Religia w swiecie Cantr

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Dziadek Mróz

Religia w swiecie Cantr

Postby Dziadek Mróz » Wed Jun 21, 2006 3:15 pm

nie wiem czy jest taki temat ale dręczy mnie to od niedawna, jak sądzicie, powinna jakaś istnieć bo spotkałem sie z sytuacją gdzie jedna postać drugiej tłumaczyła kim jest Bóg i wspominała też o Jezusie, to nie jest przypadkiem ooc??.. w każdym bądz razie jestem ciekaw co o tym myślicie. :)
cena parata est
ushol

Postby ushol » Wed Jun 21, 2006 3:18 pm

W Cantr religia nie jest narzucana... tak jak w RL... na początku istnienia człowieka nikt nie pomyślał o religii jako takiej, sami sobie wymyślili (dal tych co głębiej wierzą to bóg im dał)... tak samo w Cantr... wymyślisz religię, znajdziesz wyznawców i masz...

co do opowiadania o Jezusie w Cantr, to jest OOC.
Image
Image
Federacja RP
PRUT

Postby PRUT » Wed Jun 21, 2006 3:23 pm

Oh Wielki Zygurdzie!
Dziadek Mróz

Postby Dziadek Mróz » Wed Jun 21, 2006 3:25 pm

hmm mi chodzi głównie o takich którzy używają "naszych religii" chrześcijaństwa islamu buddyzmu i innych, bo Ci co czczą Zygurda i innych "bogów" to mi nie przeszkadzają i to w pełni rozumiem
cena parata est
Ula

Postby Ula » Wed Jun 21, 2006 3:26 pm

Religie - ależ oczywiście, że tak! Religia może być czynnikiem, który pomoże stworzyć wspaniałą kulturę. Cały problem w tym, żeby kapłan znalazł sobie wiernych wyznawców...

Sądzę, że taka religia musi być w całości wymyślona przez gracza - wsadzanie na siłę Mahometa, Chrystusa, Buddy, Jahwe i tym podobnych postaci/Bogów/bóstw, w które wierzą ludzie w realu uważam za głupotę no i brak wyczucia ze strony grającego...o OOC nie wspominając

PS. Żałuję, że tak późno zaczęłam grać i nie poznałam sławnego ZZ - musiało być ciekawie... ;)
Smith

Postby Smith » Wed Jun 21, 2006 4:21 pm

No właśnie, dobrze by było gdyby osoby których postacie chcą wyznawać jakąś religie wykazały sie wyobraznią i same wymyśliły bogów, proroków i całą mitologie.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Wed Jun 21, 2006 4:40 pm

Jaka jednogłośność na forum. O Haosie :) Oczywiście, że nie można robić copy and paste z OOC, co nie znaczy, że nie można tworzyć religii monoteistycznej.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
ushol

Postby ushol » Wed Jun 21, 2006 4:46 pm

Ale też nie można sobie wymyslać proroków... jeśli ktoś powie coś o jezysie, to kieruje wzrok na nieistniejącą postać i zdarzenia które w ogóle nie miały miejsca...
Image

Image

Federacja RP
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Wed Jun 21, 2006 4:55 pm

Postać może być sama prorokiem, opowiadać o istnejącym proroku z świata Cantr o kótrym wie, ale może też konfabulować. Byle nie było to copy and paste z świata OOC.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
ushol

Postby ushol » Wed Jun 21, 2006 5:02 pm

Jeśli postać chce zmyślać to niech zmyśla... a co mi tam... :) w końcu to postać będzie wciskała bajeczki... chociaż prawdą prawdziwą i wszech prawdą zarazem jest to, że nie można wprowadzać Religii już istniejących w RL...
Image

Image

Federacja RP
Zimt

Postby Zimt » Wed Jun 21, 2006 6:42 pm

Niestety, wyznawcy Allaha ostatnio mnoza sie jak grzyby po deszczu. Co ciekawe - niezaleznie od siebie w roznych miejscach;)
"I'm just living in my head..."
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Wed Jun 21, 2006 6:45 pm

Serio? Może ktoś się pofatyguje i złoży porządny donos do PD? Chociaż na brak pracy jeszcze nie narzekam :( Niestety...
Ula

Postby Ula » Wed Jun 21, 2006 6:46 pm

Tylko biedaczki mają jeden problem... z tego co dotychczas widziałam, Cantryjczycy są raczej mało przychylnie nastawieni do niosących słowa bogów... cóż... ciężkie jest życie proroka ;)

Edit: a z wyznawcami Allaha się jeszcze nie spotkałam, chyba mam za mało postaci...
Last edited by Ula on Wed Jun 21, 2006 6:48 pm, edited 1 time in total.
Zimt

Postby Zimt » Wed Jun 21, 2006 6:47 pm

Ja bym powiedziala, ze nie tyle malo przyjaznie, co obojetnie. I moze dlatego takie proby, predzej czy pozniej, skazane sa na porazke. ;)
"I'm just living in my head..."
Raist

Postby Raist » Wed Jun 21, 2006 6:54 pm

A to prawdopodobnie jacys religijny maniacy, odnowiciele, prorocy czy glosiciele slowa swojego boga robia takie numery w grze. Zreszta kreowanie religi to nie jest 5 minut ... musza byc przyczyny, potrzeba ludzi do wiary w cos czego nie ma bo jest im zle i nie potrafia sobie poradzic w zyciu lub potrzeba wladcow do wzbudzenia w poddanych leku. Cud czy potrzeba wyjasnienia pewnych zjawisk nie sa podstawami do tworzenia religii :)
Wariat...

Return to “Ogólne dyskusje”