuje atmosfere na forum ;)

Żeby nie było offtopa to powiem, że poza tym co już zobaczyłem ostatnio nie widze jakiegoś wielkiego dramatu w dziedzinie ortografii, chociaż rpg w niektórych miejscach leży i kwiczy.
Artur

Postby Artur » Mon Dec 11, 2006 1:31 pm

kul, a juz myslalem ze kolejny pieniacz jestes :P a nawet mialem taka cicha nadzieje :roll: :wink:
in vitro...

Postby in vitro... » Mon Dec 11, 2006 3:41 pm

ja nie wiem, po co są wielkie litery, skoro koniec zdania zaznacza się znakiem interpunkcyjnym... używam tylko w zaimkach jak mam z kimś bliższy kontakt, i nazwach własnych (a i to rzadko)
cantr się posypał
tehanu

Postby tehanu » Mon Dec 11, 2006 9:13 pm

hm..w cantrze przyzwyczaiłam się już do błędów językowych i ortograficznych i nawet już nie zwracam na nie takiej uwagi.. choć nadal zdarzają się takie błędy, że aż mną telepie i czuję niepohamowaną chęć napisania ooc co o tym myślę..

bardziej jednak mnie wkurza jak ktoś napisze coś z błędem a potem się poprawia.. :twisted:
przykład:
1111-1.12: xxx mówi: "...wrzucę..."
1111-1.11: xxx mówi: "tylko wżucę to do magazynu.."

jakieś to takie nienaturalne wychodzi.. :? bo przecież moja postać tego nie widzi tylko słyszy.. a co słyszy? że ktoś coś wrzuci do magazynu, wrzuci..

jeśli wiecie co mam na myśli.. :?
in vitro...

Postby in vitro... » Mon Dec 11, 2006 9:15 pm

ta 2ga wypowiedź jest zawsze ooc, dla mnie to oczywiste i nie zwracam na to uwagi
cantr się posypał
Szopen

Postby Szopen » Mon Dec 11, 2006 9:48 pm

A ta pierwsza mozna traktowac jako cos w rodzaju seplenienia, niewyraznej mowy. Mi tez nie przeszkadza... Poki nie zdarza sie notorycznie ;)
Quijo

Postby Quijo » Mon Dec 11, 2006 10:39 pm

Ja tylko nie lubię w Cantr jak ktoś zamiast "*uśmiecha się*" daje normalna buźkę jakby to jakiś badziewny czat był
http://www.gks-murcki.com
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Mon Dec 11, 2006 11:58 pm

Quijo wrote:Ja tylko nie lubię w Cantr jak ktoś zamiast "*uśmiecha się*" daje normalna buźkę jakby to jakiś badziewny czat był

DOkładnie. Fuj, od razu mam skojarzenia z... brr...
Artur

Postby Artur » Tue Dec 12, 2006 8:25 am

ja zawsze daje emoty, bo pisze dlugasne wypowiedzi i nie mam kurde czasu na bawienie sie gwiazdkami... w gwiazdkach pisze tylko bardziej skomplikowane czynnosci... robie usmiechnieta gebe : ) i kazdy wie o co chodzi...
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Tue Dec 12, 2006 9:10 am

Arturze ale jak ja widzę buźki to gram tak jakby moja postać w ogóle tych gestów nie widziała. Bo generalni ludzie nie słyszą jak ktoś mówi "dwukropek" i "nawias". Jeżeli czegoś nie ma w gwiazdkach to dla mnie nie jest to role play a jedynie głupie przyzwyczajenie z czata.

A tak przy okazji... Moim zdaniem właśnie po tym poznaje się dobrego gracza, że potrafi odgrywać swoją postać w gwiazdkach, które od tego są a nie wrzuca jakieś emoty. Emoty są niecantryjskie :P

A tak poza tym mówienie że masz długie wypowiedzi i nie masz czasu na "babranie się" gwiazdkami to dla mnie nie jest żadna, podkreślam ŻADNA wymówka.Sam mam postać która jak ma się w jakiej ważnej sprawie wypowiedzieć to wali masę linijek tekstu, ale jednak zawsze cześć stanowi nawet standardowe *uśmiecha się*.

Arturze! Opamiętaj się!:P

No ale teraz nieco odchodzimy od tematu... Co do osób które się poprawiają to moim zdaniem wszystko jest wporządku. Dobrze by było gdyby wrzucały na początku wypowiedzi poprawiającej inną wypowiedź magiczny skrót OOC, ale nawet jak nie rzucają to w tym przypadku jest to dość domyślne.
"ImageCzlonek Federacji RP - odgrywaj z nami"

Image
Artur

Postby Artur » Tue Dec 12, 2006 9:22 am

jak kto woli , mnie to wrecz denerwuje jak co chwila widze gwiazdki z tekstami *usmiecha sie do niego* , nie zmienie uzywania emotek, a jak komus to przeszkadza to jego sprawa...
Rusalka

Postby Rusalka » Tue Dec 12, 2006 9:51 am

Cóż, to hcyba jesteś w mniejszości...
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka

Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”