Laaaaaagiiiiiiiiiii

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Marcin24

Postby Marcin24 » Fri Apr 27, 2007 7:17 pm

No...

Na początek:
9.673 seconds taken, 151 queries executed (SQL took 9.536 seconds 98.6%)
marol

Postby marol » Fri Apr 27, 2007 8:51 pm

Jako, że dzień się ma ku końcowi, a ja po południu wprowadziłem pewną poprawkę, prosiłbym o wrażenia z lagów.
Miaua

Postby Miaua » Fri Apr 27, 2007 8:54 pm

Równo z wybiciem 15stej się pojawiły ale potem ustapily i wlasciwie do tej pory nie przyuważylam... co zrobileś? ;D
Kamienny znak: I'm the Devil, I love metal!
Kamienny znak: Dzięki, Marolu Wielki Bardzo!

Image
justam

Postby justam » Fri Apr 27, 2007 8:56 pm

to ja sie wypowiem (moze zdaze jako pierwsza ;) ). Po za tym chwilowym problem, to teraz mozna w koncu grac :D Dzieki wielkie Marol
marol

Postby marol » Fri Apr 27, 2007 8:57 pm

Na pewno chcesz wiedzieć? Wyodrębniłem flagę wieku zdarzenia dla postaci do oddzielnej tabeli, w związku z czym powinna była się zmniejszyć ilość operacji UPDATE dla tablicy zdarzeń, a co za tym idzie częstotliwość jej blokad.

Poza tym nie chwalmy dnia przed zachodem słońca - to może być przypadek ;)
Arucard

Postby Arucard » Fri Apr 27, 2007 8:59 pm

Na chwilke lagi wcześniej powróciły ale Marol jak zawsze nas uratował :D Wielkie dzięki :wink:
Kto chce stringi w cantr(walić na PM):
Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
robin_waw

Postby robin_waw » Fri Apr 27, 2007 9:18 pm

Wygląda na to że Marolowi odpoczynek od Cantra pomógł i wraca pełen świeżych pomysłów.

Marol jesteś Wielki.
Miaua

Postby Miaua » Fri Apr 27, 2007 10:13 pm

Fascynujące w swojej zawiłosci, Marol ;-)
Kamienny znak: I'm the Devil, I love metal!

Kamienny znak: Dzięki, Marolu Wielki Bardzo!

Image
kemesO

Postby kemesO » Fri Apr 27, 2007 10:59 pm

chodzi genialnie!
zupełnie tak jak wtedy, gdy pierwszy raz w życiu odpaliłem zieloną stronę!
DZIĘKI DZIĘKI DZIĘKI!!!
Xajan

Postby Xajan » Fri Apr 27, 2007 11:42 pm

robin_waw wrote:1* I to właśnie przez takich dupków programistom się odechciewa poprawiania gry.
2* Jak się nie podoba to nie pisz i poszukaj sobie lepszej gry albo łaskawie samemu się weź za poprawienie kodu.
3* Po drugie zgadnij dlaczego gra nazywa się Cantr II a nie Cantr.
4* Po trzecie nie gdybaj jak nie wiesz.
5* Po czwarte to wypadało podziękować ludziom za poświęcenie własnego czasu bo nikt im za to nie płaci.
6* A po piąte to spadaj bo takich jak Ty tutaj nie potrzebujemy.
Trochę mnie poniosło ale jak takiego słyszę to od razu bym mu nakopał.

Ad1. Każdy powód jest dobry, by nie kończyć tego czego się podjęło
Ad2. Puki co jak zapewne wierz nie ma innej gry tego typu na rynku. Do kodu nie mam dostępu. A na napisanie własnej gry brak mi czasu z racji ze pracuje na dwie firmy i do tego przygotowuję oprogramowanie do otwarcia własnej działalności.
Ad3. Pewnie dlatego że została zaktualizowana do nowszej wersji z powieleniem błędów poprzedniej :D
PS. jak byś nie wiedział w pisanych aplikacjach zawsze są błędy (choć na dzień dzisiejszy mogą być ekstra rozwiązaniem po miesiącach, latach wychodzi że są błędnie napisane) i jak się je aktualizuje to się je powiela - tylko tłumacze żebyś się nie czepiał
Ad4. Innej przyczyny nie widzę z perspektywy usera jak kwestia tego ze komunikacja z serwerem jest albo do bani albo zdecydowanie za dużo zapytań BD jest realizowanych w jednostce czasu.
Ad5. Dziękuję, ale błędy wytykane dość często przez userów, nie są złośliwością.
Ad6. Oki nie ma sprawy już się nie wtrącam.
marol

Postby marol » Fri Apr 27, 2007 11:50 pm

Xajan wrote:Ad4. Innej przyczyny nie widzę z perspektywy usera jak kwestia tego ze komunikacja z serwerem jest albo do bani albo zdecydowanie za dużo zapytań BD jest realizowanych w jednostce czasu.
Jeśli sądzisz, że wyczerpałeś w tych dwóch podpunktach wszystkie możliwe przyczyny problemów Cantr to... Panu już podziękujemy, proszę Pana. Możemy jedynie w trosce o przyszłość Pańskiego interesu polecić, żeby był Pan łaskaw poczytać o optymalizacji zapytań, normalizacji i optymalizacji baz danych, indeksach i w ogóle o systemach bazodanowych. Tylko proszę przygotować się na szok - może okazać się, że liczba zapytań w jednostce czasu w gruncie rzeczy nie jest tak krytycznie istotna (dzisiejsza na przykład optymalizacja polegała między innymi na podwojeniu liczby zapytań związanych ze zdarzeniami).
myszaq

Postby myszaq » Sat Apr 28, 2007 2:07 am

@xajan:

1. widze, ze jednak ostaly sie trolle i flamerzy na forum.
2. proponuje, zebys zaczal korzystac ze slownika ortograficznego podczas pisania czegokolwiek innego niz swoj nick. bo lepsza pisownia to ja sie wykazuje na ciezkiej bani.
Eresan

Postby Eresan » Sat Apr 28, 2007 6:38 am

Coście się tak do chłopaka przyczepili. Chciał się wypowiedzieć coś zrobić, (przynajmniej chciało mu się cokolwiek oprócz narzekania) a Wy zmieszaliście go za to z błotem. Piękne dzięki Marol za to co zrobiłeś ale jak chcesz Xajana uczyć czy coś mu poradzić nie musisz tego robić na forum. Robin - trochę luzu. Jak chcesz kogoś zwymyślać czy potraktować młotkiem - też lepiej sie to robi podczas kontaktu bezpośredniego nie na forum. A co do ortografi to już raz pisałem w innym temacie. Nie chodzi o to jakie u (ó) napiszesz ale o to by wypowiedź była zrozumiała. Jak się myszaq tak bardzo zachwycasz poprawną pisownią proponuję poczytać słownik ortograficzny a nie forum.

Pozdrawiam
Last edited by Eresan on Sat Apr 28, 2007 7:43 am, edited 1 time in total.
pipok

Postby pipok » Sat Apr 28, 2007 7:41 am

Eresan wrote:Coście się tak do chłopaka przyczepili. Chciał się wypowiedzieć coś zrobić, (przynajmniej chciało mu się cokolwiek oprócz narzekania) a Wy zmieszaliście go za to z błotem
Nic konkretnego nie chciał zrobić, z tego, co zauważyłem. Może zacytujesz, co takiego chciało mu się zrobić, co?
Przekazał za to budujące uwagi, że "gra jest napisana do bani", że "pewnie to pierwszy projekt autora w PHP". Za te uwagi żaden z programistów się Xajana bynajmniej nie czepiał, to robin_waw zareagował. I słusznie, jak widać. Ostatni list Xajana jest jeszcze bardziej obraźliwy dla programistów pracujących nad Cantrem i świadczy o hmm... pewnej niedojrzalości... autora (napisałbym podobną grę lepiej, ale nie mam czasu - he, he). Marol był uprzejmy traktując go tak, jak potraktowal.
Mattan

Postby Mattan » Sat Apr 28, 2007 7:41 am

Miaua wrote:Równo z wybiciem 15stej się pojawiły ale potem ustapily i wlasciwie do tej pory nie przyuważylam... co zrobileś? ;D

Te lagi pojawiają się zawsze o 15 od czasu jak przeniesiono godzinę rozpoczęcia dnia i trwają ok. 10 min. Ja już nie próbuje wchodzić na Cantra o tej godzinie. Coś tam serwer wtedy kombinuje.
Trochę się podciągnąłem w grze. :)
Marol fajnie, że wróciłeś. Nie chciałem cię namawiać do powrotu bo życie ważniejsze od gry, ale się cieszę. :D

Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”